Αμφίπολη: Όλα ήταν ένα ψέμα

Ενισχύεται το συμπέρασμα ότι ο τάφος της Αμφίπολης χρησιμοποιήθηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου στο πλαίσιο ενός σκηνοθετημένου επικοινωνιακού παιχνιδιού και όχι ως ουσιαστική ανασκαφή με στόχο να αναδειχθούν τα πραγματικά ευρήματα στον τύμβο Καστά. Αυτό είχε επισημάνει εξαρχής και η «δημοκρατία», καταγράφοντας τη μικροπολιτική σκοπιμότητα των ανασκαφών και των ανακοινώσεων των ευρημάτων.

Εδώ και έναν χρόνο άλλωστε, που άρχισαν με πομπώδη τρόπο να γίνονται εικασίες για το αν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ο νεκρός που ήταν θαμμένος στον τάφο (το είχε υπαινιχθεί ο πρώην υπουργός Πολιτισμού της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας, που μάλιστα ήθελε να εκδοθεί προεκλογικά και φυλλάδιο με τις ανακαλύψεις στην Αμφίπολη) ή κάποιο άλλο μέλος της βασιλικής οικογένειας των Μακεδόνων, υπήρξαν ταυτόχρονα και πολλές καταγγελίες. Σύμφωνα με αυτές επρόκειτο για μια επιχείρηση αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού από τα επώδυνα μέτρα που επιχειρούσε να περάσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Μια τέτοια καταγγελία είχε κάνει και ο γενικός γραμματέας της Αρχαιολογικής Εταιρείας Βασίλης Πετράκος, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «άτεχνη σκηνοθετημένη ιστορία με σκοπό να αποσπαστεί η προσοχή των Ελλήνων από αυθαίρετα οικονομικά μέτρα» την ανασκαφή της Αμφίπολης στα μέσα του 2014.

Χθες στον κυριακάτικο φύλλο της η εφημερίδα «Αυγή» αποκάλυψε επιστημονικό πόρισμα σύμφωνα με το οποίο το μνημείο ουδεμία σχέση έχει με τον βασιλικό οίκο των Μακεδόνων και ότι χρονολογείται στα ύστερα ελληνιστικά χρόνια. Εκθεση αυτοψίας, σύμφωνα με την εφημερίδα, που πραγματοποίησαν έγκριτοι αρχαιολόγοι με πολυετή ανασκαφική εμπειρία στη Μακεδονία, καταδεικνύει ότι η χρονολόγηση του μνημείου διολισθαίνει από τον 4ο π.Χ. αιώνα στους ύστερους ελληνιστικούς χρόνους, δηλαδή στο β’ μισό του 2ου-1ου αιώνα π.Χ.

Αντίθεση

Η έκθεση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτό που οραματιζόταν η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά ότι τάχα ο τάφος της Αμφίπολης έκρυβε τον διάσημο νεκρό μακεδονικής βασιλικής οικογένειας.

Αργά το απόγευμα η υπεύθυνη για τις ανασκαφές στον τάφο της Αμφίπολης Κατερίνα Περιστέρη έδωσε στη δημοσιότητα επιστολή που έστειλε στην «Αυγή». Αμφισβητώντας την αυτοψία από ομάδα αρχαιολόγων, μιλάει για επίσκεψη τη συγκεκριμένη ημερομηνία που αναφέρει η εφημερίδα δύο διευθυντριών εφορειών υπό την αναπληρώτρια γενική γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού παρουσία και της ίδιας και, τέλος, επιμένει ότι το ταφικό συγκρότημα κατασκευάστηκε στο τελευταίο τέταρτο του 4ου π.Χ. αιώνα ως και τους Ρωμαϊκούς χρόνους, οπότε μετά τη καταστροφή του περιβόλου οι Μακεδόνες το 2ο π.Χ. αιώνα προχώρησαν στη σφράγιση του ταφικού μνημείου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα