Βρετανικό «αγκάθι» στην Ευρ. Ενώση

Ο νέος ηγέτης των Εργατικών στην Αγγλία Τζέρεμι Κόρμπιν, που εξελέγη με ποσοστό 59,5% είναι σφοδρός πολέμιος των πολικών λιτότητας

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Με «σεισμό πολλών βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο πολιτικό σκηνικό» της Βρετανίας παρομοίαζε χθες ο «Guardian» τη σαρωτική νίκη που πέτυχε ο Τζέρεμι Κόρμπιν στις εσωκομματικές εκλογές των Εργατικών. Κι όχι άδικα, αν σκεφθεί κανείς ότι πλέον στο τιμόνι του μεγάλου κόμματος της βρετανικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ένας «ευρωσκεπτικιστής, σφοδρός πολέμιος των πολιτικών λιτότητας που εφαρμόζονται τόσο στη χώρα όσο και στην Ευρώπη», όπως σχολίαζαν το Σαββατοκύριακο κορυφαίοι πολιτικοί αναλυτές.

Ο 66χρονος Κόρμπιν κέρδισε με ποσοστό 59,5% τη μάχη για την ηγεσία ενός κόμματος που μόλις πριν από λίγους μήνες -τον περασμένο Μάιο- υπέστη ακόμη μία εκλογική ήττα από τους Συντηρητικούς του Ντέιβιντ Κάμερον. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που εκτιμούν ότι ο θρίαμβός του θα προκαλέσει σοβαρούς κλυδωνισμούς και στους κόλπους των Εργατικών – με τα πιο συντηρητικά στελέχη τους, εκείνους που για χρόνια είχαν δηλώσει πολιτικά την αφοσίωσή τους στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο του μπλερισμού, να διαμηνύουν τώρα ότι «η νίκη του Κόρμπιν θα κρατήσει για πολλά χρόνια τους Εργατικούς μακριά από την εξουσία». «Δεν κερδίζεις με ένα πρόγραμμα πιο αριστερό από την Αριστερά» ανέφεραν χαρακτηριστικά κάποιοι, σχολιάζοντας ότι στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, το 2020, οι Εργατικοί με τον Κόρμπιν αρχηγό θα ηττηθούν.

Οι υποστηρικτές του πάντως έχουν τελείως διαφορετική γνώμη. «Τζεζ, τα καταφέραμε» φώναζαν φορώντας το κόκκινο μπλουζάκι της προεκλογικής του καμπάνιας, την ώρα που ο ίδιος στην ομιλία του εστίαζε στα θέματα της εσωτερικής πολιτικής επικαιρότητας. Κατήγγειλε «τις ανισότητες που έφτασαν σε δυσθεώρητα ύψη», ενώ μίλησε και για «το άδικο σύστημα κοινωνικής προστασίας». Υποσχέθηκε, τέλος, ότι «τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν και θα αλλάξουν».

Απειλή

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαρακτήρισε «απειλή» για την εθνική ασφάλεια την εκλογή Κόρμπιν, την ώρα που και ο υπουργός Αμυνας της χώρας Μάικλ Φάλον έκανε μια παρόμοια τοποθέτηση αναφερόμενος στον νέο αρχηγό του κόμματος των Εργατικών.
Την εκλογή Κόρμπιν χαιρέτισαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο οι Podemos, ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το Αριστερό Κόμμα της Γαλλίας, με τα στελέχη του τελευταίου να μιλούν για «την επιστροφή της πραγματικής Αριστεράς στη χώρα της Θάτσερ και του Μπλερ».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα