Μυκηναϊκό ανάκτορο ήρθε στο φως!

Παλάτι με πήλινες πινακίδες γραμμικής Β αποκάλυψαν οι έρευνες στον λόφο του Αγίου Βασιλείου, στην περιοχή της Σπάρτης 

Το 2013, οι ανασκαφές στην περιοχή του Αγίου Βασιλείου (που «αποκάλυψαν» ένα εντυπωσιακό μυκηναϊκό ανάκτορο) κατέταξαν τις έρευνες ανάμεσα στις 10 σημαντικότερες ανασκαφές του πλανήτη. Ακριβώς δύο χρόνια αργότερα, ένα νέο επιβλητικό παλάτι (κατάλοιπο της Μυκηναϊκής Εποχής) ήρθε και πάλι στο φως στον λόφο του Αγίου Βασιλείου, στην περιοχή της Λακωνίας.

Πρόκειται για ένα κτίριο το οποίο αποκαλύφθηκε από την αρχαιολογική σκαπάνη στο πλαίσιο των εργασιών που πραγματοποιούνται συστηματικά εκεί από το 2009, υπό τη διεύθυνση της επίτιμης εφόρου Αρχαιοτήτων Αδαμαντίας Βασιλογάμβρου. Στο εντυπωσιακό αυτό κτίσμα εντοπίστηκαν πήλινες πινακίδες γραμμικής Β γραφής, οι οποίες συγκαταλέγονται ανάμεσα στα σπουδαιότερα ευρήματα του αρχαιολογικού χώρου. Αξίζει να σημειωθεί, δε, ότι παρά τη μεγάλη πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στα ανακτορικά κτίρια, κατά τον 14ο αιώνα, εκείνες διασώθηκαν. Από το 2009 έως και σήμερα, πάντως, η αρχαιολογική σκαπάνη έχει φέρει στο φως χαρακτηριστικά λατρευτικά αντικείμενα και σκεύη, διακοσμητικά έργα, όπλα ακόμη και οστά ζώων και αγγεία. Ακόμη, έχει βρεθεί μια μεγάλη ποσότητα θραυσμάτων τοιχογραφιών, γεγονός που τεκμηριώνει την ύπαρξη εντυπωσιακού διακόσμου στα ανακτορικά οικοδομήματα.
Οπως έχει γίνει γνωστό, με την εφαρμογή μεθόδων γεωφυσικής διασκόπησης (μέθοδος που είχε χρησιμοποιηθεί και στο ταφικό μνημείο της Αμφίπολης) έχουν εντοπιστεί και άλλα θαμμένα οικοδομικά κατάλοιπα.

Οι ανασκαφείς ελπίζουν ότι η μελέτη της ανακτορικής εγκατάστασης θα δώσει περισσότερες πληροφορίες για το σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο της Σπάρτης. Στην ευρύτερη περιοχή, άλλωστε, πιστεύεται ότι βρισκόταν και το παλάτι του βασιλιά Μενέλαου, τα ίχνη του οποίου ακόμη αγνοούνται.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και τα ευρήματα που αποκαλύφθηκαν στο Ιερό του Αμύκλαιου -βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τη Σπάρτη-, τον ναό που για τους Αρχαίους Σπαρτιάτες ήταν ό,τι ο Παρθενώνας για τους Αθηναίους. Υπό τη διεύθυνση του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών και τέως διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη Αγγελου Δεληβοριά, η αρχαιολογική ομάδα πραγματοποίησε συστηματικές ανασκαφές, οι οποίες έφεραν στο φως την τάφρο θεμελίωσης του ναού, έναν ναό που είναι γνωστός και ως Θρόνος του Απόλλωνα. Σύμφωνα με τους ανασκαφείς, μάλιστα, ο εντοπισμός της τάφρου αλλά και μιας νέας εισόδου στο ιερό (βρέθηκε στη βορειοδυτική πλευρά) ανατρέπουν τις έως τώρα υποθέσεις των αρχαιολόγων για τη μορφή αλλά και για τις διαστάσεις που είχε το ιερό.

Στα μοναδικά ευρήματα συμπεριλαμβάνεται, τέλος, κι ένα δωρικό κιονόκρανο -σε ακέραιη μορφή-, αντικείμενο που αποδίδεται με βεβαιότητα στον Ναό του Απόλλωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ακριβής μορφή του θρόνου-ναού απασχολεί τους Ελληνες αρχαιολόγους επί σειρά δεκαετιών, ωστόσο οι πρόσφατες ανακαλύψεις επιτρέπουν στους ειδικούς να αποκτήσουν μια σαφή εικόνα για το ιερό. Να σημειωθεί ότι η έρευνα πραγματοποιείται κάτω από δυσχερείς συνθήκες, αφού το ιερό έχει υποστεί εκτεταμένη καταστροφή.

ΥΠΠΟ: Περισσότερες από 150 ανασκαφές έγιναν το 2015!

Πλούσιο είναι το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, όπως μας πληροφορεί το υπουργείο Πολιτισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2015 οι συστηματικές ανασκαφές και οι επιφανειακές, γεωαρχαιολογικές και γεωφυσικές διεπιστημονικές έρευνες ξεπέρασαν τις 150 στον αριθμό. Μάλιστα, η διεξαγωγή τους, κατά κύριο λόγο, πραγματοποιείται τους θερινούς μήνες από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, τα ελληνικά ιδρύματα αλλά και τις ξένες αρχαιολογικές σχολές.

Γιώτα Βαζούρα

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα