Πώς μετέπεισαν οι φαρμακοποιοί τους δανειστές

Με… γερμανικό μοντέλο, μετά την υποχώρηση των θεσμών στο μέτρο παραχώρησης των καταστημάτων

Στους φαρμακοποιούς παραμένει το 51% της ιδιοκτησίας του καταστήματος, κατά το γερμανικό μοντέλο, μετά την υποχώρηση των θεσμών στο μέτρο της παραχώρησης των φαρμακείων σε επιχειρηματίες. Επαγγελματίες του κλάδου χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη «ένα μικρό θαύμα», που κατάφερε κυρίως ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κώστας Λουράντος. Ο ίδιος πρότεινε το γερμανικό μοντέλο στην κυβέρνηση και κυρίως στους θεσμούς, μετά τις μαραθώνιες συζητήσεις, διάρκειας 20 ωρών, που είχε στη Βουλή, όπου μπαινόβγαινε από την περασμένη Πέμπτη έως την Παρασκευή, ημέρα ψήφισης του τρίτου Μνημονίου.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Λουράντος συνομιλούσε για αρκετές ώρες με τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος τελικά συμφώνησε με το γερμανικό ιδιοκτησιακό μοντέλο.
Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος στην ιστοσελίδα των φαρμακοποιών (farmakopoioi.blogspot), με αυτό τον τρόπο στηρίζεται ο κλάδος και προστατεύεται από το ενδεχόμενο βαθιάς ανεργίας που θα έπληττε τους φαρμακοποιούς σε περίπτωση κατά την οποία το ιδιοκτησιακό καθεστώς περνούσε σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ, στις συνομιλίες που είχε την περασμένη εβδομάδα με τα μέλη της κυβέρνησης, τους ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που το 51% των φαρμακείων περάσει σε επιχειρηματίες, τότε τα 11.000 φαρμακεία-εκλογικά κέντρα θα αποδειχθούν για ακόμη μία φορά καταλυτικά για το πολιτικό μέλλον των υπουργών.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο πρόεδρος του ΠΦΣ είχε στο πλευρό του ισχυρούς συμμάχους της κυβέρνησης, όπως τους υπουργούς Υγείας και Οικονομικών Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ευκλείδη Τσακαλώτο, καθώς και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης Σπύρο Σαγιά.

Ρίτα Μελά

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα