Παρακράτηση της εισφοράς σε δύο δόσεις

Από αυτόν τον μήνα το «ψαλίδι» 2% που αφορά μισθωτούς και συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

Από αυτόν τον μήνα θα διαπιστώσουν οι φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα άνω των 30.000 ευρώ το «ψαλίδισμα» των αποδοχών τους εξαιτίας της αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Οι επιβαρύνσεις για αυτή την κατηγορία φορολογουμένων θα έρθουν σε δύο δόσεις: αφενός άμεσα, με την εκκαθάριση της μισθοδοσίας Ιουλίου (αν δεν έχει γίνει ακόμα) ή με αυτή του Αυγούστου για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και με την εκκαθάριση των αποδοχών Σεπτεμβρίου για τους δημοσίους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, και, αφετέρου το 2016, με την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεών τους.

Οπως διευκρινίζει εγκύκλιος της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαΐδου, η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά, αλλά επειδή ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στις 16 Ιουλίου, η παρακράτηση της αυξημένης εισφοράς θα ξεκινήσει από τις 16/7/2015. Η αυξημένη εισφορά που αντιστοιχεί στα εισοδήματα των προηγούμενων μηνών θα συνυπολογιστεί στον τελικό αναλογούντα φόρο που θα προκύψει κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων το 2016.

Οι δηλώσεις του 2016

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα παρακρατηθέντα ποσά της ειδικής εισφοράς θα δηλωθούν την προσεχή χρονιά στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015, ώστε να συμψηφιστούν με τα συνολικά οφειλόμενα ποσά της ειδικής εισφοράς που προέκυψαν με βάση τα ετήσια συνολικά καθαρά τους εισοδήματα του ίδιου έτους, κατ’ εφαρμογή των νέων διατάξεων.

Οι διατάξεις αυτές αύξησαν τους συντελεστές της εισφοράς στο 2% (από 1,4%) για εισοδήματα από 30.0001 έως 50.000 ευρώ, στο 4% (από 2,1%) για εισοδήματα από 50.001 έως 100.000 ευρώ, στο 6% (από 2,8%) για εισοδήματα από 100.001 έως 500.000 ευρώ και στο 8% (από 2,8%) για εισοδήματα από 500.001 ευρώ και πάνω.

Αρχίζει «σαφάρι» για τα ανασφάλιστα οχήματα

Σαφάρι για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων ξεκινά τον Σεπτέμβριο το υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αυξηθούν τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία. Τα προβλήματα όμως στη βάση δεδομένων είναι μεγάλα και έτσι χρειάζεται να συνεργαστούν τα συναρμόδια υπουργεία για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να εξαλειφθούν οι ελλείψεις στην καταχώριση των μεγάλων οχημάτων.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση ανάμεσα στη γενική γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου και στον πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ) Γιάννη Χατζηθεοδοσίου έγινε γνωστό ότι για την κυβέρνηση το ζήτημα των ανασφάλιστων οχημάτων είναι κυρίως κοινωνικό. Τίθεται ζήτημα ατυχημάτων, περίθαλψης, ακόμα και αναπηρίας και γι’ αυτό θα ενεργοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, έτσι ώστε να περιοριστεί το φαινόμενο των ανασφάλιστων οχημάτων.
Υπολογίζεται ότι ανέρχονται έως το 1.000.000 τα οχήματα που κινούνται στη χώρα χωρίς να έχουν ασφάλιση, ενώ η απώλεια για τα δημόσια έσοδα από μη καταβολή τελών κυκλοφορίας ανέρχεται στα 100.000.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα