Αλαλούμ με τις αρμοδιότητες στο υπ. Οικονομικών

Τσακαλώτος, Χουλιαράκης ή Αλεξιάδης θα μιλάει με τους δανειστές; Γενικός επόπτης θα είναι ο Δραγασάκης

Ενα κουβάρι αρμοδιοτήτων, στο οποίο μπλέκονται πέντε πρόσωπα, προέκυψε από τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ως προς το οικονομικό επιτελείο της νέας κυβέρνησης. Την πεντάδα αποτελούν τρία πρόσωπα μέσα στο υπουργείο -ο υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι αναπληρωτές υπουργοί Γιώργος Χουλιαράκης και Τρύφων Αλεξιάδης- και δύο εκτός – ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης ως «γενικός επόπτης» και ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα Φραγκίσκος Κουτεντάκης.

Ρόλο συντονιστή της οικονομικής πολιτικής αναμένεται να συνεχίσει να παίζει ο κ. Δραγασάκης, ενώ το κύριο βάρος των επαφών με τους δανειστές μας θα έχει και πάλι ο κ. Τσακαλώτος, για τον οποίο ο επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε χθες ότι είναι «ευτυχής που θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί του».

Η κομβική διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση είναι ότι ο κ. Χουλιαράκης, ο οποίος ήταν επικεφαλής της ελληνικής ομάδας για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας σε τεχνοκρατικό επίπεδο και εν συνεχεία διετέλεσε υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών, ενσωματώθηκε στο οικονομικό επιτελείο ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, στη θέση του Δημήτρη Μάρδα (μετακομίζει στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου αναμένεται να καταλάβει τη θέση του αρμόδιου για ευρωπαϊκά και διεθνή οικονομικά θέματα).

Λόγω της προηγούμενης εμπειρίας του, ο κ. Χουλιαράκης αναμένεται να έχει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές μας, σε αντίθεση με τον κ. Μάρδα. Το εντυπωσιακό είναι ότι, όπως έγινε χθες γνωστό, θα διατηρήσει και τη θέση του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ). Το γεγονός αυτό προκαλεί αυτομάτως «καραμπόλα», γιατί ο κ. Χουλιαράκης θα είναι δύσκολο να εκπροσωπεί τη χώρα μας στο Euro Working Group (EWG). Πρόκειται για το σώμα των τεχνοκρατών της ευρωζώνης που προετοιμάζει τις συνεδριάσεις του Eurogroup και στο οποίο παραδοσιακά εκπροσωπεί την Ελλάδα ο πρόεδρος του ΣΟΕ. Ετσι, στο σημερινό EWG θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας ο κ. Κουτεντάκης, που είχε ξαναβρεθεί πρόσφατα στην ίδια θέση.

Το ακανθώδες πεδίο της φορολογίας, που πρέπει να εισφέρει 5 δισ. ευρώ στα κρατικά ταμεία έως το τέλος του έτους, θα συνεχίσει να διαχειρίζεται ο κ. Αλεξιάδης.

Ερχεται μαχαίρι στις τελευταίες φοροαπαλλαγές

Την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει τα πάνω κάτω στη φορολογία εισοδήματος από το 2016, ώστε να προσπαθήσει να ευθυγραμμιστεί με τις προγραμματικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί ανακατανομής των φορολογικών βαρών, τις οποίες ακούμε εδώ και τόσο καιρό, εξέφρασαν χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος κατείχε έως χθες τη θέση του υπηρεσιακού υπουργού Οικονομικών.

Ο κ. Χουλιαράκης ουσιαστικά προανήγγειλε ότι θα μπει μαχαίρι σε φοροαπαλλαγές που έχουν απομείνει και θα γίνουν αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος με την τεχνική βοήθεια των δανειστών μας, δηλώνοντας χθες στην άτυπη τελετή παράδοσης – παραλαβής της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών: «Εχουμε ήδη συνεργασία για την αναθεώρηση, την επισκόπηση του φόρου εισοδήματος με στόχο να γίνει πιο προοδευτικός, να απαλειφθούν οι εξαιρέσεις που είναι άδικες ή παλιές, ξεπερασμένες, και να ξαναδούμε το θέμα της διαφοράς των φορολογικών συντελεστών με βάση την πηγή του φόρου εισοδήματος, που νομίζουμε ότι έχει οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια εσόδων».

Προτεραιότητες

Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε: «Θα δώσουμε έμφαση στην κοινωνική δικαιοσύνη με την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος και με άλλους τρόπους που πρέπει να σκεφτούμε, για να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν».

Τόσο ο κ. Τσακαλώτος όσο και ο κ. Χουλιαράκης υπογράμμισαν ότι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης θα είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης από τους τεχνοκράτες των δανειστών και η συμφωνία για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο κ. Χουλιαράκης επισήμανε ότι κλειδί για την ανάσχεση της ύφεσης είναι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η επιτάχυνση της διαδικασίας για την άρση των capital controls, ενώ προανήγγειλε ότι τις προσεχείς ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, ανέφερε ότι «είμαστε μπροστά» στον βαθμό υλοποίησης των μνημονιακών υποχρεώσεων, οι οποίες έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό 61%, και τόνισε ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εκταμίευση των δόσεων του νέου δανείου, προκειμένου να καταβληθεί μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες, με προτεραιότητα τις οφειλές στον κλάδο της υγείας.

Μ. Ροζάκος

Σχέδιο – σοκ για 10% περικοπή σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ

Σχέδιο-σοκ για περικοπές στις υψηλές συντάξεις, άνω των 1.000 ευρώ, τουλάχιστον κατά 10% φαίνεται ότι επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας.
Η δυσκολία εύρεσης ισοδύναμων μέτρων σε συνδυασμό με την πίεση χρόνου φέρνουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου μειώσεων, που, αν γίνουν, είναι πιθανό να εφαρμοστούν στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Σε μια τέτοια περίπτωση, τις πιο πολλές πιέσεις αναμένεται να υποστούν οι υψηλές συντάξεις και το ΕΚΑΣ, για το οποίο είναι μνημονιακή δέσμευση να καταργηθεί, αρχής γενομένης από το 20% των προνομιούχων από τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ενσωμάτωση

Θα προηγηθεί η ενσωμάτωση των δύο συντάξεων σε μία, στο πλαίσιο της ενοποίησής τους, σύμφωνα και με τη μνημονιακή δέσμευση. Ταυτόχρονα, η επιτροπή για το Ασφαλιστικό μελετά τρόπους για τη δημιουργία ενός ενιαίου τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και του εφάπαξ τόσο για νέους όσο και για παλαιούς ασφαλισμένους.

Σε μια τέτοια περίπτωση, μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι οι παλαιοί ασφαλισμένοι, όσοι δηλαδή έχουν έναρξη ασφάλισης πριν από το 1993, αφού ανάλογα με τον φορέα (π.χ. Δημόσιο, ΔΕΚΟ, τράπεζες) έχουν διαφορετικό τρόπο υπολογισμού σύνταξης, με συνέπεια να λαμβάνουν υψηλότερες συντάξεις. Στο πλαίσιο αυτό μόνο τυχαία δεν είναι η χθεσινή τοποθέτηση του νέου υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου, ότι παρά τις συγχωνεύσεις Ταμείων που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, στο ΙΚΑ υπάρχουν «500 διαφορετικοί τρόποι υπολογισμού της σύνταξης». Οι όποιες παρεμβάσεις, πάντως, πρέπει να γίνουν άμεσα, καθώς, σύμφωνα με τη μνημονιακή δέσμευση, πρέπει να υπάρξει μείωση στη συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 0,25% του ΑΕΠ ή 450.000.000 ευρώ φέτος και κατά 1% του ΑΕΠ ή 1,8 δισ. ευρώ το 2016.

Μικρό θαύμα

Σύμφωνα με τον νέο υπουργό, στο υπουργείο Εργασίας ψάχνουν για ένα μικρό… θαύμα, αφού μέσα σε έναν μήνα πρέπει να γίνουν όσα «οι κυβερνήσεις του παλαιοκομματισμού δεν κατάφεραν σε 40 χρόνια». Από την επιτροπή για το Ασφαλιστικό ζητήθηκε να παραδώσει το πόρισμα με τις προτάσεις της όχι έως τις 15 Οκτωβρίου, αλλά μία εβδομάδα νωρίτερα, ώστε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για διάλογο με τους θεσμούς.

Οσον αφορά τα εργασιακά ζητήματα, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στην πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας που έχει συντελεστεί από τα δύο πρώτα Μνημόνια, με αποτέλεσμα να είναι ζητούμενο «ακόμα και αυτό το οκτάωρο». Τόνισε ότι από τις 300 συλλογικές συμβάσεις που υπήρχαν προ Μνημονίων, σήμερα έχουν απομείνει 12 και λιγοστεύουν και άλλο. Επίσης, προανήγγειλε ότι οι προσπάθειές του εστιάζουν στο να λάβουν πιο «ευρωπαϊκό χαρακτήρα» οι διαβουλεύσεις του Οκτωβρίου. Τόνισε, μάλιστα, ότι προτίθεται να μιλήσει για το ζήτημα αυτό στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ έχει ήδη έρθει σε επαφές με το γερμανικό και το γαλλικό συνδικάτο και θα επιδιώξει άμεσα συνάντηση και με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO).

 

{{-PCOUNT-}}24{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα