ΔΙΑΛΥΕΤΑΙ (!) Ο ΣΥΡΙΖΑ

Φεύγουν τώρα και οι τελευταίοι! Η ύστατη προσπάθεια από τον Αλέξη να αλλάξει το κλίμα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Την εικόνα διάλυσης που εμφανίζει τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ με τις στοχευμένες και ανά δόσεις αποχωρήσεις θα επιχειρήσει να αλλάξει η ηγεσία του τα επόμενα 24ωρα. Την αφορμή θα δώσει η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Σαββατοκύριακου, κατά την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα ρίξει τα πρώτα εκλογικά όπλα (διλήμματα, στόχοι, απαντήσεις στους πολιτικούς αντιπάλους), ενώ στη διάρκειά της θα γίνει σαφές ότι όλα τα στελέχη «πλην των πρώην συντρόφων που ακολούθησαν τον Π.Λαφαζάνη» θα συνεχίσουν να πορεύονται μαζί.

Τη διαβεβαίωση «μένουμε ΣΥΡΙΖΑ» φέρεται ότι έδωσε ήδη η «ομάδα των 53» μετά την προχθεσινή σύσκεψη, που ολοκληρώθηκε αργά τη νύχτα. Σχετική συνάντηση είχε χθες το μεσημέρι ο κ. Τσίπρας με τον (άτυπο επικεφαλής της ομάδας) Ευκλείδη Τσακαλώτο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και οι Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Θοδωρής Δρίτσας και Τασία Χριστοδουλοπούλου θα ενταχθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος και θα πάρουν «καθαρή» θέση στη συνδιάσκεψη. Δεν είναι τυχαία η αυτοκριτική που έκανε ο απερχόμενος πρωθυπουργός χθες (στην τηλεοπτική συνέντευξή του), επειδή ο κ. Τσακαλώτος αξιοποιήθηκε με καθυστέρηση, προσθέτοντας μάλιστα: «Αν δεν υπήρχε ο Ευκλείδης, δεν θα είχαμε συμφωνία».

Ο Παπαδημούλης

Προς ενίσχυση της προσπάθειας, εξέδωσαν κοινή δήλωση για συστράτευση τα 14 στελέχη της υποομάδας Πλατφόρμα 2010 (υπό τους Δ. Παπαδημούλη και Γ. Μπαλάφα). «Η κυβέρνηση Τσίπρα κράτησε τη χώρα ζωντανή και δρομολόγησε την έξοδο της χώρας από τις συμπληγάδες της κρίσης. Απέναντι στην ανερμάτιστη πολιτική της λεγόμενης “ρήξης”, του “όλα ή τίποτα”, στο χάος και στον πολιτικό τυχοδιωκτισμό, απέναντι στον σφετερισμό και στη διαστρέβλωση του “όχι”, στηρίζουμε το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για μια αυτοδύναμη αριστερή κυβέρνηση» αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Χθες ολοκληρώθηκε και το… οργανωτικό μέρος της διάσπασης, καθώς παραιτήθηκαν και τυπικά από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής οι 53 της πρώην Αριστερής Πλατφόρμας που ακολούθησαν τον κ. Λαφαζάνη. Με την κίνηση αυτή διασπάστηκε και η ευρωβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο Νίκος Χουντής αντικατέστησε τον Μανώλη Γλέζο ως εκπρόσωπος της ΛΑ.Ε.

Μαρίνα Μάνη

Αποχαιρέτησαν και άλλα στελέχη στη Βορ. Ελλάδα

Μεγάλες αναταράξεις καταγράφονται στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη βόρεια Ελλάδα. Ανάμεσα στα στελέχη που… κούνησαν χτες μαντίλι στον Αλέξη Τσίπρα συμπεριλαμβάνονται και οι Θεσσαλονικείς Θόδωρος Αζούδης και Χριστίνα Σουλτανίδου, που είναι μέλη της Νομαρχιακής της Α’ Θεσσαλονίκης, καθώς και το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κανταράς, οι οποίοι προσχώρησαν στη Λαϊκή Ενότητα (ΛΑ.Ε.) του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Την ίδια στιγμή στελέχη της αναζητούν γραφεία στην πόλη για να στεγαστεί το νέο κόμμα, αλλά μετρούν και τις πρώτες απώλειες: Η πρώτη επιλαχούσα βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Κυριακή Μάλαμα φέρεται ότι παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας αποστάσεις από τα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας, στην οποία ανήκε παραδοσιακά.

Η κίνηση των «53»

Στη Θεσσαλονίκη το ενδιαφέρον εστιάζεται και στο εσωτερικό της κίνησης των «53+», που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Αλέξη Τσίπρα. Τα τέσσερα πιο επιφανή στελέχη της κίνησης, που είναι οι Χρήστος Λάσκος, Αλέξης Μπένος, Νίκος Σαμανίδης και Μίλτος Οικονόμου, έχουν διατυπώσει σκληρές απόψεις και επιθυμούν να αποχωρήσουν από το κόμμα και τα κομματικά όργανα. Μάλιστα χτες έγινε και κλειστή σύσκεψη της κίνησης σε αίθουσα της ΕΔΟΘ, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει η Νομαρχιακή.
Σημαντικές αποχωρήσεις καταγράφηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ του νομού Πιερίας, καθώς με ανακοίνωσή τους 45 ενεργά μέλη του κόμματος προσχώρησαν στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Ν. Οικονόμου

Τσίπρας: Δεν θα είμαι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας

Ο Αλέξης Τσίπρας παίρνει πάνω τους τις εκλογές, θέτοντας ως στοίχημα την «καρέκλα» του πρωθυπουργού.
Στην πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη ως απερχόμενος πρωθυπουργός (Αlpha) δήλωσε ότι δεν θα δεχτεί να είναι πρωθυπουργός σε μια κυβέρνηση συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τονίζοντας: «Αν ο λαός θέλει να μας κυβερνήσουν εκείνοι που επί 40 χρόνια έφεραν τη χώρα σ’ αυτό το σημείο, ας μας κυβερνήσουν».

Μάλιστα, διευκρίνισε ότι στο παλιό πολιτικό σύστημα εντάσσει το Ποτάμι («δεν έχει σημασία εάν κάποιος φοράει παλιές ή νέες μάσκες»).
Ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε ότι την απόφαση για προσφυγή στις κάλπες την πήρε αμέσως μετά τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής και διευκρίνισε: «Δεν δραπετεύω, έχω υποχρέωση να κριθώ από τον ελληνικό λαό για το αποτέλεσμα της μάχης που έδωσα».
Δήλωσε εκ νέου υπερήφανος για τη σκληρή εξάμηνη διαπραγμάτευση και υπερασπίστηκε τον συμβιβασμό του Ιουλίου: «Βρέθηκα στο δίλημμα να σηκωθώ να φύγω, να γυρίσω πίσω ως ήρωας, να με αποθεώσει και το κόμμα μου (…) ή να αποτρέψω να κλείσουν οι τράπεζες, να χρεοκοπήσουμε με συνθήκες εμφυλίου» είπε.

Δίνοντας τα πρώτα δείγματα της προεκλογικής εκστρατείας του, τόνισε ότι μια δική του κυβέρνηση θα δώσει νέες μάχες να βελτιώσει τα υφεσιακά-άδικα σημεία της συμφωνίας, ακριβώς επειδή δεν την πιστεύει στο σύνολό της: «Σε αντίθεση με τους προηγούμενους που έλεγαν ότι, αν δεν υπήρχαν τα Μνημόνια, έπρεπε να τα εφεύρουμε». Ως παραδείγματα ανέφερε τον ΦΠΑ και τα «κόκκινα» δάνεια, για τα οποία μάλιστα είπε χαρακτηριστικά: «Με κυβέρνηση Αριστεράς κανένας πολίτης δεν θα χάσει το σπίτι του».
Ο κ. Τσίπρας απέφυγε να ρίξει λάδι στη φωτιά της διάσπασης. «Οταν εξασφάλισα ότι δεν θα κλείσει καμία τράπεζα, άρχισαν να με κατηγορούν (σ.σ.: η «ομάδα Λαφαζάνη») όπως κατηγορούν τους πολιτικούς αντιπάλους» είπε χαρακτηριστικά. Απάντησε επίσης πολύ προσεκτικά στις ερωτήσεις για τον Γιάνη Βαρουφάκη και τη Ζωή Κωνσταντοπούλου.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα