Η Κοίμηση της Θεοτόκου σήμερα στο Aγιον Oρος

Το Aγιον Oρος εορτάζει σήμερα (με το παλιό ημερολόγιο) την Κοίμηση της Θεοτόκου. Οι Αγιορείτες πατέρες εορτάζουν πανηγυρικά με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και αγιορείτικη τάξη την έφορο του Αγίου Oρους, την Παναγία.
Χιλιάδες προσκυνητές από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και από πολλές χώρες του εξωτερικού κατέφτασαν στην Αθωνική Πολιτεία, για να συνεορτάσουν με τους μοναχούς του Aθωνα το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Επίκεντρο του εορτασμού η Ιερά Μονή Ιβήρων, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Πορταΐτισσας. Επίσης, σήμερα πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός του Πρωτάτου που είναι αφιερωμένος στην Παναγία.
Πανηγυρικά εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου, όπου θησαυρίζεται η θαυματουργή Αγία Ζώνη της Θεοτόκου, καθώς επίσης και επτά εικόνες της Θεομήτορος. Στις λατρευτικές ακολουθίες για την εορτή της Παναγίας προεξάρχει ο μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος, ο οποίος βρίσκεται από προχθές στο μοναστήρι.

Σήμερα και αύριο η είσοδος των προσκυνητών στο Αγιον Ορος είναι ελεύθερη (δεν απαιτείται κράτηση για έκδοση διαμονητηρίου), λόγω της δεσποτικής εορτής της Θεοτόκου. Οι προσκυνητές καταβάλλουν απλώς το αντίτιμο του διαμονητηρίου, χωρίς να αναμένουν για να το παραλάβουν.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα