Δάνεια: Τρικ για τα stress tests!

Τι κρύβει το σχέδιο των τραπεζών να «παγώσουν» τη δόση Αυγούστου

Δώρο… άδωρο για τους δανειολήπτες, αλλά «κρυφό μπόνους» για τις ίδιες εν όψει των ανακεφαλαιοποιήσεων αποτελεί το τρικ που επεξεργάζονται οι εγχώριες τράπεζες, σύμφωνα με το οποίο σκέφτονται να «παγώσουν» μία δόση δανειοληπτών, αυτή του Αυγούστου.
Πίσω από το δήθεν «καλοκαιρινό δώρο» σε δανειολήπτες στεγαστικών, καταναλωτικών, επιχειρηματικών δανείων συνολικού ύψους 130 δισ. ευρώ κρύβεται η προσπάθεια των τραπεζών να μη γράψουν νέες επισφάλειες, την ώρα που πραγματοποιούνται έλεγχοι των χαρτοφυλακίων τους, γίνονται τα stress tests, αναμένεται ο λογαριασμός των αυξήσεων κεφαλαίου, που θα επηρεαστεί και από το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Από τη στιγμή που οι τράπεζες δεν θα έχουν λαμβάνειν δόση, δεν κινδυνεύουν με περαιτέρω αύξηση των ήδη υπέρογκων «κόκκινων» δανείων! Σημειώνεται ότι δεν έχουμε να κάνουμε με κάποια διαγραφή δόσης, απλώς θα παρακαμφθεί ουσιαστικά μία δόση, η οποία θα επιμεριστεί αναλογικά στον υπολειπόμενο χρόνο διάρκειας του δανείου.

Λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών αλλά και της γενικότερης οικονομικής δυστοκίας, πολλοί δανειολήπτες δεν έχουν καταφέρει να πληρώσουν δόσεις μέσα στον Αύγουστο, άρα οι τράπεζες γλιτώνουν κεφάλαια που υπό άλλες συνθήκες «θα έκαιγαν» ως επισφάλειες. Βέβαια, υπάρχει και ένα άμεσο όφελος για τους δανειολήπτες, που πάντως δεν θα επιβαρυνθούν με τόκους: Εάν τελικά προχωρήσει το σχέδιο, όσοι πραγματικά αδυνατούσαν έτσι και αλλιώς να πληρώσουν τη δόση Αυγούστου κερδίζουν χρόνο από το να καταστούν υπερήμεροι, κάτι όμως που δεν επιβαρύνει τις τράπεζες.

Στις βασικές κατηγορίες δανείων (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά), οι τράπεζες καταγράφουν το υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα καταναλωτικά δάνεια (51,3%) και ακολουθούν τα επιχειρηματικά (39,8%) και τα στεγαστικά δάνεια (35,6%). Στην κατηγορία των επιχειρηματικών δανείων, το υψηλότερο ποσοστό µη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων καταγράφεται στην υποκατηγορία των δανείων προς ελεύθερους επαγγελματίες και πολύ μικρές επιχειρήσεις, φτάνοντας στο 63% της έκθεσης των τραπεζών. Ακολουθούν με ποσοστό 54% επί του συνόλου των δανείων της κατηγορίας τα ανοίγματα των τραπεζών σε δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα