Σκάνδαλο! Μαγείρευε τα κέρδη της η Toshiba

Παραιτήθηκε χθες (με υπόκλιση) ο πρόεδρος

Με τρόπο τελετουργικό, όπως επιτάσσει άλλωστε η ιαπωνική παράδοση, αποχώρησε χθες από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της Toshiba ο Χισάο Τανάκα -ένα από τα «μεγάλα κεφάλια» του ιαπωνικού τεχνολογικού κολοσσού-, μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρία, εν γνώσει του και επί σειράν ετών, «φούσκωνε» τα κέρδη της.

Με τη φράση ότι «αυτό (που συνέβη) το θεωρώ το πλέον καταστροφικό γεγονός για το εμπορικό μας σήμα στα 140 χρόνια της ιστορίας της εταιρίας μας», έκλεισε τις δηλώσεις του για το θέμα ενώπιον των εκπροσώπων του Τύπου ο Τανάκα, κάνοντας στο τέλος, σε ένδειξη μεταμέλειας, την τελετουργική βαθιά υπόκλιση που καταγράφηκε από τις τηλεοπτικές κάμερες και τους φωτογράφους οι οποίοι κάλυπταν το γεγονός. Σύμφωνα με την έρευνα ανεξάρτητων λογιστών και δικηγόρων, η Toshiba φέρεται ότι «φούσκωνε» τα λειτουργικά κέρδη της κατά 151,8 δισ. γεν (1,22 δισ. δολάρια) επί πολλά χρόνια.

Σαρωτικές αλλαγές

Τα ευρήματα της έκθεσης αναμένεται να οδηγήσουν στην κατάρτιση νέων οικονομικών καταστάσεων, σε σαρωτικές αλλαγές στο διοικητικό συμβούλιο της Toshiba και πιθανόν σε βαριά πρόστιμα.

Στον απόηχο του «μεγαλύτερου επιχειρηματικού σκανδάλου στην Ιαπωνία τα τελευταία χρόνια», όπως έγραφαν χθες ο ιαπωνικός αλλά και ο διεθνής οικονομικός Τύπος, έγινε γνωστό ότι προσωρινά στη θέση του Τανάκα θα τοποθετηθεί ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Toshiba Μασάσι Μουρομάσι, μέχρι να ανακοινωθεί ο διάδοχός του. «Πολύ λυπηρό γεγονός» χαρακτήρισε χθες τις λογιστικές παρατυπίες της Toshiba ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Ασο, αναφέροντας πως το σκάνδαλο ξέσπασε σε μια εποχή όπου η χώρα προσπαθεί να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα