Καρδιοπάθειες εξαιτίας της περιοδοντίτιδας

Βακτήριο στο στόμα μπορεί να οδηγήσει και σε οξύ έμφραγμα

Η περιοδοντίτιδα «χτυπά» την καρδιά, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα Σουηδών επιστημόνων, οι οποίοι κατάφεραν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τον μηχανισμό με τον οποίο συνδέεται η πάθηση των δοντιών με τις καρδιοπάθειες. Βακτήριο που προσβάλλει τον ιστό γύρω από τα δόντια αλλάζει την έκφραση των γονιδίων των λείων μυϊκών κυττάρων της αορτής, ενισχύοντας τη φλεγμονή και συμβάλλοντας στην αθηροσκλήρωση.

Πρόκειται για το βακτήριο Porphyromonas gingivalis, που προκαλεί τη φλεγμονή των περιοδοντικών ιστών στην περιοδοντίτιδα. Η επιστημονική κοινότητα γνώριζε ήδη για την ύπαρξη στενής σχέσης δοντιών και καρδιάς. Το συγκεκριμένο βακτήριο είχε εντοπιστεί στις πλάκες σε ασθενείς με στεφανιαία νόσο που υπέστησαν οξύ έμφραγμα. Επίσης, είχε αποδειχτεί ότι στα πειραματόζωα προκαλούσε και επιτάχυνε τη στεφανιαία και την αορτική αθηροσκλήρωση.

Τώρα οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Ερεμπρο κατά τη διάρκεια εργαστηριακών δοκιμών εισήγαγαν το βακτήριο Porphyromonas gingivalis σε λεία μυικά κύτταρα της αορτής, τα οποία είχαν καλλιεργήσει. Παρατήρησαν ότι άλλαζε η έκφραση του γονιδίου το οποίο παράγει την αγγειοποιητίνη-2, που είναι παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση.

Κανονικά, όπως εξηγούν οι ερευνητές, τα λεία μυικά κύτταρα της αορτής παράγουν μικρές ποσότητες αγγειοποιητίνης-2. Η παρουσία όμως του βακτηρίου Porphyromonas gingivalis ερεθίζει το γονίδιο που την παράγει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ποσότητά της. Αυτό σε πρώτη φάση σημαίνει ότι ενισχύεται η φλεγμονή. Σε δεύτερη φάση η αγγειοποιητίνη-2 προκαλεί με έμμεσο τρόπο τη μετανάστευση αλλά και τον πολλαπλασιασμό των λείων κυττάρων της αορτής. Το εν λόγω φαινόμενο συμβάλλει στην πρόκληση της αθηροσκλήρωσης.

Οι Σουηδοί ερευνητές θα συνεχίσουν τη μελέτη για τη σχέση των παθήσεων της στοματικής κοιλότητας και της καρδιάς, με στόχο την καλύτερη διάγνωση αλλά και τη θεραπευτική αντιμετώπισή τους. Γι’ αυτό τον σκοπό θα αναζητήσουν τους συγκεκριμένου βιοδείκτες που είναι χαρακτηριστικοί για τις ασθένειες, οι οποίο θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία διαγνωστικών τεστ και ενδεχομένως νέων φαρμάκων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα