ΤΡΟΜΟΣ πάλι για ΤΟΝ ΚΑΤΩΤΑΤΟ

Εκθεση- προαναγγελία ακόμη πιο άγριων απαιτήσεων από το ΔΝΤ- Με σκληρές αξιώσεις  για τα εργασιακά έρχεται η «Δρακουλέσκου»

«Ακονίζει τα δόντια της» και για τα εργασιακά η νέα εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντάλια Βελκουλέσκου (γνωστή πλέον και ως «Δρακουλέσκου»), που στέλνει σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση, λίγο πριν από την άφιξή της στην Αθήνα, ότι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπουν και καυτά θέματα, όπως ο πετσοκομμένος κατώτατος μισθός και οι ομαδικές απολύσεις!

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες για τις οικονομίες της ευρωζώνης το ΔΝΤ εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης για την πρόθεση επαναφοράς του κατώτατου μισθού στα πρότερα επίπεδα, αλλά και για την επιστροφή των συλλογικών διαπραγματεύσεων! Με σκληρή και ξεκάθαρη γλώσσα το ΔΝΤ λέει στην κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει στα εργασιακά και συγκεκριμένα:
1. Να μην κάνει πίσω σε καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν εφαρμοστεί.
2. Να μην αλλάξει τον κατώτατο μισθό, ο οποίος ακόμη και στα σημερινά επίπεδα παραμένει ανάμεσα στους υψηλότερους στην Ευρώπη, με βάση το κατά κεφαλήν ΑΕΠ.
3. Να διατηρήσει τον ειδικό, χαμηλότερο κατώτατο μισθό για νέους έως 25 ετών, με δεδομένο ότι η ανεργία σε αυτές τις ηλικίες είναι η υψηλότερη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
4. Να νομοθετήσει με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Ουσιαστικά, το ΔΝΤ, λίγες ημέρες προτού ξεκινήσει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων, απαιτεί ο κατώτατος μισθός στην… καλύτερη περίπτωση (!) να παραμείνει στα σημερινά επίπεδα ειδικά για τους νέους έως 25 ετών. Είναι βέβαιο ότι μόλις φτάσουν οι τροϊκανοι στην Αθήνα θα πιέσουν εκ νέου για την…. «αναπροσαρμογή» του!

Από εκεί και πέρα, είναι προφανές ότι το Ταμείο θα πιέσει μέχρις εσχάτων για κατάργηση όλων των διοικητικών περιορισμών στη διαδικασία των ομαδικών απολύσεων. Για την προκήρυξη των απεργιών θα επαναφέρει την πρότασή του να λαμβάνονται οι αποφάσεις από την απόλυτη πλειοψηφία όχι των εγγεγραμμένων μελών, αλλά των παρόντων μελών, κάτι που στην πραγματικότητα θα καθιστά σχεδόν αδύνατη την προκήρυξη απεργιών σε κλαδικό επίπεδο. Πέρα από τις παρεμβάσεις στα εργασιακά, το ΔΝΤ ζητά την πλήρη απελευθέρωση αγορών και επαγγελμάτων, παραπέμποντας στη γνωστή εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ (τη οποία έχει υιοθετήσει σχεδόν πλήρως η κυβέρνηση), π.χ. για τη διακίνηση του νωπού γάλακτος, το καθεστώς λειτουργίας των φούρνων, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων και τη διάθεση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.

Η τρόικα που έγινε Quadriga

Από τη στιγμή που οι τρεις που συνέθεταν την τρόικα έγιναν τέσσερις με τη συμμετοχή εκπροσώπου του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, έπρεπε να… βαπτιστούν ξανά. Αντί του κουαρτέτου (μουσικό σύνολο που απαιτεί αρμονικό συντονισμό), προτιμήθηκε η Quadriga: Το τέθριππο άρμα, σύμβολο θριάμβου και δόξας, συνδέει άλλωστε Ελλάδα (πρωτοαγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς) και Βερολίνο (κοσμεί την Πύλη του Βρανδεμβούργου και τη γερμανική εκδοχή των 50 σεντς του ευρώ).

Στέλιος Κράλογλου

Υπό εξέταση όλα τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν πρόσφατα

Η πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών μετά την επιβολή των capital controls, η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, τα νομοσχέδια που ψηφίστηκαν μονομερώς, όπως η ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι επαναπροσλήψεις απολυμένων στο Δημόσιο, καθώς και ο προσδιορισμός ισοδύναμων μέτρων ώστε να καλυφθούν οι δημοσιονομικές επιπτώσεις από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας με την οποία ακυρώνονται οι μειώσεις του 2012 στις συντάξεις είναι τα ζητήματα που βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας και στην ελληνική κυβέρνηση.

Οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο πλευρές και η ανταλλαγή στοιχείων σε επίπεδο χαμηλόβαθμων τεχνοκρατών ξεκίνησαν χθες και θα εντατικοποιηθούν από σήμερα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες το βράδυ, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). «Θα μελετήσουμε και θα εφαρμόσουμε τη συμφωνία του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζουμε ότι όλα θα πάνε καλά» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Οι επιπτώσεις

Τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ, της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) καλούνται να υπολογίσουν τις επιπτώσεις των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων τόσο στις τράπεζες όσο και στο σύνολο της οικονομίας, ώστε να διαμορφωθεί το μακροοικονομικό σενάριο (νέος στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, προβλέψεις για την εξέλιξη του ΑΕΠ κ.λπ.) της περιόδου 2015-2018. Από το σενάριο αυτό, καθώς και από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών, θα εξαρτηθούν το τελικό ύψος των μέτρων του νέου Μνημονίου αλλά και το ακριβές ύψος του νέου δανείου από τον ESM. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολο να κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ η ύφεση αναμένεται να κυμανθεί από 2,5% έως 4%.

Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ) και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προετοιμάζονταν πυρετωδώς τις τελευταίες ημέρες για να υποδεχθούν τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών μας. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον μία μερίδα των εκπροσώπων των δανειστών θα εγκατασταθεί για τις προσεχείς ημέρες στην ΤτΕ. Οπως σημειώνουν πηγές του οικονομικού επιτελείου, θα λειτουργούν παράλληλα αρκετές ομάδες εργασίας για δημοσιονομικά ζητήματα, ασφαλιστικά, εργασιακά, τραπεζικά, τις αγορές προϊόντων κ.λπ.

Μ. Ροζάκος

Στο «Hilton» και με ΜΑΤ τα τετ α τετ

Ενα κρυφτούλι, πιθανώς και θέατρο του παραλόγου, για το πού θα διαμείνουν οι εκπρόσωποι των δανειστών, παίζεται τις τελευταίες ημέρες. Κάποιοι από την κυβέρνηση τους ήθελαν εκτός κέντρου της Αθήνας για να κάνουν και τα… μπάνια τους, αλλά οι ίδιοι αντέδρασαν και ζήτησαν να βρίσκονται σε απόσταση το πολύ πέντε λεπτών από το κέντρο, ώστε να μπορούν να έχουν άμεση πρόσβαση στα υπουργεία. Φαίνεται τελικά ότι το αίτημά τους έγινε δεκτό, υπό τον κίνδυνο να τιναχτούν στον αέρα οι διαπραγματεύσεις προτού καν ξεκινήσουν. Αυτό επιβεβαιώνει και η παρουσία κλούβας της ΕΛ.ΑΣ. πέριξ του ξενοδοχείου «Hilton», επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας, αλλά και το γεγονός ότι γύρω του έχουν ακροβολιστεί άνδρες των ΜΑΤ.

Πανικός στο Μαξίμου για τρίτο πακέτοπ με προαπαιτούμενα

Το φάντασμα ενός τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέτρων, προτού καν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση, πλανάται πάνω από το Μαξίμου. Αυτός είναι ο λόγος των ανεπίσημων διαβουλεύσεων που έχει ο πρωθυπουργός με στελέχη της Κομισιόν και της γαλλικής κυβέρνησης (όπως η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Φρανσουά Ολάντ την Παρασκευή) που συνδράμουν το «αίτημα» της Αθήνας να τηρηθεί η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου, κατά την οποία η κυβέρνηση όφειλε να περάσει από τη Βουλή δύο δέσμες προαπαιτουμένων (όπως κι έγινε), ώστε αμέσως μετά να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με το… κουαρτέτο, δηλαδή ΔΝΤ, Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM.

Τα τελευταία 24ωρα όμως πυκνώνουν οι «φήμες» ότι «κύκλοι των εταίρων» (σ.σ.: από το Βερολίνο) προωθούν αίτημα και για τρίτη δέσμη προαπαιτουμένων, ώστε η Αθήνα να δείξει «καλή διάθεση» στη διαπραγμάτευση.

Συντάξεις και αγρότες

Κατά τις πληροφορίες, αυτή η δέσμη θα αφορά, μεταξύ άλλων, τις πρόωρες συντάξεις (σ.σ.: η κατάργηση των οποίων προωθείται ήδη μέσω του νέου Ασφαλιστικού) και τη φορολόγηση των αγροτών με εμπροσθοβαρή εφαρμογή όλων των αλλαγών (την οποία δεν επιθυμούν, με αυτή την εκδοχή, ούτε η κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση).

Αυτό είναι το ένα σενάριο. Το δεύτερο αφορά το ενδεχόμενο να μην προλάβει να υπογραφεί η συμφωνία έως τις 18 Αυγούστου, οπότε η χώρα θα χρειασθεί νέο δάνειο «γέφυρα, για το ευρωομόλογο που λήγει δύο ημέρες αργότερα, οπότε το νέο πακέτο προαπαιτουμένων θα τεθεί «υποχρεωτικά»…

«Είναι τουλάχιστον ύποπτη αυτή η συμπεριφορά των κύκλων» λέει στη «δημοκρατία» κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, επισημαίνοντας ότι μία τέτοια εκτροπή από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής αποβλέπει, ενδεχομένως, είτε στην επαναφορά του Grexit (το οποίο δεν έχει εγκαταλείψει ο κ. Σόιμπλε) είτε στην κατάρρευση της μειοψηφικής κυβέρνησης Τσίπρα.

Απέναντι σε αυτά τα σχέδια, το Μαξίμου φέρεται ότι είναι αποφασισμένο να μη χρεωθεί καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις. Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, μάλιστα, δήλωσε ότι, αν χρειασθεί, τα τεχνικά κλιμάκια θα μπουν και στα υπουργεία, πέραν του ΓΛΚ, για ελέγχους. Τις διαβουλεύσεις, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει από προχθές, «τρέχουν» οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Σταθάκης και Γιώργος Χουλιαράκης, με τους Γιάννη Δραγασάκη και Νίκο Παππά να παραμένουν σε κεντρικό συντονιστικό ρόλο.
Εν αναμονή της άφιξης των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου (σήμερα) και των επικεφαλής τους (μεθαύριο) συνεδρίασε χθες η Οικονομική Επιτροπή της κυβέρνησης (Γ. Δραγασάκης, Ευ. Τσακαλώτος, Γ. Σταθάκης, Π. Σκουρλέτης, Δ. Μάρδας) για την προετοιμασία των επιτόπιων συζητήσεων.

Επίσης, το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν δίνει ακόμη το πράσινο φως στη Βουλή για διακοπή των εργασιών της λόγω θέρους. Το πιθανότερο είναι να διακόψει η Ολομέλεια την εβδομάδα πριν από τον Δεκαπενταύγουστο (αν πάνε καλά τα πράγματα), ώστε να συγκληθεί στις 16-18 του μήνα για την ψήφιση της συμφωνίας.

Μαρίνα Μάνη

Ζητούν (και) νέα μέτρα για να δοθεί η πρώτη δόση

Εγκλωβισμένη στις συμπληγάδες πρόσθετων προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να λάβει δανειακή βοήθεια για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του Αυγούστου βρίσκεται η κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσαν οι χθεσινές δηλώσεις της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα. Παράλληλα, η κυρία Αντρέεβα ανέφερε ότι οι επικεφαλής των τεχνοκρατών της τρόικας θα φτάσουν στην Αθήνα το αργότερα έως μεθαύριο, Πέμπτη.

«Απαιτούνται περισσότερες μεταρρυθμίσεις από την ελληνική κυβέρνηση, για να υπάρξουν εκταμιεύσεις από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM)» ήταν το σαφές μήνυμα της εκπροσώπου της Κομισιόν, που δείχνει ότι, αν οι διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο του ESM ολοκληρωθούν ΄έως τις 20 Αυγούστου, για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση και να αποπληρωθούν τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν τότε, θα πρέπει να έχει εφαρμοστεί άλλη μια σειρά επώδυνων μέτρων. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρήσουν γρήγορα και χρειαστεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα, ύψους 5 δισ. ευρώ. Για να δοθεί, όμως, νέο δάνειο-γέφυρα θα χρειαστούν και πρόσθετες εγγυήσεις, όπως τα φετινά κέρδη (περίπου 2 δισ. ευρώ) από τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ.

Η ελληνική πλευρά αμύνεται, λέγοντας ότι «ούτε στη συμφωνία της Συνόδου ούτε στις δύο επιστολές προς τον ESM του Ευκλείδη Τσακαλώτου υπάρχει η παραμικρή νύξη για τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων». Ομως, οι πιέσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση από τη Γερμανία και άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι ισχυρές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι στην τρίτη δέσμη προαπαιτούμενων οι σκληροί της ευρωζώνης εντάσσουν μέτρα, όπως η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η αύξηση της φορολογίας των αγροτών και των συντελεστών φορολόγησης των ενοικίων, καθώς και ριζικές αλλαγές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους.
Το ακανθώδες αυτό ζήτημα θα συζητηθεί με τους επικεφαλής της τρόικας, οι οποίοι αναμένεται να εγκατασταθούν σε κεντρικό ξενοδοχείο κοντά στο υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, εκεί θα γίνονται οι συναντήσεις με τους τεχνοκράτες της ελληνικής πλευράς και «αργότερα, εάν χρειαστεί, θα διεξαχθούν και συναντήσεις με υπουργούς».

Μ. Ροζάκος

{{-PCOUNT-}}33{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα