«Προμηθέας μπορεί να είναι ο καθένας»

Ο Γεράσιμος Γεννατάς (Ηφαιστος, Ωκεανός) μιλά για την τραγωδία του Αισχύλου που ανεβαίνει σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο

Συνέντευξη στη
Γιώτα Βαζούρα
[email protected]

«Μη με ζαλίζεις άδικα. Οσο ακούει ο βράχος το κύμα, άλλο τόσο ακούω κι εγώ τις συμβουλές σου. Ξέχνα το: δεν πρόκειται να τρέξω σαν τρομαγμένη γυναικούλα να φιλήσω το βρομερό χέρι του Δία – να κλάψω, να δαρθώ, να ικετεύσω να με απαλλάξει απ’ τα δεσμά μου. Εγώ είμαι αλλού· κατάλαβες; Αλλού και άλλος!» Αυτά τα συγκλονιστικά λόγια του απείθαρχου Προμηθέα θα ηχήσουν, σήμερα και αύριο το βράδυ, στο κοίλον του Αρχαίου Θεάτρου της Επιδαύρου. Η παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων, ο αισχύλειος «Προμηθέας Δεσμώτης» (σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου), θα φιλοξενηθεί στο επιβλητικό θέατρο της αργολικής γης, σε μια εποχή όπου ο αιχμηρός λόγος του Ελληνα τραγωδού είναι πιο επίκαιρος από ποτέ.

Λίγο πριν από τη σημερινή πρεμιέρα, ο ηθοποιός Γεράσιμος Γεννατάς μιλά στη «δημοκρατία» για τον διπλό ρόλο του στην παράσταση, εκείνον του Ηφαίστου και του Ωκεανού, και εξηγεί γιατί Προμηθέας θα μπορούσε δυνητικά να είναι καθένας από εμάς.
«Στην παράσταση υποδύομαι δύο διαφορετικούς ρόλους: τον Ηφαιστο και τον Ωκεανό. Δύο αντιφατικοί ρόλοι που αντιπροσωπεύουν και δύο αντιφατικά στοιχεία: τη φωτιά και το νερό. Το γεγονός αυτό καθιστά και την παρουσία μου πάνω στη σκηνή ακόμη πιο γοητευτική».

Η τιμωρία

Η τραγωδία του Αισχύλου μιλά για τον Τιτάνα Προμηθέα (Τάσος Νούσιας), ο οποίος, αμφισβητώντας την εξουσία του Δία και χαρίζοντας τη φωτιά στους ανθρώπους, τιμωρείται παραδειγματικά: Με διαταγή του πατέρα των θεών δένεται σε έναν βράχο, στα πέρατα του κόσμου. Ωστόσο, εκείνος δεν θα σταματήσει να καταφέρεται κατά της εξουσίας, εξαγριώνοντας τον Δία, ο οποίος τον καταποντίζει στα Τάρταρα.

«Δυστυχώς, οι αναγωγές του έργου στο σήμερα είναι αναπόφευκτες» εξηγεί ο κ. Γεννατάς. «Αν αναλογιστεί κανείς την ταπείνωση που υφιστάμεθα ως λαός από τους Ευρωπαίους. Η Ευρώπη μάς δείχνει το χειρότερό της πρόσωπο, επιβάλλοντάς μας τις φασιστικές πρακτικές της. Εχει καταλύσει πλήρως την ανθρώπινη υπόστασή μας. Πραγματικά, δεν θέλω να αποτελώ μέλος μιας τέτοιας Ενωσης, η οποία μας κάνει πόλεμο».
Μάλιστα, η εξαιρετική μετάφραση, που ανήκει στον Γιώργο Μπλάνα, βοηθά στην ανάδειξη του ποιητικού και του πολιτικού υπόβαθρου που έχει το αισχύλειο κείμενο.

«Προμηθέας θα μπορούσε να είναι καθένας από εμάς» εξηγεί ο κ. Γεννατάς και συνεχίζει: «Εξαρτάται, φυσικά, από το τι είναι διατεθειμένος να θυσιάσει κανείς, προκειμένου να μπορέσει να διατηρήσει την ελεύθερη βούλησή του. Ο ”Προμηθέας Δεσμώτης” είναι ένα συγκλονιστικό κείμενο. Οι λέξεις σε αυτό το έργο σε ξεπερνούν. Ο τρόπος που τελειώνει, μάλιστα, είναι μοναδικός, αφού ακούγεται η φράση: ”Βία και τρόμος και αδικία, η εξουσία”» σημειώνει.

* Info: Ο «Προμηθέας Δεσμώτης» θα παιχτεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, στις 21 και 22 Αυγούστου. Για τις παραστάσεις θα ισχύσουν μειωμένες τιμές στο άνω διάζωμα, στα 10 ευρώ.

Πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης

Η παράσταση «Προμηθέας Δεσμώτης» ήταν η μοναδική που παίχτηκε στο Αρχαίο Θέατρο της Δωδώνης τον περασμένο Ιούλιο. Ο χώρος άνοιξε, συμβολικά, αφού ακόμη γίνονται εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης. «Ηταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Βλέπαμε τους θεατές με φυσικό φως» σημειώνει ο κ. Γεννατάς. Τον θίασο απαρτίζουν ακόμη οι Δημήτρης Κουρούμπαλης, Μαρλένε Καμίνσκι, Κατερίνα Λούρα και Ιριδα Μάρα. Η παράσταση, μετά την Επίδαυρο, θα συνεχίσει την περιοδεία της σε επιλεγμένα θέατρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα