Σεπτέμβριος με Καλατράβα στο Μπενάκη

Ο αρχιτέκτονας παρουσιάζει σχέδια του ναού που ετοιμάζει στο «σημείο μηδέν» του Μανχάταν! Ακόμη: Νίκος Δήμου, Tony Cragg και Δ. Δάβης

Το σύμβολο της Ορθοδοξίας (ο Ναός του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης), που χάθηκε στα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου και αναγεννιέται σιγά σιγά με την αρχιτεκτονική σφραγίδα του Σαντιάγο Καλατράβα, πρωταγωνιστεί στη μεγάλη έκθεση που θα φιλοξενηθεί τον Σεπτέμβριο στο Μουσείο Μπενάκη. Τα εγκαίνιά της έχουν προγραμματιστεί για τις 18 Σεπτεμβρίου και αποτελεί μια από τις πρώτες εκθέσεις του πολιτιστικού ιδρύματος για τη νέα καλλιτεχνική σεζόν.

Ο τίτλος της παρουσίασης (στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη στο Κολωνάκι) είναι «Santiago Calatrava: Η αναγέννηση του Ναού του Αγίου Νικολάου» στο Σημείο Μηδέν και περιλαμβάνει σχέδια και μακέτες από το εσωτερικό και το εξωτερικό της εκκλησίας, η οποία βρίσκεται υπό ανέγερση. Μάλιστα, το «παρών» στα εγκαίνια της έκθεσης αναμένεται να δώσει και ο διάσημος Πορτογάλος αρχιτέκτονας, ο οποίος θα μιλήσει εκτενώς για το δημιούργημά του.

Η ανοικοδόμηση του Ναού του Αγίου Νικολάου όχι μόνο αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε από τις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους το 2001 -βρισκόταν ακριβώς από κάτω- αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο της αναδιαμορφωμένης περιοχής, με έναν ιδιαίτερο ρόλο ως το μοναδικό μη κοσμικό κτίριο.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει και ο Σαντιάγο Καλατράβα, η εκκλησία έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι ένα μέρος ανοιχτό για όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά του. Για τη δημιουργία της ο αρχιτέκτονας μελέτησε προσεκτικά τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη και επικεντρώθηκε σε ένα ψηφιδωτό, στο οποίο ο Ιουστινιανός παρουσιάζει το μοντέλο της εκκλησίας. Οπως έχει γίνει γνωστό, η νέα εκκλησία, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2017, θα είναι φτιαγμένη με πέτρες από το Βερμόντ των ΗΠΑ, ενώ ο τρούλος τη νύχτα θα φωτίζεται από μέσα.

Βέβαια, το πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στην έκθεση του Καλατράβα. Στις 8 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται στο κτίριο της οδού Πειραιώς, μια μεγάλη παρουσίαση με έργα του Αγγλου καλλιτέχνη Tony Cragg. Ο βραβευμένος δημιουργός θα δείξει στο ελληνικό κοινό μια σειρά έργων από ξύλο, μπρούντζο, πέτρα αλλά και φινιρισμένο ανοξείδωτο χάλυβα.

Αμέσως μετά, στο κτίριο της οδού Πειραιώς πάλι, θα φιλοξενηθεί η 8η Μπιενάλε Νέων Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, στην οποία νέοι δημιουργοί θα επιχειρήσουν να αναδείξουν το πρόσωπο της σύγχρονης ελληνικής αρχιτεκτονικής στην περίοδο της κρίσης. Η παρουσίαση ξεκινά στις 18 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ως τις 8 Νοεμβρίου.

Ακόμη το πρόγραμμα περιλαμβάνει και ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Νίκο Δήμου. Στις 28 Σεπτεμβρίου ξεκινά η έκθεση με τίτλο «Νίκος Δήμου. Ο μοναχικός πολυπράγμων. Ποίηση, φωτογραφία, σάτιρα, δοκίμιο, διαφήμιση, πεζά, σχόλιο, τηλεόραση, μετάφραση, ραδιόφωνο, Blog και πολλές γάτες». Σε αυτήν οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα βιβλία του, τις κριτικές καθώς και στοιχεία για την κυκλοφορία και τη διάδοσή τους. Ακόμη παρουσιάζονται αποσπάσματα ή δείγματα στηλών που διατηρούσε στον Τύπο αλλά και φωτογραφίες του.

Η μεταπολεμική Ελλάδα με το πενάκι ενός γελοιογράφου

Ο εικαστικός Σεπτέμβριος ολοκληρώνεται με την αναδρομική έκθεση στο πολύπλευρο έργο του Δημήτρη Δάβη, η οποία θα ανοίξει τις πύλες της για το κοινό στις 30 Σεπτεμβρίου. Ελαιογραφίες, σχέδια, γελοιογραφίες αλλά και αντιπροσωπευτικά δείγματα από τις εικονογραφήσεις βιβλίων του θα πάρουν τη θέση τους στις προθήκες του Κτιρίου της οδού Πειραιώς. Ο καλλιτέχνης, που έφυγε από τη ζωή το 1973, υπήρξε ένας εξαίρετος σχεδιαστής γελοιογραφιών, ενώ ιδιαίτερη καλλιτεχνική και ιστορική σημασία έχουν οι εμπνεύσεις του από τη Μάχη της Κρήτης καθώς και οι αποτυπώσεις της καθημερινότητας των μεταπολεμικών χρόνων. Ως τις 29 Νοεμβρίου.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα