ΕΙΜΑΣΤΕ ακόμα ζωντανοί

ΜΕ ΤΟ ΠΙΣΤΟΛΙ ΣΤΟΝ ΚΡΟΤΑΦΟ
Τελεσίγραφο στην Ελλάδα μέχρι την Κυριακή και τη Σύνοδο των 28 της Ε.Ε. για συμφωνία ή … Grexit!

Ζωντανή παραμένει η Ελλάδα, τουλάχιστον έως το βράδυ της Κυριακής! Παρά την προσπάθεια τρομοκράτησης των Ελλήνων, διαψεύστηκαν όσοι υποστήριζαν ότι η Ευρώπη θα έκλεινε την πόρτα στην Ελλάδα και ούτε καν θα συζητούσε με την κυβέρνηση μετά το «όχι» στο δημοψήφισμα. Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής έληξε με ένα αυστηρό τελεσίγραφο, άφησε όμως το περιθώριο στην κυβέρνηση να πετύχει την πολυπόθητη «λύση» τις επόμενες πέντε ημέρες.
Ολα θα κριθούν οριστικά την Κυριακή, στον… λάκκο των λεόντων, με τους 28 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (και όχι μόνο αυτούς της ευρωζώνης), οι οποίοι θα συναντηθούν για να λάβουν τις τελικές αποφάσεις τους για την Ελλάδα. Εως την Παρασκευή, στις 8.30 το πρωί, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να καταθέσει τις προτάσεις της, που θα αξιολογηθούν από τους θεσμούς και από το Eurogroup, το οποίο θα συνεδριάσει το Σάββατο.

Λύση ή χρεοκοπία

Οι πέντε ημέρες που απομένουν θα είναι «ημέρες της φωτιάς», με την αγωνία να κορυφώνεται. Οι ηγέτες της ευρωζώνης, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπαν χθες ότι είτε θα βρεθεί λύση την Κυριακή είτε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και θα βρεθεί εκτός ευρωζώνης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι παρέδωσαν σχετικό σχέδιο στον Αλέξη Τσίπρα! Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ξεκαθάρισε ότι η Ε.Ε. έχει σενάρια για όλα: από το Grexit με πρόβλεψη για ανθρωπιστική βοήθεια στην Ελλάδα, έως το καλό σενάριο της λύσης. Χαρακτηριστικά, ο κ. Γιούνκερ είπε: «Θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα, αν δεν ανταποκριθεί η κυβέρνηση». Οσο για το θέμα του χρέους, ο Γιούνκερ παρέπεμψε τη συζήτησή του για τον Οκτώβριο.

Αυτό καταγράφηκε τόσο στο κοινό ανακοινωθέν όσο και στις δηλώσεις που έκαναν ο πρόεδρος της Κομισιόν, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
Οι εταίροι ζητούν περισσότερα μέτρα για να κλείσει η συμφωνία, πιο σκληρούς όρους από αυτούς που είχαν προτείνει οι θεσμοί πριν από το δημοψήφισμα, και ένα «τρίτο μνημόνιο» μακροχρόνιου προγράμματος (για δύο χρόνια, σύμφωνα με τον πρόεδρο Ολάντ), με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και προαπαιτούμενα.

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα, καθώς η θέση των εταίρων είναι σκληρή, όμως η ελπίδα παραμένει. Εξάλλου, για θετικό κλίμα έκανε λόγο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του, εκπέμποντας αισιοδοξία.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους 20 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, υποστήριξε ότι κατέθεσε τις ελληνικές προτάσεις, όπως διαμορφώθηκαν ως εθνική στρατηγική, προσθέτοντας: «Η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα. Η διαδικασία θα είναι ταχύτατη».
Να τονίσουμε ότι η Ελλάδα αρχικά είχε ζητήσει ένα πρόγραμμα-γέφυρα με δάνειο 7-10 δισ. ευρώ, ενώ οι εταίροι ζητούν πρώτα το κλείσιμο του μεγάλου πακέτου και στη συνέχεια να εξετάσουν το μικρότερο.
Σήμερα, η κυβέρνηση θα καταθέσει το αίτημά της στον ESM για χορήγηση δανείου ύψους 29,1 δισ. ευρώ έως και το 2017. Εκτός από την κυβέρνηση, η ευθύνη πέφτει και στα υπόλοιπα κόμματα (Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ), που υπέγραψαν το κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πάντως (σαν να ζει σε άλλον κόσμο), ζητούσε χθες από τον κ. Τσίπρα να κλείσει τη συμφωνία μέσα σε 48 ώρες και πολλά στελέχη του τοποθετούνταν σαν να μην έλαβαν το μήνυμα του δημοψηφίσματος.

Eφαγαν καλά!

Πάντως, το μενού για τους ηγέτες της ευρωζώνης ήταν πλούσιο και περιελάμβανε σούπα, ψάρι, αλλά και σοκολάτα στο τέλος.
Σύμφωνα με τον Ζέκε Τέρνερ του «Politico», οι μετέχοντες στη σύνοδο απόλαυσαν σούπα βισιζουάζ (με πράσα και πατάτες), φιλέτο μπακαλιάρου με βούτυρο αντσούγιας, ενώ το επιδόρπιο ήταν μους σοκολάτα σε βάση από μπισκότο – σαφώς πιο λάιτ μενού από αυτό των… τελεσιγράφων.

Απερρίφθη αίτημα Τσίπρα για δάνειο-γέφυρα 7 δισ. €

Αίτημα για δάνειο-γέφυρα ύψους 7 δισ. ευρώ φέρεται ότι κατέθεσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους θεσμούς στις Βρυξέλλες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με όσα μετέδωσε χθες το Bloomberg, επικαλούμενο το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.
Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας ζητά το ποσό αυτό προκειμένου να αντιμετωπίσει την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, και πιο συγκεκριμένα για να καλύψει τις ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις και να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Την ίδια ώρα, η «Sueddeutsche Zeitung» ισχυριζόταν ότι η νέα πρόταση που θα καταθέσει η Αθήνα στις Βρυξέλλες συμπίπτει με το σχέδιο το οποίο απέρριψε ο ελληνικός λαός στο δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Αθήνα επιθυμεί να επιβάλει ξανά εξαιρέσεις στον ΦΠΑ και να καθυστερήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Επιπλέον, υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να αντιστέκεται στην περικοπή των στρατιωτικών δαπανών.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα