Εισβολή στο «πλοίο της ελευθερίας»!

Νέες συμπλοκές στην προκυμαία της Μυτιλήνης ανάμεσα σε μετανάστες. Βράζουν η Κως αλλά και η Λέρος

Νέα επεισόδια, ευτυχώς μικρής κλίμακας, ξέσπασαν, για ακόμα ένα βράδυ, τη Δευτέρα στα πολύπαθα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπου συνεχίζουν να συνωστίζονται υπό άθλιες συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από χώρες της Μέσης Ανατολής και κυρίως της φλεγόμενης Συρίας. Συγκεκριμένα, μικρές εστίες έντασης δημιουργήθηκαν σε Μυτιλήνη, Κω και Λέρο, όπου οι αλλοδαποί περιμένουν επί μέρες τη διεκπεραίωση των εγγράφων τους προκειμένου να συνεχίσουν το μακρύ ταξίδι τους προς τις χώρες της Ευρώπης.

Προχθές το βράδυ στο λιμάνι της Μυτιλήνης κατέπλευσε το επιβατηγό – οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος» με σκοπό να παραλάβει επιπλέον 2.500 άτομα, με προορισμό τον Πειραιά. Στην προκυμαία, ωστόσο, συνέρρευσαν σχεδόν 6.000 άτομα, τα οποία, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν μια θέση στο «πλοίο της ελευθερίας», συνεπλάκησαν, με αποτέλεσμα ο καπετάνιος να σηκώσει τον καταπέλτη και η επιβίβασή τους να γίνει τελικά από πλαϊνή μπουκαπόρτα και κατόπιν επέμβασης των ανδρών του Λιμενικού Σώματος. Την ίδια στιγμή, μπροστά από το Αστυνομικό Τμήμα Κω δεκάδες μετανάστες και πρόσφυγες ήρθαν στα χέρια, καθώς περίμεναν την έκδοση των εγγράφων τους. Τα πνεύματα κι εκεί ηρέμησαν λίγο αργότερα με την επέμβαση των σωμάτων ασφαλείας, ενώ παρόντες στο περιστατικό ήταν και αγανακτισμένοι πολίτες αλλά και μέλη συλλογικοτήτων αλληλεγγύης. Αντίστοιχες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στη Λέρο.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού Σώματος ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που προσπάθησαν να εισέλθουν στη χώρα και διεσώθησαν στις θαλάσσιες περιοχές των νησιών της Λέσβου, της Σάμου, του Αγαθονησίου και της Κω τη Δευτέρα ανήλθε στους 474, παρουσιάζοντας αισθητή μείωση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες. Πάρα ταύτα, ο ΟΗΕ εκτιμά ότι στα ελληνικά νησιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σχεδόν 30.000 μετανάστες και πρόσφυγες, με τους 20.000 εξ αυτών να συνωστίζονται στη Μυτιλήνη, ενώ μόνο τη Δευτέρα 7.000 πέρασαν την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες -πέραν των «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Terra Jet», που μετέφεραν στον Πειραιά σχεδόν 4.000 άτομα- κατέπλευσε στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το «Blue Star Πάτμος», το οποίο παρέλαβε άλλους 1.500 ανθρώπους.

Βουνά από σκουπίδια το νέο αγκάθι στη Λέσβο

Σαν να μην ήταν αρκετά τα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζει η Μυτιλήνη, σε αυτά έρχεται να προστεθεί ακόμα ένα, το οποίο κάνει τη ζωή των κατοίκων του ακριτικού νησιού ανυπόφορη. Ο λόγος για τους τεράστιους όγκους σκουπιδιών που έχουν συσσωρευτεί σε διάφορα σημεία, με την αρμόδια δημοτική υπηρεσία να δίνει «μάχη» για να τα μαζέψει. Οπως τονίζει ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Γιώργος Κατζανός, η επιβάρυνση που έχει δεχθεί η πόλη από τους χιλιάδες πρόσφυγες είναι πρωτόγνωρη, με τις μεγαλύτερες εστίες σκουπιδιών να εντοπίζονται στις περιοχές κοντά στο λιμάνι, στην προκυμαία, στον Δημοτικό Κήπο και στο Πάρκο Αγίας Ειρήνης. Ο ίδιος χθες διέταξε τη διακοπή του καθαρισμού του λιμανιού, καθώς γι’ αυτό είναι υπεύθυνο το Λιμενικό Ταμείο Λέσβου. Από την πλευρά της η ΚΕΔΕ δεσμεύτηκε ότι θα στείλει απορριμματοφόρα, σάρωθρα και βυτία για να βοηθήσει.

Εξι κρουαζιερόπλοια άλλαξαν προορισμό!

Σοβαρό πλήγμα έχει υποστεί η τουριστική κίνηση στη Λέσβο εξαιτίας της «έκρηξης» των μεταναστευτικών ροών που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στο νησί. Οπως έγινε γνωστό χθες, ακυρώθηκαν έξι αφίξεις κρουαζιερόπλοιων, που είχαν προγραμματιστεί να γίνουν σε Μυτιλήνη και Μόλυβο έως και αύριο. Τα κρουαζιερόπλοια, με περίπου 5.000 επιβάτες, αντί της Μυτιλήνης θα δέσουν στο λιμάνι της Μύρινας, στη Λήμνο. Οι επιπτώσεις από την ενίσχυση του κύματος των μεταναστών στην κοινωνική και την οικονομική ζωή των νησιών του Αιγαίου, τα οποία αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς, απασχόλησαν τους αρμοδίους σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομίας. Στη σύσκεψη αποφασίστηκαν (κατόπιν… εορτής) στοχευμένες δράσεις προβολής των νησιών που έχουν πληγεί, στο πλαίσιο των οποίων εντάσσεται και η επίσκεψη στη Λέσβο και τη Σάμο στελεχών του υπουργείου Τουρισμού και του ΕΟΤ. Στόχος είναι η συνεργασία με τοπικούς φορείς και επαγγελματίες, προκειμένου να διορθωθεί η παρούσα εικόνα και να μετατραπούν τα νησιά σε πόλο έλξης για τους τουρίστες.

Ανήλικος μετέφερε πρόσφυγες με αμοιβή

Σε ταξί για πρόσφυγες είχε μετατρέψει το μηχανάκι του ένας 17χρονος από τη Λέσβο, που συνελήφθη από την Αστυνομία ύστερα από τροχαίο ατύχημα, επειδή μετέφερε, έναντι αμοιβής, ένα ζευγάρι Αφγανών από τον Μανταμάδο στην πόλη της Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 17χρονος συμφώνησε να μεταφέρει τους Αφγανούς στην πόλη με το δίκυκλο μοτοποδήλατό του και να πληρωθεί στο τέλος της διαδρομής. Σε μια απότομη στροφή όμως έχασε τον έλεγχο του δικύκλου, με αποτέλεσμα οι δύο πρόσφυγες να καταλήξουν σοβαρά τραυματισμένοι στο νοσοκομείο.
Η γυναίκα που επέβαινε στο δίκυκλο υπεβλήθη σε σπληνεκτομή, ενώ υπέστη και συντριπτικό κάταγμα λεκάνης. Ο σύζυγός της υπέστη κατάγματα στα δύο χέρια, ενώ ο 17χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στον θώρακα. Η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του νεαρού, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία και εις βάρος της μητέρας του για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου.

Σύροι πωλούσαν πλαστά έγραφα!

Χειροπέδες σε δύο Σύρους πρόσφυγες, ηλικίας 41 και 18 ετών, οι οποίοι προμήθευαν με πλαστά πιστοποιητικά καταγραφής αλλοδαπούς που έχουν βρει «καταφύγιο» στο λιμάνι της Μυτιλήνης, πέρασαν αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας του νησιού. Οι δύο άνδρες έβγαζαν φωτοτυπίες από υπηρεσιακά σημειώματα που είχαν χορηγήσει παλαιότερα οι αστυνομικές Αρχές σε μετανάστες και πρόσφυγες και τα πωλούσαν σε ομοεθνείς τους. Υστερα από έρευνα της Αστυνομίας, η «κομπίνα» αποκαλύφθηκε και οι δύο Σύροι πρόσφυγες συνελήφθησαν. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για πλαστογραφία και παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, ενώ τα πλαστά πιστοποιητικά και τα χρήματα που βρέθηκαν στην κατοχή τους κατασχέθηκαν.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα