ΓΙΑΤΙ ΔΙΣΤΑΖΕΙ

Ολοι λοιπόν τα ήξεραν όλα, μέχρι που τους πούλησε ο Βλ. Πούτιν

Τελικά δεν χρειάζεται και μεγάλη φιλοσοφία για να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ: Το τελευταίο επεισόδιο Βαρουφάκη συσχετιζόμενο με διάφορα άλλα γεγονότα (συνέντευξη Τσίπρα – ΕΡΤ) μας δείχνει ότι η διάσπαση του κόμματος αποτελεί εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα για έναν απλό λόγο: Σχεδόν όλοι οι υπουργοί ήταν από την αρχή ενήμεροι για το κόλπο του παράλληλου νομίσματος. Απλώς, όταν τα πράγματα «στράβωσαν» και οι υπολογισμοί δεν βγήκαν, κάποιοι με πρώτο τον πρωθυπουργό έκαναν πίσω και εγκατέλειψαν το συγκλονιστικής επικινδυνότητας παιχνίδι της δραχμής. Αυτή είναι η αλήθεια. Και ο όποιος δισταγμός παρατηρείται αυτήν την εποχή για σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα σε αυτήν την αιτία πρέπει να οφείλεται: Αν μιλήσει ο Λαφαζάνης και αποκαλύψει τι συζητούνταν πίσω από τις κλειστές πόρτες το τελευταίο εξάμηνο, θα γίνει χαμός.

Τούτων δοθέντων, βρίσκω ότι θα έχουν εξαιρετική σημασία για τον ιστορικό του μέλλοντος τα πρακτικά του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (αν τηρούνταν, γιατί έδιωχναν τους πρακτικογράφους), η αναδρομική ανάγνωση των συνεντεύξεων Τσίπρα στο Star και στην ΕΡΤ και οι μεταδημοψηφισματικές συνεντεύξεις υπουργών, που καρφώνουν συναδέλφους τους για να καλύψουν τα νώτα τους. Γίνομαι συγκεκριμένος: Δύο φορές ο πρωθυπουργός βγήκε να καλύψει απολύτως τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για τα τεράστια λάθη του στη διαπραγμάτευση. Η πρώτη ήταν τον Απρίλιο, όπου τον χαρακτήρισε asset και αποκάλυψε τις μύχιες σκέψεις του για το δημοψήφισμα. Χρησιμοποιώντας το ρήμα «ξεγελάστηκα» αθώωσε τη μέγιστη ανοησία του υπουργού του να χαρίσει τα 11 δισ. ευρώ του ΤΧΣ στον ΕFSF. H δεύτερη είναι πρόσφατη στην ΕΡΤ, όπου, αφού καταλόγισε λάθη στον Βαρουφάκη, είπε θαρραλέα «εγώ είμαι πρωθυπουργός, τα παίρνω πάνω μου». Το γιατί είναι σαφές. Διότι ο υπουργός Οικονομικών δεν αυτοσχεδίαζε ερήμην του πρωθυπουργού που τον διόρισε.

Μπορεί βεβαίως να τον παραπλανούσε -όπως θα αποδειχθεί στο μέλλον, αν μιλήσουν οι Αμερικανοί-, πάντως γνώριζε. Και από το να φανεί ανόητος και απληροφόρητος ο Τσίπρας επέλεξε να φανεί μεγαλόψυχος ηγέτης. Εξυπνο. Οποιος δε έχει αμφιβολία για όλα αυτά ας παρακολουθήσει το βίντεο της συνέντευξης Βούτση στον ΣΚΑΪ (23/7/2015):
Ο υπουργός αποκαλύπτει ότι ο Βαρουφάκης τούς παρουσίασε το σχέδιο για παράλληλο νόμισμα από το πρώτο Κυβερνητικό Συμβούλιο μετά τις εκλογές, ενώ χαρακτήρισε τη στάση πληρωμών στο ΔΝΤ και τα capital controls «οριακές και ακραίες μορφές ισχυρής διαπραγμάτευσης», σημειώνοντας μάλιστα ότι η απόφαση για τα capital είναι «πρωτογενής απόφαση της εκάστοτε κυβέρνησης». Ολοι λοιπόν ήξεραν όλα, ώσπου τους πούλησε ο Πούτιν ανταλλάσσοντας τον ΣΥΡΙΖΑ με την αυτονομία του Ντόνετσκ.

Μανώλης Κοττάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα