Οι Μαγεμένες έφτασαν στην πόλη τους

Οκτώ αντίγραφα των αγαλμάτων πρόκειται να εκτεθούν στη ΔΕΘ

Οι Μαγεμένες είναι εδώ. Επέστρεψαν στη Θεσσαλονίκη, τη γενέθλια πόλη τους, 151 χρόνια μετά την αρπαγή τους από τον Γάλλο παλαιογράφο Emmanuel Miller το 1864. Με πρωτοβουλία της ΔΕΘ – Helexpo, τα αντίγραφα των περίφημων «Μαγεμένων» βρίσκονται πια στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, ενώ η προετοιμασία του χώρου όπου θα εκτεθούν στο πλαίσιο της επετειακής 80ής ΔΕΘ -και μάλιστα, χωρίς ξεχωριστό εισιτήριο- βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στο περίπτερο 3

Υστερα από 14 μήνες δύσκολων προσπαθειών, επαφών και διαπραγματεύσεων, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας κατάφερε να φέρει εις πέρας μια ιδιαίτερη αποστολή: να υποδεχθεί τις Μαγεμένες στη Θεσσαλονίκη, ώστε να τις προσφέρει στο κοινό της 80ής ΔΕΘ και της πόλης. Τα τέσσερα αμφίπλευρα γλυπτά, οι λεγόμενες «Καρυάτιδες της Θεσσαλονίκης» (Μαινάδα, Νίκη, Διόνυσος, Αύρα, Αριάδνη, Διόσκουρος, Λήδα, Γανυμήδης), που χρονολογούνται από τα τέλη του 2ου μ.Χ. αιώνα, θα κοσμούν το περίπτερο 3. Οταν δε αποφασιστεί από την Πολιτεία, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, το σημείο όπου θα τοποθετηθούν, ο εθνικός εκθεσιακός φορέας θα τα χαρίσει στην πόλη.

Οπως έκανε γνωστό χθες η ΔΕΘ – Helexpo, το συνολικό κόστος για τα αντίγραφα, που φιλοτεχνήθηκαν στα εργαστήρια του Μουσείου του Λούβρου, το οποίο έχει και τα αυθεντικά γλυπτά, ήταν 150.000 ευρώ. Σε αυτό συνέδραμαν επίσης το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, η ΟΛΘ ΑΕ και η ΕΥΑΘ Α.Ε. Μάλιστα, το λιμάνι θα «υιοθετήσει» μία από τις Μαγεμένες.

Την άρρηκτη σχέση της ΔΕΘ – Helexpo με τον πολιτισμό υπογράμμισε ο πρόεδρος της εταιρίας Τάσος Τζήκας, εξηγώντας πως ο εκθεσιακός φορέας είχε παρακολουθήσει τις δύο προηγούμενες αποτυχημένες απόπειρες έλευσης των Μαγεμένων και ήθελε με τη σειρά του να συμβάλει στο φιλόδοξο εγχείρημα. Παράλληλα, με δεδομένη την περυσινή υψηλή επισκεψιμότητα της 79ης ΔΕΘ, η εταιρία αναζητούσε έναν τρόπο για να καταστήσει τη φετινή επετειακή διοργάνωση ακόμα πιο ελκυστική. Συγκινητική χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – Helexpo Κυριάκος Ποζρικίδης, τονίζοντας πως η έκθεση επιστρέφει την αγάπη του κόσμου ως μέρισμα χαράς στην πόλη. Εξήγησε δε ότι ο εθνικός εκθεσιακός φορέας συνεχίζει την παράδοση προσφοράς στον πολιτισμό, αναφερόμενος ενδεικτικά στο γλυπτό Ζογγολόπουλου στην είσοδο της έκθεσης, το οποίο είναι ιδιοκτησία της ΔΕΘ – Helexpo.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα