«Ιερά εξέταση» σε όλες τις τράπεζες!

Ολες οι συναλλαγές που θα μπουν στο «μικροσκόπιο» ειδικών επιτροπών προς έγκριση ή απόρριψη!

Τη σύσταση ειδικών υποεπιτροπών σε κάθε τράπεζα, οι οποίες θα εξετάζουν, θα αξιολογούν, θα εγκρίνουν ή θα απορρίπτουν τα αιτήματα των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων για την πραγματοποίηση συγκεκριμένων συναλλαγών (στο πλαίσιο των capital controls), προβλέπει απόφαση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα βασικότερα σημεία της απόφασης:
1) Οι ειδικές υποεπιτροπές, που θα λειτουργούν σε κάθε τράπεζα, θα πρέπει να εξετάζουν αιτήματα επιχειρήσεων, λοιπών νομικών προσώπων και επιτηδευματιών, τα οποία αφορούν:

  • εκτέλεση πληρωμών έναντι παραστατικών (π.χ. τιμολόγια, προτιμολόγια, φορτωτικές, κ.λπ.),
  • άνοιγμα νέων ενέγγυων πιστώσεων και πιστώσεων σε αναμονή,
  • έκδοση νέων εγγυητικών επιστολών προς το εξωτερικό, στο πλαίσιο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων τους.

2) Για την εξέταση και αξιολόγηση των παραπάνω αιτημάτων, το ημερήσιο εγκριτικό όριο των ειδικών υποεπιτροπών για κάθε τράπεζα ανά εργάσιμη ημέρα ορίζεται:

  • από 0 έως 100.000 ευρώ ανά πελάτη (με μία ή περισσότερες ημερήσιες συναλλαγές),
  • εντός του ορίου ποσού που καθορίζεται και ανακοινώνεται από την επιτροπή σε κάθε τράπεζα ξεχωριστά.

3) Το μηνιαίο εγκριτικό όριο των ειδικών υποεπιτροπών ανά πελάτη για κάθε τράπεζα δεν μπορεί να υπερβαίνει τη μέση μηνιαία αξία των εισαγόμενων εμπορευμάτων (πρώτων και βοηθητικών υλών), κατά την προηγούμενη χρήση, μέσω του συγκεκριμένου πιστωτικού ιδρύματος.
4) Για την εξυπηρέτηση πελατών φυσικών προσώπων, οι οποίοι αιτούνται εκτέλεση πληρωμών προς το εξωτερικό ή αναλήψεις μετρητών, επιτρέπεται η κατ’ εξαίρεση ικανοποίηση των αιτημάτων α) πασχόντων από σοβαρά προβλήματα υγείας και β) για εξαιρετικούς κοινωνικούς λόγους, με την προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των σχετικών προϋποθέσεων. Το μηνιαίο όριο διαμορφώνεται στα 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο (με μία ή περισσότερες συναλλαγές).

Μόνο 2.000 ευρώ το πλαφόν για όσους πάνε στο εξωτερικό

Οριο 2.000 ευρώ στα χρήματα που μπορεί να έχει μαζί του κάποιος που ταξιδεύει στο εξωτερικό βάζει η τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για τα capital controls. Το όριο μειώθηκε από τα 10.000 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την απόφαση:

  • Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα ως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό αυτόν εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.
  • Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.
  • Ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών, έως 50.000 ευρώ την ημέρα. Με απόφαση της Επιτροπής Εγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.

Απαγόρευση

Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση ανάληψης μετρητών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιστωτικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από ελληνικές τράπεζες. Ορίζεται επίσης ότι η απαγόρευση ανάληψης μετρητών εφαρμόζεται και σε κάθε άλλη πληρωμή μετρητών ανεξαρτήτως νομίσματος, συμπεριλαμβανομένων μεταξύ άλλων των εισπράξεων επιταγών και των πληρωμών βάσει εγγυητικών επιστολών.
Παραμένει αμετάβλητο το ημερήσιο όριο αναλήψεων 60 ευρώ ανά καταθέτη και πιστωτικό ίδρυμα ή σωρευτικά 420 ευρώ για όσους δεν κάνουν χρήση του ημερήσιου ορίου όλη την εβδομάδα.

Πρόταση για τις ακάλυπτες επιταγές ύψους 6 δισ.

Δυνατότητα εξόφλησης έως το τέλος Σεπτεμβρίου των επιταγών που παραμένουν ακάλυπτες λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων και μη καταχώρηση των εκδοτών τους στη «μαύρη λίστα» του συστήματος Τειρεσία περιλαμβάνει πρόταση την οποία κατέθεσε η Ελληνική Ενωση Τραπεζών και απεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών. Πρόκειται για επιταγές που, σύμφωνα με τα επιμελητήρια, ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ, έχουν εκδοθεί και οπισθογραφηθεί από πολλές επιχειρήσεις και έχουν λήξει από 30/6 έως 20/7. Σύμφωνα με τα ισχύοντα, εάν ο εκδότης μια επιταγής δεν καλύψει το ποσό εντός οκτώ ημερών, τότε η επιταγή σφραγίζεται και ύστερα από έναν μήνα καταχωρείται στον Τειρεσία. Το πρόβλημα είναι πολύ σημαντικό για την αγορά, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 27% των επιταγών που κατατέθηκαν στις τράπεζες μετά την τραπεζική αργία ήταν ακάλυπτες, είτε γιατί οι εκδότες τους είχαν αποσύρει τα κεφάλαια από τους λογαριασμούς τους φοβούμενοι «κούρεμα» είτε γιατί δεν μπόρεσαν να ολοκληρώσουν προγραμματισμένες συναλλαγές μέσω των οποίων θα κάλυπταν τις επιταγές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα