Ο Γιώργος έβαλε την αποκριάτικη μάσκα του... Τσε

Ο... Τσε Γκεβάρα ξύπνησε μέσα του και ο Γιώργος Παπανδρέου, στη συνάντηση που είχε το Σάββατο με την τρόικα, βγήκε στο βουνό!

 

Ο άνθρωπος που ως πρωθυπουργός τα έδωσε όλα στις δάνειες δυνάμεις, υπογράφοντας κάθε επιθυμία τους, προσπαθεί τώρα να πείσει τους πολίτες ότι έκανε και κάνει αντίσταση.

 

Αν και τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους για τα έργα και τις ημέρες του, το Σάββατο ο κ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι εκείνος ήταν που εμπόδισε στη Σύνοδο Κορυφής της 26 και της 27ης Οκτωβρίου να περάσει η απόφαση για τοποθέτηση επιτρόπου στην Ελλάδα. Στην πρεμούρα του να πείσει το εναπομείναν εσωκομματικό ακροατήριό του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λησμόνησε ότι επί των ημερών του, εκτός των άλλων, εγκαταστάθηκε στη χώρα μας ο Γερμανός «διοικητής» Χορστ Ράιχενμπαχ. Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα έτριξε τα... δόντια στους τροϊκανούς ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος θα αντιταχθούν με κάθε τρόπο στην αθέτηση των συμφωνιών που ελήφθησαν τον Οκτώβριο.

 

Για να γίνει μάλιστα πιο πειστικός, χρησιμοποίησε όρους που εδώ και δύο χρόνια είχε λησμονήσει, λέγοντας ότι «η χώρα (εννοώντας την Ελλάδα) πρέπει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της, την αξιοπρέπειά της και την ισότιμη συμμετοχή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ο τέως πρωθυπουργός, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Π. Μπεγλίτη, δεν παρέλειψε στο πλαίσιο της στροφής του να τα βάλει και με τις τράπεζες, διαφωνώντας με την άποψη ότι «ιδιωτικοποιούμε τα κέρδη, κοινωνικοποιούμε τις ζημιές». Μάλιστα, αναφορικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μετά το PSI, τάχθηκε υπέρ των κοινών μετοχών με δικαίωμα ψήφου, ισχυριζόμενος ότι «ο στόχος δεν είναι η δημιουργία ενός γραφειοκρατικού κρατικού τραπεζικού συστήματος, αλλά ενός σύγχρονου management υπό δημόσιο έλεγχο».

 

Ο κ. Παπανδρέου όσο αφορά το θέμα της κατάργησης του 13ου και του 14ου μισθού, αφού ως πρωθυπουργός έφθασε τους μισθούς όσο το επίδομα ανεργίας, θυμήθηκε ότι εκείνος ήταν που είχε συμβάλει το 2010 στην ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου και καλό θα ήταν να έχουν οι κοινωνικοί εταίροι τον πρώτο λόγο.

 

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις επικουρικές συντάξεις, ο κ. Παπανδρέου περιορίστηκε στο να ταχθεί υπέρ του εξορθολογισμού του επικουρικού ασφαλιστικού συστήματος, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα μείωσής τους, λέγοντας ότι πρέπει «να περιοριστεί στο ελάχιστο το ενδεχόμενο απωλειών από τις επικουρικές συντάξεις».

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

 


 

Υπόγεια διαβούλευση για να αναγκάσουν τον Παπανδρέου να παραιτηθεί (την Πέμπτη)

 

Η πρόθεση του Γιώργου Παπανδρέου να μην παραιτηθεί από πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος στη συνεδρίαση του οργάνου την προσεχή Πέμπτη έχει ενεργοποιήσει παρασκηνιακές πρωτοβουλίες και υπόγειες συνεννοήσεις μεταξύ των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Ο στόχος είναι να διαμορφωθεί, έστω και την τελευταία στιγμή, ένα ισχυρό και ευρύ εσωκομματικό μπλοκ, αφενός μεν για να υποστηριχθεί το αίτημα για «αποκατάσταση» του ελλείμματος ηγεσίας και συντονισμού στην Κοινοβουλευτική Ομάδας, αφετέρου δε να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης προς τον Γιώργο Παπανδρέου προκειμένου να συναισθανθεί τις ευθύνες του και να διευκολύνει τις εξελίξεις παραιτούμενος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις αυτές μετέχουν ο Ευ. Βενιζέλος, που επιδιώκει τη «νομιμοποίησή» του ως εντολοδόχου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Κώστας Σκανδαλίδης, που και χθες ζήτησε την εκλογή νέου επικεφαλής, διαπιστώνοντας κενό ηγεσίας και έλλειψη πολιτικής διεύθυνσης, η Βάσω Παπανδρέου, που χθες ανέφερε ότι «η αλλαγή ηγεσίας έπρεπε να είχε ήδη γίνει», αλλά και οι Ανδρέας Λοβέρδος και Αννα Διαμαντοπούλου. Οι τελευταίοι δείχνουν να προσχωρούν στο αίτημα για αντιμετώπιση του προβλήματος ηγεσίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. «Η εικόνα στη Βουλή ήταν πραγματικά πολύ θλιβερή. Ο κ. Παπανδρέου, που είναι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αυτή τη στιγμή, να ασκήσει τον ρόλο του για να λειτουργήσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ και να φτάσουμε στις 18 Μαρτίου. Ούτε παιδιά είμαστε ούτε πρωτάρηδες όλοι στην πολιτική» υποστήριξε χαρακτηριστικά στο Mega η υπουργός Παιδείας, ενώ και ο υπουργός Υγείας με συνέντευξή του στη «Real News» έθεσε ζήτημα ηγεσίας: «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Υπάρχει ανάγκη για ριζικές αποφάσεις χωρίς καθυστέρηση. Το πρόβλημά μας αυτή τη στιγμή είναι η έλλειψη ηγεσίας». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός των επίμαχων συζητήσεων βρίσκονται και άλλα κορυφαία στελέχη, όπως οι Μιλτιάδης Παπαϊωάνου, Δημήτρης Ρέππας και Φώφη Γεννηματά.

Πάντως στην πορεία προς τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας το «μπάχαλο» που επικρατεί αποτυπώνεται περίτρανα στις δημόσιες παρεμβάσεις των στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Ο «αδιάβαστος» Μιχάλης Χρυσοΐδης προσπάθησε να δώσει νέες εξηγήσεις για το Μνημόνιο, εξαπολύοντας επίθεση εναντίον των επικριτών του. Καταλόγισε υποκρισία και εύκολο ανάθεμα σε όσους δεν μπήκαν στον κόπο να ανακαλέσουν στη μνήμη τους τα γεγονότα που δικαιολογούν την ομολογία του ότι δεν διάβασε το Μνημόνιο, όπως τους νεκρούς στη Marfin και τη δολοφονία του υπασπιστή του. Μάλιστα καταφέρθηκε και εναντίον του Σπ. Βούγια, που εκείνη την περίοδο ήταν μαζί του, λέγοντας: «Δεν μπορεί να μη θυμάται». Σημειωτέον ότι ο Σπ. Βούγιας τον είχε κατηγορήσει ότι «θέλει να διασωθεί πολιτικά». Βολές εναντίον του Γ. Παπανδρέου για τη θητεία του ως πρωθυπουργού έριξε η Βάσω Παπανδρέου. Μιλώντας στο «Βήμα», χαρακτήρισε «ερασιτεχνική» την πρώτη διαπραγμάτευση του Μνημονίου, ενώ τη διακυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «ανεπαρκή». Μάλιστα προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μέτρα για μείωση των κατώτατων αμοιβών και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού. «Δεν θα ψηφίσω μέτρα που μας κάνουν Ινδία για να σωθούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

Γιώργος Κατσίγιαννης

Ετικέτες: