Kαι Περιουσιολόγιο -δαγκάνα

Θα αρχίσει να λειτουργεί από Νοέμβριο. Βαριά πρόστιμα περιμένουν όσους δεν δηλώνουν χρήματα και ακίνητα

Από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα αρχίσει να λειτουργεί το περιουσιολόγιο της Εφορίας για όλους τους φορολογουμένους, το οποίο θα αποτελέσει βασικό εργαλείο στη διενέργεια των φορολογικών ελέγχων.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών διαμηνύει πως όποιο περιουσιακό στοιχείο δεν δηλωθεί στο περιουσιολόγιο θα φορολογηθεί όσο η αξία του. Επιχειρεί, μάλιστα, από σήμερα να πιέσει τους πολίτες να δηλώσουν στο διάτρητο TAXISnet τυχόν μαύρα χρήματα, που είναι κρυμμένα σε στρώματα, σεντούκια κ.λπ., κάτι που είναι απίθανο να συμβεί, ειδικά από όσους έχουν ανάγκη ρευστότητας λόγω της εφαρμογής των capital controls.

Οπως ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, οι φορολογούμενοι θα πληροφορηθούν από το TAXIS όλα τα στοιχεία για την περιουσία τους που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών.
Στη συνέχεια θα τους δοθεί η δυνατότητα να συμπληρώσουν στοιχεία τα οποία δεν γνωρίζει η Εφορία, όπως, για παράδειγμα, μετρητά στο σπίτι και ακίνητα στο εξωτερικό, προκειμένου να εμπλουτισθεί το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο.

Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε, επίσης, ότι:

  • Το περιουσιολόγιο θα είναι μια νέα αρχή της σχέσης της Εφορίας με τους φορολογουμένους. Μετά την έναρξη λειτουργίας του, οποιαδήποτε μεταβολή στην περιουσία του φορολογουμένου θα πρέπει να δικαιολογείται από τις φορολογικές δηλώσεις του.
  • Πριν από τη δήλωση μετρητών και ακινήτων που δεν δικαιολογούνται θα δοθεί η δυνατότητα στους φορολογουμένους μέσα από μια ρύθμιση οικειοθελούς συμμόρφωσης να δηλώσουν αυτή την περιουσία, καταβάλλοντας φόρο, τον οποίο όμως δεν προσδιόρισε. Σε όσους δεν δηλώσουν την περιουσία τους και αυτή εντοπιστεί, με οποιονδήποτε τρόπο, από το υπουργείο Οικονομιών θα τους επιβάλλονται υψηλά πρόστιμα, τα οποία θα προσεγγίζουν την αξία του περιουσιακού στοιχείου που απεκρύβη.
  • Προχωρούν οι διασταυρώσεις μεταξύ των τραπεζικών λογαριασμών των φορολογουμένων και των φορολογικών δηλώσεών τους της τελευταίας δεκαετίας, από τις οποίες προκύπτουν σημαντικά αδήλωτα ποσά. Σε όσους έχουν τέτοια ποσά θα σταλεί σύντομα ειδοποιητήριο προκειμένου να πληρώσουν αναλογούντες φόρους εισοδήματος.
  • Εως τώρα έχει υποβληθεί το 90% των δηλώσεων και δεν υπάρχει καμία δυνατότητα νέας παράτασης, αφού στις 31 Αυγούστου πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση φόρου αλλά και να ξεκινήσει η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ.
  • Ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα έχει μικροδιαφορές σε σχέση με τα ποσά που πλήρωσαν οι φορολογούμενοι πέρυσι, ενώ για το 2016 θα υπάρξουν εσωτερικές αλλαγές, χωρίς να αλλάζει ο εισπρακτικός στόχος των 2,65 δισ. ευρώ.
{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα