Η ευρωπαϊκή Βαβέλ για τους μετανάστες!

Οι διχασμένοι ηγέτες της Ε.Ε. αδυνατούν να σχεδιάσουν πολιτκιή  που θα διαχειριστεί το πρόβλημα των εκατομμυρίων λαθραίων

Από τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου έως τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και από τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου έως τους επικεφαλής ευρωπαϊκών κυβερνήσεων που δέχονται το κύριο βάρος της μεταναστευτικής κρίσης, μια ομοφωνία διαμορφώνεται στα λόγια: Η Ευρώπη οφείλει να κάνει περισσότερα, για να βρει λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα, το οποίο έχει επιτείνει η αστάθεια σε Μέση Ανατολή και βόρεια Αφρική.

Λύσεις με διαδικασίες κατεπείγοντος, καθώς καθημερινά χάνουν τη ζωή τους πρόσφυγες και μετανάστες στον δρόμο για την Ευρώπη.
Λύσεις με ανθρωπιστικά κριτήρια, καθώς οι εκτοπισμένοι από εμπόλεμες περιοχές χρήζουν διεθνούς προστασίας και δεν μπορούν να επαναπατριστούν μεσοπρόθεσμα.
Λύσεις για τις οποίες η Ευρώπη θα πρέπει να διαθέσει περισσότερους πόρους (όπως το έθεσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ), για να πατάξει τους παράνομους διακινητές και να διαχειριστεί «ανθρώπινα» τους πρόσφυγες.

Ομως, από τα λόγια στην πράξη η απόσταση μεγαλώνει συνεχώς στην Ευρώπη, που συγκάλεσε για τις 14 Σεπτεμβρίου Έκτακτη Σύνοδο για το μεταναστευτικό για να εκτιμηθεί η κατάσταση, οι τρέχουσες πολιτικές δράσεις και νέες πρωτοβουλίες. Η Γαλλία δηλώνει, διά στόματος του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς, ότι οι μετανάστες που φεύγουν για να γλιτώσουν από πόλεμο, καταπίεση, διώξεις «θα πρέπει να γίνονται δεκτοί στη Γαλλία, η οποία οφείλει να τους παράσχει στέγη, φροντίδα και αξιοπρέπεια», επικρίνοντας μάλιστα (με δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Λ. Φαμπιούς) εταίρους όπως η Ουγγαρία, που χτίζουν φράχτες για να εμποδίσουν τη διέλευση προσφύγων. Την ίδια στιγμή η χώρα συνυπογράφει με οκτώ γείτονες την ενίσχυση ελέγχων και κοινών περιπολιών (υπό τον φόβο ανεξέλεγκτων τρομοκρατικών χτυπημάτων στο «περιθώριο» των μαζικών μεταναστευτικών ροών), ενώ μαζί με Βρετανία και Γερμανία «πετά το μπαλάκι» σε Ελλάδα και Ιταλία, για να δημιουργήσουν έως το τέλος του έτους «κέντρα διαλογής» όπου θα γίνεται η διάκριση προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Η Βρετανία επικρίνει, διά της υπουργού Εσωτερικών Τερέζα Μέι, ως «αφερέγγυο» το σύστημα μετανάστευσης της Ε.Ε. και προειδοποιεί ότι θα επιτρέπει την είσοδο μόνο σε μετανάστες που έχουν ήδη δουλειά στη χώρα, ενώ φωνές στην αντιπολίτευση (όπως ο υποψήφιος αρχηγός των Εργατικών Αντι Μπέρνχαμ) καλούν την κυβέρνηση να δεχθεί τις ποσοστώσεις που αναλογούν στη χώρα στην υποδοχή μεταναστών, αξιοποιώντας τη στάση αλληλεγγύης στη διαπραγμάτευση για τους όρους παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ε.Ε.

Γερμανία: Θα λάβουν «εθνικά μέτρα»

Στη Γερμανία, που ακυρώνει μονομερώς το Δουβλίνο ΙΙ για τους Σύρους, διατυπώνονται εισηγήσεις για λήψη «εθνικών» μέτρων -παράλληλα με τα ευρωπαϊκά- διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης (με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών Τόμας Ντεμεζιέρ), αλλά και αιχμές κατά των εταίρων που δεν θέλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους (ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς έκανε λόγο για «αποτυχία όχι της Ε.Ε. αλλά ορισμένων κυβερνήσεων»).
Η Ιταλία χαρακτηρίζει τη μεταναστευτική κρίση παγκόσμιο πρόβλημα, τα ευρωπαϊκά μέτρα ελλιπή, μυωπικά και αποσπασματικά, ζητάει (με δηλώσεις του πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι) «να ξεπεραστεί το Δουβλίνο ΙΙ και να χαραχτεί ευρωπαϊκή στρατηγική για το άσυλο και τη μετανάστευση».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα