Η ΕΛΛΑΣ στο Αουσβιτς

Οι δανειστές φορτώνουν συνεχώς το «πρόγραμμα». Θρίλερ στις Βρυξέλλες με τους αιμοσταγείς Γερμανούς

Ο Τσίπρας ήταν σκιά του εαυτού του χθες στη Σύνοδο Κορυφής. Σε τίποτε δεν θύμιζε τον… χαλαρό Αλέξη των πρώτων ημερών, με τα χαμόγελα και τον δυναμισμό. Οσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, η ανταρσία που σημειώνεται στο κόμμα του, οι πιέσεις των δανειστών αλλά και οι πληροφορίες ότι βίωσε «εικονικό πνευματικό πνιγμό» κατά τη συνάντησή του με την Ανγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διακοπή της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης (τουλάχιστον σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, τον οποίο επικαλείται ο συντάκτης του βρετανικού «Guardian» Ιαν Τρέινορ), τον έκαναν κατηφή και βαρύθυμο!

Ο κ. Τσίπρας άκουσε κατά τη συνάντηση από την καγκελάριο της Γερμανίας, τον πρόεδρο της Γαλλίας και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Ελλάδα είτε θα καταστεί ο ειδικού τύπου «ασθενής» της ευρωζώνης, συμφωνώντας να περάσει άμεσα από τη Βουλή (έως την Τετάρτη) σαρωτικές μεταρρυθμίσεις, είτε θα εγκαταλείψει την ευρωζώνη και θα δει τις τράπεζές της να καταρρέουν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος φέρεται ότι έκανε λόγο για «εκτεταμένο, πνευματικό εικονικό πνιγμό», σε μια προσπάθεια να πειστεί ο Ελληνας πρωθυπουργός να συμφωνήσει στο να μετατραπεί η Ελλάς σε σύγχρονο Αουσβιτς. Δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και το γνωστό για τις θέσεις του «Spiegel» χαρακτήριζε «κατάλογο με φρικαλεότητες» τα μέτρα που ζητεί το Eurogroup να αποδεχτεί η Ελλάδα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «ηθελημένη ταπείνωση» της χώρας μας. Η Σύνοδος ξεκίνησε λίγο μετά της 5 μ.μ., αλλά διεκόπη στις 7 μ.μ. Και αυτό γιατί, όταν άκουσε ο Αλέξης Τσίπρας τις παράλογες απαιτήσεις της Μέρκελ και των δορυφόρων της, τους ενημέρωσε ότι αυτά δεν μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά και ότι θα επέστρεφε στην Αθήνα για να απευθύνει μήνυμα στον ελληνικό λαό. Αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η Σύνοδος και να οργανωθεί τετραμερής με παρέμβαση του Ολάντ που πρόλαβε το πρόωρο ναυάγιο.

Τα θέματα που συζητήθηκαν εκεί ήταν το αν υπάρξει ή όχι συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα καθώς και η μεταφορά περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου ύψους 50 δισ. στο Λουξεμβούργο, κάτι που δεν μπορούσε να αποδεχθεί η ελληνική πλευρά, αλλά θεωρούσε ότι θα υπάρξει τελικά υποχώρηση από τους Γερμανούς, αφού οι πάντες τη χαρακτήριζαν υπερβολική απαίτηση. Παράλληλα, ζητούσε δεσμεύσεις και για το θέμα του χρέους.

Ο κ. Τσίπρας έβαλε εμφατικά από τη πρώτη στιγμή το θέμα της ρευστότητας, γιατί στο κείμενο του Eurogroup δεν υπήρχε σαφής αναφορά και ο Μ. Ντράγκι -όντας υποστηρικτικός- συμφωνούσε σε αυτό, ενώ η Ανγκελα Μέρκελ επέμενε ότι πρώτα πρέπει να ψηφιστούν τα μέτρα. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε στην πράξη ότι σήμερα η ΕΚΤ, στο πλαίσιο των κανόνων που τη διέπουν, δεν θα μπορούσε να αυξήσει τον ELA. Ο Μ. Ντράγκι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μέσα στη συνεδρίαση του Eurogroup κάθε μισή ώρα διέκοπτε ομιλούντες και έλεγε: «Θέλω να ξέρετε τι συνέπειες έχει αυτό που λέτε, δηλαδή εγώ δεν θα έχω δυνατότητα να δώσω ELA και καταλαβαίνετε τι αυτό συνεπάγεται».

Από τη μεριά του ο Αλέξης Τσίπρας ζητούσε από τους Ευρωπαίους ηγέτες να στείλουν πολιτικό μήνυμα προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι η Ελλάδα οδεύει προς μια συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης.
Οι ηγέτες κάθισαν εκ νέου στο τραπέζι των συνομιλιών στις 9 μ.μ. και συνέχισαν με το καθιερωμένο δείπνο. Ακολούθως, επανέλαβαν τις συνομιλίες-θρίλερ που διεκόπησαν πάλι μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα. Η σύνοδος κράτησε ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Ανοιχτό παρέμενε έως αργά το ενδεχόμενο να έχουμε και νέα Σύνοδο Κορυφής μέσα στην εβδομάδα.

Νίκος Ελευθερόγλου

Π. Καμμένος: Θέλουν τη συντριβή μας! Εως εδώ

«Τα όρια των Ελλήνων είναι η απόφαση του συμβουλίου αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» σημείωσε μέσω twitter ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος, την ώρα που συνεχιζόταν η Σύνοδος Κορυφής και πρόσθετε: «Απεδείχθη ότι θέλουν τη συντριβή ΜΑΣ. ΕΩΣ ΕΔΩ».

«Η Γαλλία αποκτά ηγετικό ρόλο»

Σε τεστ αντοχής για τις γαλλογερμανικές σχέσεις εξελίχθηκε η ελληνική κρίση, με τον Φρανσουά Ολάντ να αναδεικνύεται στον νέο ισχυρό άνδρα της Ευρώπης, την ώρα που η Ανγκελα Μέρκελ αμφισβητείται στο εσωτερικό του κόμματός της. Αυτό επισημαίνεται σε δημοσίευμα της γερμανικής «Die Welt», προσθέτοντας ότι έως τώρα όταν παρατηρητές εκτός ευρωζώνης αναζητούσαν μια λύση για την κρίση στην Ελλάδα, έπαιρναν τηλέφωνο τη Γερμανίδα καγκελάριο, αντί για τον Γάλλο πρόεδρο. Αυτό ενδέχεται να αλλάξει, καθώς αιφνιδιαστικά ο Ολάντ κάνει τα πάντα ώστε η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, γιατί αυτό είναι σημαντικό τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνησή του.

Η Γαλλία θα μπορούσε να αξιώσει να διαδραματίσει ένα νέο ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη και τελικά να βγει από τη σκιά της Γερμανίας, στην περίπτωση που πετύχει ο συμβιβασμός με την Ελλάδα, τον οποίο επιθυμεί η γαλλική σοσιαλιστική κυβέρνηση. Τα τελευταία χρόνια, εξηγεί η «Welt», η Γαλλία προσπαθεί να αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή στην Ευρώπη. Τώρα της δίνεται η ευκαιρία να το πετύχει. Ομως, όπως εξηγεί η γερμανική εφημερίδα, κάτι τέτοιο ενδέχεται να βολεύει και τη Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να δείξει στο εσωτερικό του κόμματός της ότι είχε καλούς λόγους που προσέφερε ακόμη ένα πακέτο βοήθειας στην Ελλάδα.

Με το βλέμμα στην ΕΚΤ για τη ρευστότητα

Τα χρήματα στα τραπεζικά ATM στερεύουν επικίνδυνα, ενώ είναι άγνωστο εάν η ρευστότητα των τραπεζών θα ενισχυθεί από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει σήμερα για να εξετάσει ενδεχόμενη στήριξη μέσω του ευρωπαϊκού μηχανισμού.

Σήμερα το βράδυ λήγει και η τραπεζική αργία και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με τις τράπεζες θα πρέπει να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα για το τι θα γίνει με τους περιορισμούς στις αναλήψεις και τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος.

Μέχρι στιγμής η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατηρεί αμετάβλητη τη χορήγηση έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA).
Ουσιαστικά η ΕΚΤ διατηρεί αμετάβλητο το ανώτατο όριο στα 88,6 δισ. ευρώ, αν και την περασμένη εβδομάδα αποφάσισε να «κουρέψει» την αξία των εγγυήσεων των περιουσιακών στοιχείων που καταθέτουν οι ελληνικές τράπεζες για να πάρουν ρευστότητα. Εάν οριστικοποιηθεί συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών, τότε η ΕΚΤ θα είναι σε θέση να αλλάξει τη στάση της. Ομως, οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων θα διατηρηθούν για μεγάλο διάστημα.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα