Ερείπια τα κάστρα της στοάς του «ναι»

Συντριπτική η ήττα στο δημοψήφισμα των πολιτικών αρχηγών και των μεγαλοστελεχών που στήριξαν μετά μανίας τις θέσεις των δανειστών. Το στραπάτσο του Στ. Θεοδωράκη (στα Χανιά) και το «χαστούκι» στον Αντ. Σαμαρά (στην Πύλο)

Συντριπτική ήττα γνώρισαν οι πολιτικοί αρχηγοί και τα μεγαλοστελέχη που ήταν οι… μουτζαχεντίν του «ναι»! Τα πολιτικά (παραδοσιακά) κάστρα έπεσαν σαν χάρτινος πύργος από το «όχι» των πολιτών, που ακύρωσε τις καμπάνιες αλλά και τα διλήμματα που είχαν θέσει οι εταίροι-δανειστές και όσοι είχαν αναλάβει «εργολαβικά» την υπεράσπισή τους. Παράλληλα, υπήρχαν και αρκετά εκλογικά παράδοξα που καταγράφηκαν, με πρώτο την επιλογή των πολιτών που ζουν στην περιοχή των Εξαρχείων.

Στη γειτονιά της Αθήνας, που θεωρείται άβατο των αντιεξουσιαστών και πάσης φύσεως ακροαριστερών, επικράτησε το «ναι» με το εντυπωσιακό 57%! Επρόκειτο για την καλύτερη απόδειξη ότι τα Εξάρχεια στην πραγματικότητα είναι μια παραδοσιακή περιοχή της Αθήνας, όπου ζουν ως επί το πλείστον συνταξιούχοι και αστοί, ενώ οι ακροαριστεροί αποτελούν (θορυβώδη) μειοψηφία.
Στα κάστρα των αρχηγών πάντως έγινε μεγάλο «πάρτι». Στη Β΄ Αθηνών, όπου εκλέγεται ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης αλλά και στελέχη όπως ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και άλλοι, το «όχι» συγκέντρωσε 58,6% έναντι 41, 94% του «ναι»!

Ποσοστά «φωτιά»

Στη Μεσσηνία, όπου εκλέγεται (και θεωρείται ότι ελέγχει απόλυτα) ο μέχρι πριν από λίγες ημέρες αρχηγός της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, το 56,84% ψήφισε «όχι» και μόλις το 43,16% «ναι». Μάλιστα, το «όχι» επικράτησε ακόμα και στο «χωριό» του Αντώνη Σαμαρά, στην Πύλο, κάτι που αποτέλεσε ηχηρό «χαστούκι». Εκεί όπου ψήφιζε ο τέως πρωθυπουργός το 54,19% ψήφισε «όχι» και το 45,81% «ναι».

Στη Θεσσαλονίκη, όπου εκλέγονται ο Κώστας Καραμανλής και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, υπήρξε επίσης μήνυμα. Στην Α΄ Θεσσαλονίκης το «όχι» έφτασε το 60,80%, ενώ στη Β΄ Θεσσαλονίκης το 59,92%, έναντι 39,8% και 40,8% αντίστοιχα που έλαβε το «ναι». Επομένως, ούτε ο ένας αλλά ούτε και ο άλλος μπόρεσαν να πείσουν.
Στραπάτσο υπέστη στην Περιφέρεια Αττικής (όπου εκλέγεται) ακόμη ένα στέλεχος της Ν.Δ., που φιλοδοξεί να παίξει ρόλο στο μέλλον, ο Μάκης Βορίδης. Το «όχι» έλαβε 63,69% και το «ναι» μόλις 31,78%! Συντριβή γνώρισε και ο επικεφαλής του Ποταμιού, υπέρμαχος του «ναι», Σταύρος Θεοδωράκης στην εκλογική του περιφέρεια, στα Χανιά, όπου το «όχι» πέτυχε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά του πανελλαδικά. Συγκέντρωσε 73,77%, έναντι 26,23% του «ναι», και ο Σταύρος Θεοδωράκης που κυκλοφορούσε με το «ναι» στο πέτο μάλλον δεν πρέπει να νιώθει ικανοποιημένος από την επιρροή που (δεν) έχει.

Στην Ευρυτανία, όπου ο Κώστας Μπακογιάννης ήταν σημαιοφόρος του «ναι», μάλλον δεν πρέπει να ικανοποιήθηκε από το αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί το 55,89% ψήφισε «όχι», έναντι του 44,11% που επέλεξε το «ναι».
Στο κάστρο των Παπανδρέου, που είναι η Αχαΐα, παρά τις παραινέσεις του Γιώργου Παπανδρέου το «όχι» συγκέντρωσε ένα από τα υψηλότερα ποσοστά του. Το 68,22% ψήφισε «όχι», έναντι του 31,78% που επέλεξε το «ναι».
Η Λακωνία, από τα προπύργια κάποτε της Δεξιάς, άντεξε, αλλά ούτε και εκεί το «ναι» πέρασε μπροστά. Το «όχι» επικράτησε με ποσοστό 51,17%, έναντι του 48,83% του «ναι».

Τα (ταξικά) χαρακτηριστικά

Με έντονη την ταξική συνείδηση αλλά και αρκετά παράδοξα φαίνεται πως ψήφισαν οι εκλογείς σε πολλές περιοχές του Δήμου Αθηναίων, που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων μεταξύ τους. Τα ποσοστά εμφάνισαν μεγάλη απόκλιση, ανάλογα με το εισόδημα των κατοίκων.
Το μεγαλύτερο ποσοστό στο «ναι» ωστόσο καταγράφεται στα εκλογικά τμήματα του Κολωνακίου, όπου συγκέντρωσε περισσότερο από το 70% των ψήφων.
Αντίθετα, τα μεγαλύτερα ποσοστά του «όχι» καταγράφονται στο Μεταξουργείο (63,3%), στη Σπύρου Πάτση (64,4%) και στα Ανω Πετράλωνα (63,7%).

Το «ναι» είχε επίσης μεγάλα ποσοστά σε περιοχές όπως η Εκάλη (84,62%), η Κηφισιά (64,57%), ο Διόνυσος (69,78%), η Φιλοθέη (81,56%) και το Παλαιό Ψυχικό (77,98%).
Αντίθετα, συντριπτική ήταν η επικράτηση του «όχι» σε περιοχές όπως το Περιστέρι (70,27%), το Καματερό (71,75%), η Αγία Βαρβάρα (72,75%), οι Αχαρνές (77,79%), η Λαυρεωτική (72,41%) και τα Ανω Λιόσια (79%).
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και σε παραδοσιακά εργατικές περιοχές της Β΄ Πειραιώς (που είναι και μία από τις περιφέρειες όπου το «όχι» απέσπασε τα μεγαλύτερα ποσοστά του). Στη Δραπετσώνα το «όχι» επικράτησε με 74,98%, στο Κερατσίνι με 72,35%, στον Κορυδαλλό με 71,25%, στη Νίκαια με 72,52% και στο Πέραμα με 76,64%.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα