Λιγότερα εφάπαξ την επόμενη τριετία

Τα νέα όρια συνταξιοδότησης επηρεάζουν το βοήθημα σε δικαιούχους του Δημοσίου. Εξοικονόμηση 250.000.000 ευρώ το χρόνο

Τα αυξημένα όρια συνταξιοδότησης θα εμποδίσουν την έξοδο προς τη σύνταξη σε χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά ειδικά στο Δημόσιο, την επόμενη τριετία αναμένεται να προκαλέσουν και μείωση στις αιτήσεις απονομής εφάπαξ. Αυτή είναι η εκτίμηση στελεχών του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ), που διαπιστώνουν ότι, παρά την αυξητική πορεία που καταγράφουν οι αιτήσεις απονομής εφάπαξ κατά το τρέχον έτος, ο ρυθμός τους πρόκειται να μειωθεί αισθητά το διάστημα 2016-2018.

Υπολογίζεται ότι δεν θα υποβάλλονται πάνω από 8.000 αιτήσεις εφάπαξ ετησίως, όταν ο αρχικός σχεδιασμός έκανε λόγο για 16.000 αιτήσεις. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο το Ταμείο θα χρειαστεί λιγότερα από ή έως 250.000.000 ευρώ ετησίως. Το πρόβλημα που υπάρχει όμως είναι ότι ήδη έχουν συσσωρευτεί περίπου 30.000 εφάπαξ από το 2013 και μετά, τα οποία για να απονεμηθούν στους δικαιούχους πρέπει να βρεθεί κονδύλι άνω των 700.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, από το σύνολο των εφάπαξ βοηθημάτων που βρίσκονται στην αναμονή πάνω από δύο έτη μόνο φέτος έχουν υποβληθεί περισσότερες από 8.000 αιτήσεις. Υπάρχουν άλλες 4.500 αιτήσεις που αφορούν το διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2013, όπως επίσης και περίπου 14.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν το 2014. Υπενθυμίζεται ότι από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ, γεγονός που επιφέρει περικοπές. Η σχετική εγκύκλιος, πάντως, ακόμα δεν έχει υπογραφεί και έτσι η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία που χορηγούν εφάπαξ βοηθήματα ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί.

Αυξήσεις συντάξεων

Την ίδια στιγμή το νέο Μνημόνιο με διάταξη της τελευταίας στιγμής δίνει το δικαίωμα σε όσους δημόσιους υπαλλήλους πληρούν τις προϋποθέσεις να πάρουν αυξημένη σύνταξη, εάν υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης έως τις 30 Αυγούστου του τρέχοντος έτους. Ουσιαστικά όσοι συνταξιοδοτηθούν έως την παραπάνω ημερομηνία θα έχουν την ευκαιρία να υπολογιστεί η σύνταξή τους με τον παλιό τρόπο, και όχι με τον νέο που επιβάλλει ο νόμος Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (Ν. 3863/2010). Ετσι αναμένεται να καρπωθούν επιπλέον συντάξιμες αποδοχές έως 72 ευρώ. Ομως ήδη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) έχει εντοπιστεί η «αδικία», αφού κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για όσους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα συνταξιοδοτηθούν την ίδια περίοδο και ετοιμάζεται διορθωτική διάταξη, για να προστεθεί σε επόμενο νομοσχέδιο.

Ψαλίδισμα και στη βασική σύνταξη των 360€

Ακόμη και η βασική, εγγυημένη σύνταξη από το κράτος, των 360 ευρώ τον μήνα, αναμένεται να πληγεί από την ύφεση και τα capital controls και να υποχωρήσει το 2016 ίσως… και στα 350 ευρώ! Αιτία, το γεγονός ότι το τελικό ύψος της επηρεάζεται από την πορεία του ΑΕΠ της χώρας, σε ποσοστό 50%, αλλά και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) σε αντίστοιχο ποσοστό. Με δεδομένο ότι εξαιτίας της εφαρμογής των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές (capital controls) η Ελλάδα εισήλθε σε έναν καινούργιο κύκλο οικονομικής ύφεσης, αναμένεται να υπάρξει υποχώρηση στη βασική σύνταξη.

Οι εκτιμήσεις που έχουν γίνει έως τώρα είναι ότι το ΑΕΠ θα υποχωρήσει τουλάχιστον κατά 2%, ενώ ανάλογη πίεση θα δεχτεί και ο ΔΤΚ. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, η μείωση που θα καταγράψει η βασική σύνταξη θα είναι της τάξης των 7,5 ευρώ τον μήνα, δηλαδή θα υποχωρήσει στα 352,5 ευρώ. Εννοείται ότι εάν η ύφεση είναι ακόμη πιο έντονη, τότε ανάλογα μεγαλύτερη θα είναι και η απώλεια που θα υποστεί η βασική σύνταξη. Ας σημειωθεί ότι η παραπάνω περικοπή θα προκύψει ανεξάρτητα από όλες τις άλλες μειώσεις στις συντάξεις που έχουν δρομολογηθεί και πρόκειται να τεθούν σε εφαρμογή το επόμενο χρονικό διάστημα. Δηλαδή θα υπάρξει μείωση της βασικής σύνταξης, ανεξάρτητα από την εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού στις συντάξεις ή από τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα