ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΑΜΕΣΑ

Από τώρα να πει ο Τσίπρας τι θα πράξει αν ο λαός ψηφίσει «Οχι»!

Η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα-εξπρές για την έγκριση ή την απόρριψη του τελεσιγράφου των δανειστών ήταν πρωτίστως μια κίνηση προσωπικής πολιτικής αυτοσυντήρησης. Και υπό αυτήν τουλάχιστον την έννοια ήταν μια κίνηση ευφυέστατη.
Παγιδευμένος από τα χειρουργικά «μπρος-πίσω» των δανειστών, ο πρωθυπουργός πήγαινε στην κυριολεξία ως πρόβατο επί σφαγή. Σε κάθε περίπτωση, είτε θα φορτωνόταν μια ρήξη με αποκλειστική δική του ευθύνη είτε θα υποχρεωνόταν να φέρει στη Βουλή ένα επονείδιστο σχέδιο συμφωνίας, με το οποίο θα έχανε εξ ορισμού τη δεδηλωμένη.

Το πρακτικό αποτέλεσμα όλων αυτών των σεναρίων θα ήταν ένα και το αυτό: Παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές μέσα στο κατακαλόκαιρο υπό συνθήκες χάους.
Με τον αιφνιδιασμό του δημοψηφίσματος των επτά ημερών, ο Τσίπρας ανέστειλε, προσωρινά τουλάχιστον, την «εκτέλεσή» του, μεταθέτοντας την τελική ευθύνη της απόφασης στον λαό, αλλά φέρνοντας προ των ευθυνών της και την ίδια την Ευρώπη!

Η κίνηση σαφώς και εμπεριέχει ρίσκο, αλλά για τον Τσίπρα αποτέλεσε την πιο έξυπνη απόδραση, λίγο πριν από τον πολιτικό του γκρεμό. Το ερώτημα είναι όμως τι σηματοδοτεί το δημοψήφισμα και η ενδεχόμενη στήριξη στο «όχι» για την πορεία της χώρας και του έθνους.
Αυτό καλείται να μας το απαντήσει ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας και αν η συστημική αντιπολίτευση είχε στοιχειώδες μυαλό, εκεί ακριβώς έπρεπε χθες να τον στριμώξει. Επί της αρχής, όλοι οι Ελληνες, με την εξαίρεση φαντάζομαι κάποιων υπαλλήλων της Καγκελαρίας, έπρεπε να είναι υπέρ του «όχι».

Ποιος θα ήθελε ένα νέο μνημόνιο τόσο φορομπηχτικό που θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια σε νέα ύφεση, επιπλέον καταβαράθρωση του βιοτικού μας επιπέδου και επιδείνωση του προβλήματος χρέους; Ωραία, λοιπόν. Ψηφίζουμε όλοι «όχι». Ο κύριος Τσίπρας υποχρεούται να μας εξηγήσει προκαταβολικά και όχι κατόπιν εορτής πώς ακριβώς σκοπεύει να ερμηνεύσει τη νέα του «λαϊκή εντολή». Δηλαδή πώς και αν θα διασφαλίσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας από την επόμενη μέρα του «όχι».

Προσέξτε: Εδώ ταμπού δεν χωρούν. Πάσα εξήγηση δεκτή. Ακόμη κι αν πει ότι θα ανταλλάξει τη διαγραφή του μεγαλύτερου τμήματος του χρέους με την έξοδό μας από την ευρωζώνη. Καθένας μας θα ζυγίσει τις συνέπειες και θα κρίνει. Ομως, ο Τσίπρας πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά του. Γιατί, αλλιώς, δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ούτε «ναι» ούτε «όχι».

Γιώργος Χαρβαλιάς

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα