ΤΙ ΝΤΡΟΠΗ!

Μαρτύρησαν (!) για 120 ευρώ οι συνταξιούχοι στις τράπεζες

Αλαλούμ με την αλφαβητική σειρά προτεραιότητας! Ουδείς γνώριζε την οδηγία που είχε δοθεί προχθές τα μεσάνυχτα

Χάος επικράτησε χθες στα 1.053 καταστήματα των τραπεζών που άνοιξαν ειδικά για να εξυπηρετήσουν τους συνταξιούχους, και συγκεκριμένα για να τους δώσουν τα 120 ευρώ που τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση. Η ταλαιπωρία ήταν μεγάλη, αφού οι συνταξιούχοι βρέθηκαν προ απρόοπτων εξελίξεων. Οι τράπεζες μετά τα μεσάνυχτα ενημέρωσαν ότι επρόκειτο το πρωί να τηρηθεί αλφαβητική σειρά και ότι θα εξυπηρετήσουν μόνο τους συνταξιούχους τα επώνυμα των οποίων αρχίζουν από Α έως Ι. Οι υπόλοιποι, δηλαδή οι συνταξιούχοι που τα επώνυμά τους αρχίζουν από Κ έως M, θα εξυπηρετούνταν σήμερα Πέμπτη και οι υπόλοιποι (Ν έως Ω) την Παρασκευή.

Το πλήθος εξαγριώθηκε μπροστά σε αυτό το γεγονός, με αποτέλεσμα τελικά να αναθεωρηθεί η εντολή και να εξυπηρετηθούν όλοι οι συνταξιούχοι με σειρά χρονικής προτεραιότητας.
Σε κάθε περίπτωση, οι συνταξιούχοι που κατάφεραν να φτάσουν έως τα γκισέ των τραπεζών πήραν μόνο τα 120 ευρώ, που αντιστοιχεί στην εβδομαδιαία είσπραξη μέρους της σύνταξής τους. Παράλληλα, οι τράπεζες είχαν επιφορτιστεί με τη διαδικασία άμεσης έκδοσης ηλεκτρονικών καρτών ανάληψης μετρητών, έτσι ώστε όσοι συνταξιούχοι δεν διέθεταν τέτοιες κάρτες να μπορούν πραγματοποιήσουν συναλλαγές και μέσω των ATM. Ο χρόνος έκδοσης των καρτών ήταν 10-15 λεπτά.

Δέχονται και… καταθέσεις

Χθες ανακοινώθηκε ότι διευρύνεται ο αριθμός των καταστημάτων που θα ανοίξουν σήμερα (θα ανοίξουν επιπλέον 23 καταστήματα της Eurobank και 30 της Εθνικής Τράπεζας), λόγω του τεράστιου όγκου προσέλευσης του κοινού. Επιπλέον η Eurobank ανακοίνωσε ότι θα δέχεται και καταθέσεις πελατών στα γκισέ.

Λόγω της ταλαιπωρίας, εκπρόσωποι των συνταξιούχων πραγματοποίησαν χθες παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών, για να εκφράσουν έτσι τη δυσαρέσκειά τους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στις τράπεζες. Ομως ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν τους συνάντησε, επικαλούμενος προγραμματισμένο ραντεβού με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Κλείστηκε πάντως ραντεβού για αύριο Παρασκευή, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τους εκπροσώπους των συνταξιούχων.

Θεσσαλονίκη: Ουρές από υπερήλικες και ανάπηρους

Εικόνες ντροπής και αίσχους έξω από υποκαταστήματα τραπεζών στη Θεσσαλονίκη. Υπερήλικες με προβλήματα υγείας και άδειες τσέπες, παρά την ισχυρή βροχόπτωση, σχημάτισαν ουρές εκατοντάδων μέτρων τα ξημερώματα της Τετάρτης, για να πάρουν τα 120 ευρώ από τις συντάξεις τους και να αγοράσουν φάρμακα και τρόφιμα. Οργή, αγανάκτηση και απόγνωση για το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με τη σειρά προτεραιότητας, καθώς και όταν διαπιστώθηκε ότι δεν καταβλήθηκαν έγκαιρα οι συντάξεις του ΟΑΕΕ.

 «Ηρθα ξημερώματα»

«Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συμβαίνουν αυτά! Ξημερώματα ήρθα στην τράπεζα για να πιάσω σειρά. Μόλις άνοιξε το κατάστημα, μας είπαν ότι θα πληρωθούμε με αλφαβητική σειρά και λίγο αργότερα μάθαμε πως δεν πιστώθηκαν στους λογαριασμούς οι συντάξεις του ΟΑΕΕ και πρέπει να έρθουμε την επόμενη ημέρα. Μας οδηγούν στον θάνατο!» λέει οργισμένος στη «δημοκρατία» ο 85χρονος κύριος Νίκος.

Βουρκώνει και βγάζει από την τσέπη του κέρματα, περίπου τρία ευρώ. «Αυτά έχω μόνο. Πώς θα αγοράσω φάρμακα, πώς θα πάρω τρόφιμα; Νοιάζεται κανείς; Οι πολιτικοί έβγαλαν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και οι Ελληνες πεθαίνουμε με τα Μνημόνια» καταγγέλλει.
Στις ουρές της απελπισίας και της απόγνωσης συνωστίζονται συνταξιούχοι που μετακινούνται με αναπηρικά αμαξίδια, άλλοι που δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και προσπαθούν να στηριχθούν σε μπαστούνια. Οι εικόνες σοκάρουν.
«Δούλεψα σκληρά 50 χρόνια για να έχω μια σύνταξη, για να μπορώ να ζήσω με αξιοπρέπεια στα γεράματα. Εμεινα ορφανός 11 χρόνων και ανέλαβα να μεγαλώσω τα πέντε μικρότερα αδέλφια μου. Πέρασα πολλές δυσκολίες και σήμερα, αντί να χαίρομαι, λυπάμαι. Ντρέπομαι που έφτασαν την Ελλάδα σε αυτό το σημείο απελπισίας» λέει με βουρκωμένα μάτια στη «δημοκρατία» ο 80χρονος Γρηγόρης Καπετάνιος.

«Πλήρωνα το πρώην ΤΕΒΕ κάθε μήνα για 37 ολόκληρα χρόνια και τώρα δεν μου καταβάλλουν τη σύνταξη. Νιώθω αηδία και ντροπή» τονίζει η κυρία Βαΐτσα λίγη ώρα αφότου ενημερώθηκε ότι ο ΟΑΕΕ δεν πίστωσε τις συντάξεις.
«Τη μία μάς λένε πως τα χρήματα μπήκαν, την άλλη ότι θα πιστωθούν σε λίγη ώρα. Δεν ξέρουμε πια τι να πιστέψουμε. Ταλαιπωρούμαστε» σημειώνει από την πλευρά της η κυρία Φωτεινή, «και κανείς δεν νοιάζεται».

Θ. Χερχελετζής

Λιποθύμησαν τρεις!  «Τα έχουμε ζήσει και στην Κατοχή»

Στις ουρές μπροστά στα υποκαταστήματα των τραπεζών στενάζουν από χθες τα ξημερώματα τα πάλαι ποτέ περήφανα γηρατειά. Για ένα… χαρτζιλίκι 120 ευρώ αναγκάζονται να στηθούν με τις ώρες στις ουρές που μοιάζουν με εκείνες που οι ίδιοι είδαν επί Κατοχής. Λεωφόρος Δεκελείας 90, Νέα Φιλαδέλφεια, ώρα 7.15. Η πρωινή δροσιά αποτελεί σύμμαχο των περίπου 70 ηλικιωμένων που από τα χαράματα έχουν «κατασκηνώσει» έξω από την Εθνική Τράπεζα, προκειμένου να λάβουν ένα μέρος της σύνταξής τους. Ο αναβρασμός που επικρατεί κάθε φορά που κάποιος από τους υπαλλήλους προσπαθεί να προσπεράσει τον ασφυκτικό κλοιό πριν ακόμα ανοίξει το υποκατάστημα σπάει τη σιγή και τα γεμάτα απελπισία βλέμματά τους σηκώνονται: «Τι ώρα θα ξεκινήσετε;», «Σήμερα είναι το “Κ”;», «Πόσα μπορώ να σηκώσω;» Τα ερωτήματα δεκάδες, το ίδιο και τα παράπονα.
«Είμαι στημένος εδώ από τα μεσάνυχτα και δεν ξέρω αν θα πάρω τα χρήματα που δικαιούμαι. Εφτασα 63 ετών για να ζήσω στιγμές που ούτε είχα φανταστεί» λέει ο Μανώλης Τσάφος, πρώην οικοδόμος, ο οποίος λίγα λεπτά αργότερα αποχωρεί απογοητευμένος, καθώς οι συντάξεις καταβάλλονται με τήρηση αλφαβητικής σειράς προτεραιότητας. Δίπλα του, ο 95χρονος συνταξιούχος της ΔΕΗ Ανδρέας Παούρης σηκώνεται από το περβάζι όπου καθόταν επί ώρες και ετοιμάζεται να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Πριν φύγει, χαρίζει σε κάποιον άλλο το χαρτάκι με τον αύξοντα αριθμό που προμηθεύτηκε για την εξυπηρέτησή του και λέει με τρεμάμενη φωνή: «Ντροπή τους! Να μπούνε σε ένα καράβι και να φύγουν».

«Ο άντρας μου θαλασσοδερνόταν 30 χρόνια, για να πληρώνει εκατομμύρια στα Ταμεία, και σήμερα μας αναγκάζουν να στηθούμε εδώ σαν ζητιάνοι» λέει η 70χρονη Διονυσία Παναγάκου, που μάταια περιμένει κι αυτή τη σύνταξη του συζύγου της από το ΝΑΤ. «Από αύριο και βλέπουμε» ακούγεται μια φωνή από την ουρά. «Θλίβομαι όχι για τον εαυτό μου αλλά για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Σε αυτά θα πήγαινε η σύνταξη» λέει ο 82χρονος Μανώλης Σεμερτζάκης, ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ, οι συντάξεις του οποίου δεν είχαν καταβληθεί έως το μεσημέρι.
«Ξανά στην ουρά την Παρασκευή» προσθέτει και βγάζει από την τσέπη τρία ευρώ. Τα μάτια του βουρκώνουν. «Με αυτά θα περάσουμε δύο μέρες» αναφέρει. Πιο πέρα, ο 78χρονος Δημήτριος Πολυζόπουλος, ύστερα από 25 χρόνια εργασίας στον Καναδά και άλλα τόσα στην Ελλάδα ως ζαχαροπλάστης, κοιτάζει σαστισμένος. «Ανάθεμα την ώρα που επέστρεψα» ψιθυρίζει.

Μοίρασαν νερά και χυμούς

Δύο ώρες αργότερα, αντίστοιχες εικόνες καταγράφονται στα ανοιχτά υποκαταστήματα από την Καλλιθέα έως την Κηφισιά. Σε κάποια από αυτά οι υπεύθυνοι μοιράζουν νερά και χυμούς στους αποκαμωμένους ηλικιωμένους. Εξω από την Εθνική Τράπεζα των Αγίων Αναργύρων τρεις συνταξιούχοι, μη αντέχοντας τη ζέστη και τον συνωστισμό, λιποθυμούν. Και τους δύο τους παίρνει το ΕΚΑΒ.
«Εμείς τα έχουμε ξαναζήσει αυτά, στην Κατοχή. Παιδάκια ήμασταν τότε και πέφταμε κάτω σαν τις μύγες από την πείνα» σχολιάζει ο 79χρονος Αναστάσιος Ζερβουδάκης, ενώ από το κατάστημα βγαίνει με δάκρυα στα μάτια ο 77χρονος Αναστάσιος Μπεντεβής, υποβασταζόμενος από την 76χρονη σύζυγό του Δήμητρα. «Από τη στιγμή που έκλεισε τις τράπεζες, πέθανε για εμάς ο Τσίπρας… Το ίδιο όμως κι εμείς» μουρμουρίζει κρατώντας σφιχτά τα 120 ευρώ, που μόλις παρέλαβαν.

Αγγ. Σκορδάς

Προσαγωγές υπόπτων!

Σε τέσσερις προσαγωγές προχώρησαν οι άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ, οι οποίοι περιπολούσαν έξω από τράπεζες της Νέας Σμύρνης για την προστασία των συνταξιούχων. Συγκεκριμένα, οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα αυτοκίνητο το οποίο κινούνταν ύποπτα, εντός του οποίου επέβαιναν τέσσερις Ρομά. Ακινητοποίησαν το όχημα και προσήγαγαν στο τοπικό Α.Τ. τους Ρομά, οι οποίοι, όπως προέκυψε, ήταν σεσημασμένοι για σωρεία απατών. Νωρίτερα χθες το πρωί άντρες της Ομάδας ΔΙΑΣ προσήγαγαν έναν αλλοδαπό από την Καλλιθέα, καθώς κρίθηκαν ύποπτες οι κινήσεις του γύρω από τις ουρές συνταξιούχων.

{{-PCOUNT-}}26{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα