ΔΗΜΟΣΙΟ και ταμεία ΘΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ

Πρόταση Βαρουφάκη: Ενιαίο μισθολόγιο για όλους και ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων

Προτάσεις που συναγωνίζονται… επάξια εκείνες που είχε καταθέσει στους δανειστές μας η προηγούμενη κυβέρνηση υπέβαλε στο προχθεσινό Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ωστόσο το γεγονός ότι εμφανίστηκε μεν με προτάσεις… πιο μνημονιακές και από αυτές των υποστηρικτών των Μνημονίων, αλλά το έπραξε την ύστατη ώρα, είχε αποτέλεσμα να βρει τοίχο από τους ομολόγους του στην ευρωζώνη, οι οποίοι τον κατηγόρησαν ανοιχτά για έλλειψη προτάσεων.

Απαντώντας στην κατηγορία αυτή, ο κ. Βαρουφάκης δημοσιοποίησε μέσω της προσωπικής ιστοσελίδας του (http://yanisvaroufakis.eu) όσα ανέφερε στο Eurogroup και αποκάλυψε ότι, μεταξύ άλλων, πρότεινε: αυτόματο «φρένο» ελλείμματος υπό την ομπρέλα του Δημοσιονομικού Συμβουλίου που θα δημιουργηθεί, εκτενή ατζέντα ιδιωτικοποιήσεων έως το 2025, «κατάλληλο σύστημα αξιολόγησης» των δημοσίων υπαλλήλων, μείωση μη μισθολογικού κόστος και ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, κατάργηση πολλών εισφορών υπέρ τρίτων, δραστική μείωση έως εξάλειψη των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενοποίηση ασφαλιστικών ταμείων και απελευθέρωση του κατασκευαστικού τομέα και του χονδρικού εμπορίου.

Ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι είναι πολύ μικρή η διαφορά του 0,5% του ΑΕΠ που χωρίζει Ελλάδα – θεσμούς για το 2016, ώστε να μην υπάρξει συμφωνία και να απειληθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά έχει ζητήσει να καλυφθεί η εν λόγω διαφορά με διοικητικά μέτρα. Παράλληλα, επανέλαβε την πρότασή του για το χρέος, η οποία περιλαμβάνει επαναγορά των ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ μέσω δανείου που θα λάβει η Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), με αντάλλαγμα τη δέσμευση για υλοποίηση μεταρρυθμίσεων έως τον Μάρτιο του 2016, όταν λήγει το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Επίσης, πρότεινε να χρησιμοποιηθούν τα προς επιστροφή κέρδη ύψους 9 δισ. ευρώ τα οποία αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης από ελληνικά ομόλογα, προκειμένου να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.

Στο τραπέζι των θεσμώνη εξάμηνη παράταση

Τελεσίγραφο προς στην Ελλάδα έστειλε χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας λήγει σε 11 ημέρες και πρέπει να σταματήσει το παιχνίδι των εκβιασμών και των ευθυνών από όλους. «Στο τέλος της ημέρας θα πρόκειται για μια ελληνική απόφαση και ευθύνη. Η Αθήνα πρέπει να αποδεχτεί την πρόταση, την οποία θεωρώ καλή, ή να προχωρήσει σε χρεοκοπία» δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής τη Δευτέρα.
Η πρόταση που αναμένεται να βάλουν στο τραπέζι οι δανειστές είναι εξάμηνη παράταση του υφιστάμενου ελληνικού προγράμματος, έως το τέλος του 2015, με πρόβλεψη για την κάλυψη όλων των χρηματοδοτικών υποχρεώσεων της χώρας μας προς τους διεθνείς πιστωτές, με αντάλλαγμα αυστηρούς όρους.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες της πρότασης των πιστωτών θα εξεταστούν από τους τεχνοκράτες της ευρωζώνης (Euro Working Group) μέσα στο Σαββατοκύριακο ή, το αργότερο, το πρωί της Δευτέρας, με στόχο να κλείσουν τα περισσότερα ανοιχτά θέματα σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, και εν συνεχεία να αξιολογηθεί η κατάσταση από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει εκτάκτως τη Δευτέρα, στις 16.00. Σύμφωνα με το Reuters, αν η Αθήνα δεν καταθέσει προτάσεις για να γεφυρωθεί το χάσμα σε ασφαλιστικό και ΦΠΑ, τότε στη συνεδρίαση αυτή θα μελετηθεί η διαχείριση μιας ελληνικής χρεοκοπίας. Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης καλούνται να προετοιμάσουν το έδαφος για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στις 8 το βράδυ της ίδιας ημέρας. Στόχος των δανειστών δεν είναι άλλος από την άσκηση ασφυκτικής πίεσης, ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία και οι ίδιοι να ανοίξουν ξανά τη στρόφιγγα χρηματοδότησης της χώρας μας, ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματά τους!
Πάντως, η ύπαρξη της πρότασης για εξάμηνη παράταση του ισχύοντος προγράμματος επιβεβαιώθηκε χθες από κύκλους της Κομισιόν.

Μ. Ροζάκος

Εξαλλος για το παιχνίδι με τις εκροές

Εμμεση επίθεση στον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και στους υπόλοιπους ομολόγους του στην ευρωζώνη εξαπέλυσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης κατά τη χθεσινή τοποθέτησή του στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών (Ecofin). Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Βαρουφάκης τους κατηγόρησε ότι αγνόησαν τις προτάσεις του, ενώ τους επέρριψε ευθύνες για τις «ανεπίτρεπτες διαρροές» σύμφωνα με τις οποίες κορυφαίος αξιωματούχος της ΕΚΤ ανέφερε στο προχθεσινό Eurogroup ότι οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να μην μπορούν να ανοίξουν μεθαύριο.

Θεμέλιο

«Στο χθεσινό Eurogroup η ελληνική κυβέρνηση παρουσίασε ευρεία, ολοκληρωμένη και αξιόπιστη πρόταση, η οποία μπορεί να αποτελέσει το θεμέλιο συμφωνίας που όχι μόνο ολοκληρώνει την υπάρχουσα δανειακή συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές της αλλά, επιπλέον, αντιμετωπίζει αποφασιστικά και μόνιμα το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το μέλλον» ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης στο Ecofin. Και πρόσθεσε δηκτικά: «Δυστυχώς, στο Eurogroup δεν επετράπη η παραμικρή συζήτηση πάνω σε αυτή την πρόταση. Αντ’ αυτής της απαραίτητης συζήτησης παρατηρήθηκαν, αμέσως μετά το πέρας της συνεδρίας του Eurogroup, ανεπίτρεπτες “διαρροές” σχετικά με το ελληνικό τραπεζικό σύστημα».

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε επίσης ότι χαιρετίζει τη μεθαυριανή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, εκτίμησε ότι «το Σαββατοκύριακο δίνει σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη τη δυνατότητα προετοιμασίας μιας επιτυχημένης Συνόδου» και συμπλήρωσε: «Εχουμε καθήκον να καταλήξουμε στη συμφωνία-λύση που απαιτούν προς όφελος ολόκληρης της Ευρώπης».

Μεγάλη Δευτέρα! Ολα για όλα σε τρία μέτωπα από την κυβέρνηση

Το πιο καυτό τριήμερο του διαπραγματευτικού πενταμήνου ξεκινά σήμερα. Τη νύχτα της Δευτέρας οι ηγέτες της ευρωζώνης θα κληθούν στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής να κλείσουν το τεχνικό μέρος της συζήτησης με πολιτική απόφαση για τα (τυχόν) εναπομείναντα ανοικτά ζητήματα ή να απορρίψουν τη νέα προσπάθεια εξεύρεσης λύσης. Εως τις 8 μ.μ. (ώρα Ελλάδας), που θα ξεκινήσει η Σύνοδος, το Eurogroup θα έχει αποφανθεί, στη μεσημεριανή του συνεδρίαση, επί της τεχνικής επάρκειας της ελληνικής πρότασης σε επίπεδο αριθμών-στόχων. Εάν διαπιστώσει ότι υπάρχει η μεγαλύτερη δυνατή σύγκλιση θα παραπέμψει την απόφαση στους ηγέτες για την πολιτική διαχείριση της κάλυψης των «μικρών» κενών. Στην περίπτωση μεγάλης απόκλισης («βρισκόμαστε στο 80% της απόστασης, έχουμε δρόμο ακόμη» διεμήνυσαν χθες ευρωπαϊκές πηγές), η Σύνοδος θα εξελιχθεί σε μεσονύχτιο θρίλερ.
Το Μαξίμου πάντως αισιοδοξεί ότι «το πρωί της Τρίτης θα έχουμε λύση», ενώ δεν κρύβει την ικανοποίησή του για την επιβεβαίωση της κυβερνητικής θέσης ότι η λύση, τελικά, θα αναζητηθεί από τους πολιτικούς ηγέτες και όχι από τους τεχνοκράτες.

Το περιεχόμενο

Το τελικό περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης το επεξεργάζονται από την Πέμπτη οι Νίκος Παππάς και Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνεχή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα (Αγία Πετρούπολη) και τον Γιάνη Βαρουφάκη (Βρυξέλλες). Το νέο κείμενο αναμένεται να γνωστοποιηθεί σήμερα από τον πρωθυπουργό στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ώστε να ξεκινήσει ο νέος γύρος «κόψε ράψε». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπάρχει περιθώριο «επιμέρους τροποποιήσεων», ωστόσο η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί συμφωνία που δεν θα περιλαμβάνει: ανεκτό δημοσιονομικό κενό, επαρκή χρηματοδότηση που να εξαντλείται στην αποπληρωμή των δόσεων προς ΔΝΤ-ΕΚΤ, αναπτυξιακό πακέτο (σ.σ.: τα 35 δισ. ευρώ) για την ώθηση της οικονομίας και σαφή αναφορά στην ανάγκη αντιμετώπισης του χρέους, «έστω και χωρίς λεπτομέρειες ή χρονοδιαγράμματα σ’ αυτή τη φάση».

Δεδομένου ότι όλες οι πλευρές μιλούν ανοικτά πλέον για παράταση του ισχύοντος δανειακού προγράμματος, τουλάχιστον τετράμηνης διάρκειας, η συμφωνία θα αφορά το κλείσιμο, τώρα, της αξιολόγησης προκειμένου να δοθεί χρηματοδότηση και τη μετάθεση, για το φθινόπωρο, του χρέους και του Ασφαλιστικού στο σύνολό τους.

Η κυβέρνηση «πιέζεται» σφόδρα, πάντως, να δώσει τώρα δείγματα γραφής στο συνταξιοδοτικό, με άμεση κατάργηση των πρόωρων συντάξεων χωρίς μεταβατικό στάδιο και μειώσεις των υψηλών επικουρικών «για συμβολικούς λόγους, αφού το δεύτερο δεν παράγει σημαντικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα», όπως λένε.

ELA: Εκτακτη βοήθεια 1,8 δισ ευρώ

Την αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από τον Μηχανισμό Παροχής Εκτακτης Ρευστότητας (ELA) αποφάσισε εσπευσμένα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) χθες, μετά το τσουνάμι χρηματικών εκροών από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ποσό ανέρχεται σε 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή λίγο μεγαλύτερο από τις χθεσινές αναλήψεις, που έφτασαν τα 1,5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη δεύτερη αύξηση του ELA μέσα σε δύο ημέρες, καθώς την περασμένη Τετάρτη η ΕΚΤ είχε αυξήσει κατά 1,1 δισ. ευρώ το πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, στα 84,1 δισ. ευρώ.

Εάν δεν επενέβαινε η ΕΚΤ, οι ελληνικές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν τη Δευτέρα. Χθες Παρασκευή οι τράπεζες δεν ικανοποιούσαν όλα τα αιτήματα των πελατών τους για αναλήψεις και έδιναν έως 5.000 ευρώ ανά λογαριασμό.
Το κύμα των αναλήψεων εντάθηκε τις προηγούμενες ημέρες, καθώς, ενώ το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας και κατ’ επέκταση η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ELA ολοκληρώνονται σε λίγες ημέρες, η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές δεν είχαν συμφωνήσει για παράτασή του.

Υπό αυτές τις ακραίες συνθήκες, ο συντονιστής της ομάδας διαπραγμάτευσης και αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος επισκέφτηκε χθες τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) Γιάννη Στουρνάρα. Ο τελευταίος επιβεβαίωσε τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, επαναλαμβάνοντας ότι διασφαλίζεται η λειτουργία του πλήρως από τις κοινές δράσεις τόσο της ΤτΕ όσο και της ΕΚΤ.
Οπως ανακοινώθηκε από την ΤτΕ, η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και διαπιστώθηκε ότι η κυβέρνηση συγκλίνει σιγά σιγά με τους δανειστές.

Μαρίνα Μάνη

Guardian:Το Grexit θα φέρει ντόμινο!

Mπορεί η Ευρώπη να αντέξει ένα Grexit; Δημοσίευμα του «Guardian» αναφέρεται στο υψηλό κόστος και στις επιπτώσεις μιας ενδεχόμενης ελληνικής χρεοκοπίας στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές οικονομίες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών, οι δύο πλευρές θα κληθούν να μετρήσουν τις πληγές και τις οικονομικές ζημιές τους. «Στα τέλη του 2014, οι τρεις βασικοί δανειστές της Ελλάδας κρατούσαν το 75% του χρέους της, το μεγαλύτερο από αυτό βρίσκεται στα χέρια των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Αυτές οι χώρες είναι ευθέως εκτεθειμένες στον κίνδυνο της ελληνικής χρεοκοπίας, έκθεση που εκτιμάται ότι φτάνει στα 195 δισ. ευρώ ή στο 61,5% του ελληνικού χρέους» σχολιάζει ο «Guardian».

Απειλές πάλι από τον Γερούν για έξοδο από την Ε.Ε.

Την απειλή του Grexit, δηλαδή της εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη, επιστράτευσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του μετά την προχθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο. «Οπως πάνε τα πράγματα, τώρα πάμε προς αυτή την κατεύθυνση» απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τον κίνδυνο Grexit.

Σύμφωνα με τον κ. Ντάισελμπλουμ, «μόνο αν οι Ελληνες φέρουν νέα και σοβαρή πρόταση, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια νέα συμφωνία. Ομως για την ώρα απέχουμε πολύ από αυτό». Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ότι απαιτούνται «αξιόπιστα μέτρα που θα καλύπτουν τα δημοσιονομικά κενά που εντοπίζονται ακόμα στις διαπραγματεύσεις και αξιόπιστα μέτρα που θα επαναφέρουν την οικονομία στη σωστή θέση». Παραδέχθηκε ότι «αυτά τα μέτρα δεν είναι δημοφιλή», όμως υποστήριξε ότι «είναι αναπόφευκτα και αναγκαία για την Ελλάδα» και έριξε το γάντι στην ελληνική πλευρά: «Αν η κυβέρνηση δεν είναι προετοιμασμένη να λάβει τα μέτρα αυτά, τότε παίρνει ένα πολύ, πολύ μεγάλο ρίσκο για το μέλλον της Ελλάδας».

Χ. Σμιτ: Επενδύσεις και διαγραφή χρέους

Bολές κατά της Ευρώπης για την ελληνική κρίση εξαπολύει ακόμα μία φορά ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας. «Η Ευρώπη είναι ασυνεπής προς την Ελλάδα» επισημαίνει ο Χέλμουτ Σμιτ, υπογραμμίζοντας ότι «ενδεχόμενο Grexit είναι εξαιρετικά ανεπιθύμητο».
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Σμιτ προτείνει ένα επενδυτικό πρόγραμμα για την Ελλάδα, με ταυτόχρονη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους, και εκτιμά ότι η κρίση θα είχε αποφευχθεί εάν είχε διατηρηθεί η δραχμή. Για τις πολεμικές αποζημιώσεις, αλλά και το αναγκαστικό δάνειο λέει ότι δεν έχουν κλείσει ούτε νομικά ούτε πολιτικά, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται απλώς στα βιβλία.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα