Ασφυξία από λαθραίους

Την κήρυξη της ακριτικής Λέσβου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά με μακροσκελέστατη επιστολή του, με παραλήπτη τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Αντώνη Μακροδημήτρη, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, επισημαίνοντας ότι μόνο κατά τους δύο τελευταίους μήνες οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που έχουν περάσει από αυτό είναι περισσότεροι από τους σχεδόν 85.000 μόνιμους κατοίκους του.

Επιπλέον, όπως τονίζει ο κ. Γαληνός, «η παραμονή 10.000 μεταναστών στον χώρο του λιμανιού χωρίς την ελάχιστη υποδομή υγιεινής αποτελεί εν δυνάμει πηγή ανεξέλεγκτων καταστάσεων, οι οποίες είναι προ των πυλών».

Συνεχίζοντας με την επιστολή-σήμα κινδύνου ζητά από τον υπηρεσιακό υπουργό να επέμβει άμεσα η Πολιτεία με δυναμικό και μέσα, να καθοριστεί Εθνικό Κεντρικό Συντονιστικό Οργανο, το οποίο θα αναλάβει τη διαχείριση του προβλήματος σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, να εγκατασταθεί στο νησί κοινοτικός επίτροπος, ο οποίος θα αναλάβει τον κεντρικό συντονισμό και τη χρηματική διαχείριση των προσφύγων, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ενωση, να δημιουργηθεί το δυνατόν συντομότερα εκτός του αστικού ιστού νέος καταυλισμός, να μεταφερθεί το σύνολο των μεταναστών εκτός της πόλης της Μυτιλήνης και, τέλος, να αποκατασταθεί η ομαλή ζωή των κατοίκων.

Εν τω μεταξύ, νέα διαμαρτυρία σημειώθηκε χθες νωρίς το πρωί στο λιμάνι της Μυτιλήνης και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής μερικών εκ των άνω των 10.000 αλλοδαπών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο νησί του Ανατολικού Αιγαίου. Οι μετανάστες εξέφρασαν για άλλη μια φορά τη δυσαρέσκειά τους για τον εγκλωβισμό τους εκεί, καθώς και για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης που έχει δημιουργήσει η συσσώρευση τόσων ανθρώπων σε έναν περιορισμένο και ακατάλληλο χώρο.

Παγκόσμια ανατριχίλα για το νεκρό βρέφος στην ακτή της Αλικαρνασσού

Παγκόσμια συγκίνηση προκαλούν οι ανατριχιαστικές εικόνες που μεταδίδουν από χθες στο σύνολό τους τα διεθνή πρακτορεία και μέσα μαζικής ενημέρωσης, στις οποίες εμφανίζεται το άψυχο σώμα ενός προσφυγόπουλου που εκβράστηκε από τα κύματα σε γνωστό παραλιακό θέρετρο της Αλικαρνασσού (Μποντρούμ) της Τουρκίας. Το άτυχο παιδί ήταν μεταξύ των 12 προσφύγων (ανάμεσά τους ακόμα πέντε ανήλικοι και δύο γυναίκες) από τη Συρία που έχασαν τη ζωή τους μεσοπέλαγα και ενώ προσπαθούσαν με δύο πλοιάρια να φτάσουν το «ευρωπαϊκό όνειρο» στις ακτές της Κω.

Σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους, τα δύο σκάφη απέπλευσαν από την περιοχή Ακιαρλάρ της Αλικαρνασσού. Οι διασωθέντες επιβάτες ανέρχονται μόλις σε εννέα.

Οι φωτογραφίες που έχουν σοκάρει και πάλι τον πλανήτη απεικονίζουν το νήπιο να κείτεται νεκρό στην παραλία, με τα ρουχαλάκια που του είχαν φορέσει οι γονείς του (ένα κόκκινο μπλουζάκι, μια μπλε βερμούδα και τα παπουτσάκια του) πριν ξεκινήσουν για το μεγάλο ταξίδι, το οποίο τελικά αποδείχτηκε μοιραίο, ενώ σε άλλη εικόνα φαίνεται ο σαστισμένος Τούρκος αστυνομικός να το μεταφέρει στην αγκαλιά του.
Εν τω μεταξύ, το χάσταγκ #KiyiyaVuranInsanlik, που στα τουρκικά σημαίνει «Η ανθρωπότητα εκβράστηκε στην ακρογιαλιά», έχει γίνει από τα πλέον διαδεδομένα στο twitter, συνοδεύοντας τις αναρτήσεις χιλιάδων χρηστών του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης.

Αβραμόπουλος: Ερχεται το σχέδιο της Κομισιόν

Tην επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το περίγραμμα του σχεδίου για την κατανομή των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες και την επιτάχυνση των διαδικασιών απέλασης ανεπιθύμητων μεταναστών. Αυτό δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος. Μιλώντας στο Reuters, ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος θα μεταβεί την Παρασκευή στην Κω, επισήμανε ότι τα νέα συστήματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου στην Ιταλία, την Ελλάδα και πιθανόν την Ουγγαρία μπορεί να περιλαμβάνουν την κράτηση όσων οι αιτήσεις απορρίπτονται μέχρι τον επαναπατρισμό τους. Οι νέες προτάσεις θα παρουσιαστούν στο συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις 14 Σεπτεμβρίου.

Σύσκεψη αγωνίας στο Μαξίμου για λήψη μέτρων

Τις πρώτες της αποφάσεις πήρε η υπηρεσιακή κυβέρνηση στο πλαίσιο των δεσμεύσεων που είχε ανακοινώσει η πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου. Αντικείμενο της σύσκεψης εργασίας που συγκλήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν το μεταναστευτικό. Μεταξύ άλλων η δημιουργία κέντρου διαχείρισης προσφυγικών ροών, δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών στις υφιστάμενες υποδομές υποδοχής και περίθαλψης αλλά και η επιτάχυνση των διαδικασιών καταγραφής και ταυτοποίησης των δικαιούχων διεθνούς προστασίας, που καταφεύγουν στη χώρα, είναι μερικά από τα μέτρα στα οποία προχωρεί άμεσα η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος.

Παράλληλα ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για την άμεση αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων αλληλεγγύης και κοινοτικών κονδυλίων και επισπεύδεται η απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από τα προγράμματα αποκατάστασης και υποστήριξης της νησιωτικής οικονομίας, με στόχο την ανακούφιση των κοινωνιών των νησιών του Αιγαίου. Στο πλαίσιο αυτό θα δοθεί συνέντευξη Τύπου για το προσφυγικό και τα άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή του.

Αλλοι 4.200 έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά

Δύο πλοία που μετέφεραν περισσότερους από 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες από τη Μυτιλήνη κατέπλευσαν αργά το βράδυ της Τρίτης στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα, γύρω στις 12.00 το μεσημέρι της Τρίτης αναχώρησε από τη Λέσβο το υπό κυπριακή σημαία καταμαράν «Τera Jet», το οποίο παρέλαβε 1.730 αλλοδαπούς που τις τελευταίες ημέρες φιλοξενούνταν στο νησί. Το πλοίο έδεσε τελικά στον Πειραιά μετά τις 9.30 το βράδυ, ενώ μερικές ώρες αργότερα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας κατέπλευσε και το μισθωμένο επιβατηγό/οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», που από τα μέσα Αυγούστου πραγματοποιεί δρομολόγια από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, με άλλους 2.500 μετανάστες.

Εξάλλου, σύμφωνα με φορείς των εμπλεκόμενων υπουργείων, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται η απλοποίηση των διαδικασιών για την ταυτοποίηση των προσφύγων καθώς και η επιτάχυνση της έκδοσης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων τους, προκειμένου να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στα νησιά, ιδίως σε αυτά που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο εισερχομένων. Επιπλέον, επί τάπητος έχει τεθεί το ζήτημα της διάθεσης και ενός τρίτου επιβατηγού πλοίου που θα μεταφέρει μετανάστες από τα νησιά στον Πειραιά. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αυτό θα είναι το «Κρήτη 1», το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ναυπηγείο της Ουκρανίας για επισκευές. Η επιστροφή του στον Πειραιά αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας.
Παράλληλα με την αύξηση του αριθμού των μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται καθηλωμένοι στα ακριτικά νησιά, κατακόρυφα αυξήθηκε και ο αριθμός αυτών που διαβιούν στο προχειροφτιαγμένο ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα, το οποίο ήδη έχει αγγίξει τα όρια χωρητικότητάς του.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα