Η… ΛΥΣΗ του γρίφου ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Η πρόταση από τον Συνήγορο Καταναλωτή για 80.000 δάνεια 

Ρεπορτάζ
Στέλιος Κράλογλου

«Ανάσα» σε 80.000 απεγνωσμένου ςπολίτες με δάνεια σε ελβετικό φράγκο, οι οποίοι βρέθηκαν να χρωστούν πολύ περισσότερα απ’ όσα δανείστηκαν λόγω της επιδείνωσης της ισοτιμίας ευρώ και ελβετικού φράγκου, έρχεται να δώσει η λύση που προωθεί ο Συνήγορος του Καταναλωτή Λευτέρης Ζαγορίτης.

Πρόκειται για σχέδιο που προβλέπει διαγραφή της ζημιάς την οποία προκάλεσε στους δανειολήπτες η μεταβολή της ισοτιμίας ευρώ / ελβετικού φράγκου (CHF) και «κλείδωμα» των όρων του δανείου για την υπόλοιπη διάρκειά του. Το σχέδιο άφορα τόσο τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο όσο και εκείνα με αρχική σύμβαση σε ευρώ, η οποία τροποποιήθηκε σε ελβετικό φράγκο στη συνέχεια

Οι ζημιές για τους εν λόγω δανειολήπτες προέκυψαν λόγω του ότι η δανειακή σύμβαση υπεγράφη σε ελβετικό φράγκο, άλλα πληρώνεται σε ευρώ. Παράδειγμα: Η δόση για ένα στεγαστικό δάνειο σε ελβετικό φράγκο καθορίστηκε σε 700 CHF. Ο καταναλωτής πρέπει να καταβάλει στην τράπεζα 700 CHF ή την αντιστοιχία τους σε ευρώ. Αρχικά, η ισοτιμία ήταν 1 € / 1,5 CHF και 700 CHF αντιστοιχούσαν σε 466,6 €, ενώ, με τη διολίσθηση του ευρώ, διαμορφώθηκε σε 1 €/1,07 CHF, με αποτέλεσμα η δόση του να γίνει 654,2 €, ήτοι να αυξηθεί σε ποσοστό 40% περίπου.

Η διευθέτηση του δάνειου, σύμφωνα με τη λύση του Συνηγόρου του Καταναλωτή, θα γίνεται ως εξής:

  • Η τράπεζα θα υπολογίζει τη ζημιά του καταναλωτή με τον ακόλουθο τρόπο: Θα συγκρίνονται οι καταβολές δόσεων που έχουν γίνει, έναντι του δανείου, σε ελβετικό φράγκο, με αυτές που θα είχε κάνει ο πολίτης αν είχε λάβει ένα κλασικό δάνειο σε ευρώ.

  • Στις δανειακές συμβάσεις σε ελβετικό φράγκο θα λαμβάνεται υπόψη το αντίστοιχο επιτόκιο που είχαν τα δάνεια σε ευρώ κατά τη σύναψη της δανειακής σύμβασης.

  • Στις δανειακές συμβάσεις που ήταν σε ευρώ και μετατράπηκαν σε ελβετικό φράγκο θα λαμβάνεται υπόψη το επιτόκιο σε ευρώ της αρχικής σύμβασης.

Εφόσον προκύπτει ζημιά, θα υπολογίζεται σε ελβετικό φράγκο και θα αφαιρείται από το δάνειο (θα την επωμίζεται η τράπεζα, λογιστικά). Από εκεί και πέρα, το επίμαχο δάνειο θα παραμένει ως έχει.

Το επιτόκιο

Η δόση θα υπολογίζεται με το αντίστοιχο επιτόκιο σε ελβετικό φράγκο, όμως και η καταβολή της θα σπάει σε δύο μέρη, καθώς την ευθύνη θα την επωμίζονται και ο δανειολήπτης και η τράπεζα. Συγκεκριμένα:

  • ο καταναλωτής θα πληρώνει με σταθερή ισοτιμία 1 €/ 1,40 CHF,

  • η διαφορά που θα προκύπτει από την πραγματική ισοτιμία θα καλύπτεται από την τράπεζα έως τη λήξη του δανείου.

Τα πλεονεκτήματα της σχετικής ρύθμισης, σύμφωνα με τον Συνήγορο του Καταναλωτή, είναι τα εξής:

  • Πλέον υπάρχει συγκεκριμένη «κλειστή» ισοτιμία, οπότε αποφεύγονται μελλοντικές μεταβολές.

  • Ο δανειολήπτης μπορεί να κάνει πιο εύκολα τον οικονομικό προγραμματισμό του.

  • Υπάρχει η ευελιξία, αν επανέλθει η ισοτιμία στο μέλλον σε επιθυμητά επίπεδα, να μετατραπεί το υπόλοιπο του δανείου σε ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τα πιστωτικά ιδρύματα, τα δάνεια παραμένουν ενήμερα χωρίς να απαιτούνται επιπλέον κεφαλαιακές προβλέψεις. Οι όποιες ζημιές θα εξαρτώνται από την πορεία του ελβετικού φράγκου.

Πάνω από 4 δισ. € απαιτεί η Λαϊκή της Κύπρου από την Αθήνα για τις μεγάλες ζημιές από του PSI!

Ποσό που ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ διεκδικεί από το Ελληνικό Δημόσιο η κρατική κυπριακή τράπεζα, η πρώην Λαϊκή, με προσφυγή που κατέθεσε στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο.
Η προσφυγή αφορά το λεγόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων (το γνωστό PSI) και είναι η μοναδική που έχει κατατεθεί έως τώρα εκ μέρους πιστωτικού ιδρύματος κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η προσφυγή προετοιμαζόταν αρκετούς μήνες και κρατήθηκε μυστική για ευνόητους λόγους, ενώ σχετική έγκριση για την υποβολή της παρείχε ο υπουργός Οικονομίας της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης (φωτό), κάτι που προκύπτει από συνεδριάσεις της Επιτροπής Θεσμών της κυπριακής Βουλής.

Με την προσφυγή στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Ουάσινγκτον, η κρατική κυπριακή τράπεζα ισχυρίζεται ότι ζημιώθηκε επειδή «κουρεύτηκαν» τα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διατηρούσε και απαιτεί αποζημίωση.

Στην προσφυγή υποστηρίζεται ότι η πρώην Λαϊκή αντιμετώπισε τεράστιες ζημιές ως αποτέλεσμα της υποχρεωτικής συμμετοχής της στο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Η τράπεζα επικαλείται διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Κύπρο και την Ελλάδα, με την οποία οι δύο χώρες δεσμεύονται σε αμοιβαία προστασία των επενδύσεων.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση επισημαίνεται ότι το ελληνικό κράτος δεν προστάτευσε τις επενδύσεις που έκανε σε ελληνικά ομόλογα η πρώην Λαϊκή Τράπεζα, συνολικού ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η προσφυγή κατατέθηκε προχθές, 30 Σεπτεμβρίου, ημέρα όπου εξέπνεε η σχετική προθεσμία.

{{-PCOUNT-}}27{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα