Πάνω απ' όλα το εθνικό συμφέρον

Δεν πρόκειται να υποκύψει στις... σειρήνες του εντυπωσιασμού ζητώντας εκλογές τώρα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μελετά προσεκτικά τις κινήσεις του, ώστε να μη δώσει κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση για να τον κατηγορήσει ότι θυσίασε το εθνικό συμφέρον για το κομματικό, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή που οι ισορροπίες είναι ευαίσθητες.

 

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, κινήθηκε και ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μιχελάκης, ο οποίος, απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα ζητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση εκλογές, τόνισε: «Να έχετε εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά. Βάζει πάνω από όλα το συμφέρον της χώρας. Δεν είμαστε ανεύθυνη αντιπολίτευση. Οταν έρθει η ώρα, θα το δούμε». Η δήλωση αυτή του κ. Μιχελάκη, διαφοροποιημένη από προηγούμενες και ένα «κλικ» μπροστά, δείχνει ότι στη Ν.Δ. ωριμάζει το ενδεχόμενο να ζητηθούν εκλογές, αλλά όχι σε χρόνο που θα πετάξει την μπάλα σε άλλο τερέν και αντί να συζητούν για την «ταμπακιέρα» που είναι το Μεσοπρόθεσμο και η αλλαγή των όρων του Μνημονίου, να μιλούν για τις εκλογές που είναι κάτι που έτσι κι αλλιώς εξαρτάται από την κυβέρνηση. Για το ενδεχόμενο να κατατεθεί πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου επανέλαβε ότι «είναι ένα όπλο στη φαρέτρα της Ν.Δ. και θα χρησιμοποιηθεί όποτε το κρίνουμε αναγκαίο».

 

Αναφερόμενος ο κ. Μιχελάκης στις δηλώσεις του επιτρόπου Ολι Ρεν, που θέλει και αυτός «κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο ίδιο καράβι», τόνισε ότι «εμείς αυτό που ζητάμε μέσα από το Ζάππειο ΙΙ είναι αυτά που έχουν γίνει δεκτά στα Μνημόνια της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας. Αυτά που ζητάμε είναι αυτά που έχουν καταφέρει να πάρουν οι δύο αυτές χώρες. Σε αυτά δόθηκε πρόνοια για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, για μείωση εργοδοτικών εισφορών, αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου και περικοπές σε συντάξεις που ξεκινούν από τα 1.500 ευρώ και πάνω, έτσι ώστε να μη θίγονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι».

 

Ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. επανέλαβε ότι το Μνημόνιο έχει αποτύχει στην Ελλάδα, αποδεδειγμένα, και προσέθεσε: «Βουλιάζει την οικονομία στην ύφεση και οδηγεί σε νέα και σκληρότερα μέτρα, που προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Η κυβέρνηση επιδιώκει τη συναίνεση για να καλύψει την αποτυχία της πολιτικής της».

 

Ο κ. Μιχελάκης, μάλιστα, παρουσίασε το άρθρο της βρετανικής εφημερίδας «The Guardian», για το οποίο έγραφε η «δημοκρατία», λέγοντας ότι η πολιτική του Μνημονίου στο δημοσίευμα χαρακτηρίζεται ως «ακραίος δημοσιονομικός μαζοχισμός που δεν πρόκειται να πετύχει».

 

Χθες ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε και με τον Παναγιώτη Ψωμιάδη, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος βουλευτής ξανά και προσέθεσε ότι «έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον Αντώνη Σαμαρά και είμαι δίπλα του. Ο πρόεδρος πρέπει να πει ένα μεγάλο “όχι” στην πολιτική αρπαγής στο μαφιόζικο κόλπο που έχει ετοιμάσει ο Γιώργος Παπανδρέου».

 

 

Νίκος Ελευθερόγλου

Ετικέτες: