Ξαφνικά διάσταση απόψεων για κούρεμα των καταθέσεων

Διάσταση απόψεων για ενδεχόμενο «κούρεμα» καταθέσεων προέκυψε χθες. Η Λούκα Κατσέλη, μιλώντας από τη Ν. Υόρκη στο Ιδρυμα Κλίντον, και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στους «Financial Times», ενώ συμφώνησαν ότι προέχει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, δεν έφτασαν στο ίδιο συμπέρασμα για το αν θα υπάρξει ανάγκη «κουρέματος» των καταθέσεων.

«Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ολοκληρωθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών πριν από το τέλος του έτους. Αν αυτό δεν συμβεί, υπάρχει ο κίνδυνος να εφαρμοστούν οι νέοι κανόνες της Ε.Ε., οι οποίοι θα επιβάλουν “κούρεμα” των καταθέσεων όσων έχουν πάνω από 100.000 ευρώ σε έναν τραπεζικό λογαριασμό» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ Ευκλείδης Τσακαλώτος στην αμερικανική εφημερίδα.

Την ίδια στιγμή η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο Ετήσιο Συνέδριο του Clinton Global Initiative στη Ν. Υόρκη, ενώπιον του πρώην Αμερικανού προέδρου Κλίντον, του νομπελίστα οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτζ, του Τζορτζ Σόρος και των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Ιταλίας Αλ. Τσίπρα και Μ. Ρέντσι, ανέφερε:
«Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εντός του 2015, χωρίς “κούρεμα” των καταθέσεων και με την παροχή ρευστότητας από τα διευρυμένα κανάλια ρευστότητας της ΕΚΤ, ο τραπεζικός τομέας θα είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει βιώσιμες επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες…»

Τουτέστιν, η ανακεφαλαιοποίηση προέχει, αλλά, αν δεν επιτύχει, κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η τύχη των καταθέσεων.

Ν. Σταυρουλάκης

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα