ΤΕΡΑΣ ο νέος ΕΝΦΙΑ!

Χωρίς καμία μείωση στις αντικειμενικές αξίες το χαράτσι στα ακίνητα και φέτος

Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων-τέρας (!) έρχεται το φθινόπωρο σε 5.800.000 ιδιοκτήτες, που θα κληθούν να πληρώσουν τα ίδια, ίσως και περισσότερα, σε σχέση με πέρυσι!
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης εξήγησε ότι, αφενός, οι αντικειμενικές αξίες (βάσει των οποίων υπολογίζεται ο φόρος) δεν μπορούν να μειωθούν φέτος, και αφετέρου, ο εισπρακτικός στόχος παραμένει και το 2015 στα 2,65 δισ. ευρώ! Επιπροσθέτως, όπως είπε ο κ. Αλεξιάδης, δρομολογούνται και ορισμένες αλλαγές στην κατανομή του φόρου, ώστε κάποιοι να επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη και κάποιοι άλλοι λιγότερα. Ομως, δεν θέλησε να αποσαφηνίσει ποιοι θα είναι οι κερδισμένοι και ποιοι οι χαμένοι από τις αλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση, οι αλλαγές που εξετάζονται δεν θα επηρεάσουν τον ετήσιο εισπρακτικό στόχο των 2,65 δισ. ευρώ. Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί στους δανειστές ότι θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, τόσο το 2015 όσο και το 2016, για να εξασφαλίσει έσοδα ύψους 5,3 δισ. ευρώ τη διετία.
Ο ΕΝΦΙΑ, λοιπόν, θα υπολογιστεί και φέτος με βάση τις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπερβαίνουν τις εμπορικές τιμές σε ποσοστό που, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνά ακόμη και το 50%. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για αλλαγή των αντικειμενικών μελλοντικά, υπονοώντας ουσιαστικά πως οι αντικειμενικές τιμές θα αλλάξουν εντός του 2016.

Για τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ εξετάζονται διάφορες προτάσεις που αφορούν τα εξής:

  • Αύξηση των συντελεστών του συμπληρωματικού φόρου και μείωση του αφορολόγητου ορίου. Σήμερα, ο συμπληρωτικός φόρος ενεργοποιείται για συνολική αξία περιουσίας (αστικά ακίνητα) που υπερβαίνουν τις 300.000 ευρώ και οι συντελεστές του κυμαίνονται από 0,1% έως 1%. Συζητείται το αφορολόγητο όριο να μειωθεί στα 250.000 ευρώ ή στα 200.000 ευρώ και οι συντελεστές να ξεκινούν από το 0,3% και να φθάνουν ακόμη και στο 2% για πολύ μεγάλες ακίνητες περιουσίες.
  • Παρεμβάσεις στους συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου.

Το Νοέμβριο η λυπητερή!

Εντός του φθινοπώρου θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2015. Παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα ξεκινήσει η πληρωμή των δόσεων του φόρου αυτού. Πιο πιθανό είναι να εκδοθούν τον Οκτώβριο και οι μηνιαίες δόσεις του φόρου να αρχίσουν να καταβάλλονται από τον Νοέμβριο.
Ομως, για να ενσωματωθούν όλα τα έσοδα του ΕΝΦΙΑ του 2015 στον φετινό Προϋπολογισμό, ο φόρος αυτός θα πρέπει να έχει εξοφληθεί έως τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων θα περιοριστεί στις τέσσερις, από έξι που ήταν πέρυσι, και το ποσό κάθε δόσης θα είναι αυξημένο σε σύγκριση με το 2014.

Στέλιος Κράλογλου

Κατασχέσεις μέσω e-mail

Με ένα απλό e-mail προς τους υπόχρεους το υπουργείο Οικονομικών θα κατάσχει με διαδικασίες εξπρές χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών του Δημοσίου αλλά και από όποια άλλα εισοδήματα εντοπίζει.
Το σχέδιο για τις ηλεκτρονικές κατασχέσεις βρίσκεται υπό επεξεργασία, όπως παραδέχθηκε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών για θέματα εσόδων Τρύφων Αλεξιάδης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών θα αποστέλλουν, μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), ειδοποιήσεις για κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, ενοικίων, επιδοτήσεων και λοιπών εισοδημάτων που δικαιούνται οφειλέτες του Δημοσίου. Θα στέλνουν και ειδοποιήσεις κατασχέσεων στα φυσικά ή στα νομικά πρόσωπα από τα οποία έχουν απαιτήσεις οι οφειλέτες του Δημοσίου (στους εργοδότες αν οι απαιτήσεις αφορούν μισθούς, στα ασφαλιστικά ταμεία αν αφορούν συντάξεις, στους ενοικιαστές αν αφορούν ενοίκια και στις τράπεζες αν αφορούν καταθέσεις).

«Καταστροφή θα ήταν η δραχμή»

H υποτίμηση της δραχμής σε ενδεχόμενο επιστροφής στο εθνικό νόμισμα θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και το 70% σε σχέση με τα άλλα νομίσματα, δήλωσε χτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.
Υπενθύμισε, μάλιστα, το παράδειγμα της Αργεντινής, το νόμισμα της οποίας υποτιμήθηκε κατά 75% και πλέον έχει υποτιμηθεί σωρρευτικά κατά 1.000%.
«Επιστροφή στη δραχμή σημαίνει εκρηκτική αύξηση των τιμών και σημαντική υποβάθμιση των εσόδων των Ελλήνων» είπε ο κ. Μάρδας και εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευθεί στο 20%. «Θα χρειαστεί να κυκλοφορούμε με σακουλίτσες με χρήματα στον δρόμο για να πάμε σε ένα εστιατόριο» σχολίασε χαρακτηριστικά.

«ΝΥΤ»: Οι δανειστές της Ελλάδας να πληρώσουν το τίμημα

«Αν κάνεις μια κακή επένδυση πρέπει να πληρώσεις ολόκληρο το τίμημα, γιατί αλλιώς θα συνεχίσεις να κάνεις κακές επενδύσεις. Χρειαζόμαστε μια αγορά που επιβραβεύει τα οικονομικά σοφά στοιχήματα». Με τη φράση αυτή ως συμπέρασμα ο αναλυτής των «N.Y. Times» Ανταμ Ντέιβιντσον σε ένα μακροσκελές άρθρο του εξηγεί γιατί το «προπατορικό αμάρτημα» της ελληνικής κρίσης βαρύνει τους επενδυτές των χρηματοπιστωτικών funds σε Λονδίνο, Φρανκφούρτη, Σανγκάη και Νέα Υόρκη, που δάνεισαν τον Νοέμβριο του 2009 στην Ελλάδα 7 δισ. ευρώ με επιτόκιο 5,3% (2 μονάδες υψηλότερο από αυτό στο οποίο δανειζόταν η Γερμανία), ενώ θα έπρεπε «να απαιτήσουν επιτόκιο 100%».

Υποστηρίζει ότι η αρχή του κακού είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2008 στις ΗΠΑ, όταν χρησιμοποιήθηκαν χρήματα διάσωσης για να σωθούν οι τράπεζες μετατοπίζοντας την ουσιαστική φύση της αγοράς ομολόγων η σταθερότητα της οποίας στηρίζεται στην «προσοχή» με την οποία κινούνται οι επενδυτές που τα κατέχουν και τα διαχειρίζονται. «Το σχέδιο διάσωσης έσπασε τον ενάρετο κύκλο αναδεικνύοντας το γεγονός ότι η αγορά ομολόγων θα είναι σταθερή, ακόμα κι όταν οι αγοραστές αποδεικνύονται εξωφρενικά απερίσκεπτοι». Στην περίπτωση της Ελλάδας το σχέδιο διάσωσης «μετέφερε δισεκατομμύρια από τους Ελληνες στους ανόητους επενδυτές». Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έκαναν ανόητο τζογάρισμα. Οι ομολογιούχοι που βίωσαν κούρεμα 50% το 2012 έπρεπε να είχαν χάσει ολόκληρη την επένδυσή τους.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα