Ασφαλιστικό: Αλαλούμ με τις συντάξεις!

Χάος μετά την εγκύκλιο Κατρούγκαλου για πρόωρες,τρόπος υπολογισμού αλλά και κατώτατες 

Αλαλούμ με την απονομή των συντάξεων, τον τρόπο υπολογισμού τους, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά και με τη χορήγηση ή όχι της κατώτατης σύνταξης προκάλεσε η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, που υποτίθεται ότι ρύθμιζε τα παραπάνω ζητήματα. Ο νέος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος προσπάθησε να υπεραμυνθεί της εγκυκλίου, τονίζοντας με ανακοίνωσή του ότι μοναδικά ζητήματα με τα οποία ασχολήθηκε η εγκύκλιος ήταν η πρόωρη συνταξιοδότηση και η κατώτατη σύνταξη, όπως επίσης ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων ηλικίας λόγω συσχέτισης με το προσδόκιμο ζωής, από το 2021 και μετά.

Τα θολά σημεία όμως είναι πολλά και γι’ αυτόν τον λόγο πηγές από την Κοινωνική Ασφάλιση διαβεβαιώνουν ότι θα ακολουθήσουν τις ερχόμενες ημέρες και άλλες εγκύκλιοι που θα επεξηγούν με ακρίβεια τις μνημονιακές διατάξεις. Σε κάθε περίπτωση μένει να αποσαφηνιστούν τα εξής σημεία:

Πρόωρη συνταξιοδότηση: Στο νέο Μνημόνιο υπάρχουν δύο πίνακες που περιγράφουν τις αυξήσεις ορίων ηλικίας που πραγματοποιούνται σε όλους τους ασφαλισμένους, αν επιλέξουν να βγουν πρόωρα στη σύνταξη, ανάλογα με το εάν συμπληρώνουν 40 χρόνια ασφάλισης στα 62 έτη ή 15 χρόνια ασφάλισης στα 67 έτη. Η επικάλυψή τους προκαλεί πρόβλημα στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων.

Κατώτατη σύνταξη: Η έναρξη της διαδικασία βάσει Μνημονίου πρέπει να είναι η 1/7/2015. Από αυτή την ημερομηνία και μετά θα χορηγείται μόνο το οργανικό ποσό για όσους έχουν βγει στη σύνταξη και θα πρέπει να συμπληρώσουν το 67ο έτος ηλικίας για να λάβουν την κατώτατη σύνταξη των 392 ευρώ. Στην εγκύκλιο όμως γίνονται αναφορές και για την 1/1/2015, που πρέπει να αποσαφηνιστούν.Επίσης πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν η απώλεια της κατώτατης σύνταξης έως το 67ο έτος ηλικίας συνοδεύεται και από αντίστοιχη απώλεια.

Πάγωμα κατώτατων συντάξεων: Βάσει Μνημονίου οι κατώτατες συντάξεις μένουν «παγωμένες» στα ίδια επίπεδα έως το 2021. Το μέτρο αυτό επηρεάζει περίπου 500.000 συντάξεις.
Συντάξεις: Εκτός από τις συντάξεις γήρατος πρέπει να αποσαφηνιστεί ποιος θα είναι ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων άλλων κατηγοριών (π.χ. αναπηρίας, βαρέων ενσήμων και παραπληγικών).

Δημόσιο: Κόβει το συνταξιοδοτικό δικαίωμα υπαλλήλων του

Να μην ισχύσει η απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ), που αρνείται να χορηγήσει ή να αυξήσει τη σύνταξη σε δικαιούχους, για τους οποίους έχει παρέλθει η πενταετία από τη θεμελίωση των αντίστοιχων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, επιθυμεί ο Συνήγορος του Πολίτη. Υστερα από προσφυγή πολιτών, ο ΣτΠ εκτιμά ότι δεν τίθεται ζήτημα παραγραφής μετά την πάροδο της πενταετίας, επειδή το συνταξιοδοτικό δικαίωμα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο. Σε διαφορετική περίπτωση παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς σε κανέναν ασφαλιστικό οργανισμό δεν προβλέπεται η παραγραφή του συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχες απόψεις με αυτές της ανεξάρτητης Αρχής διατυπώθηκαν και σε πρόσφατες αποφάσεις του καθ’ ύλην αρμόδιου ανώτατου δικαστηρίου για συνταξιοδοτικά θέματα του Δημοσίου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τόσο το 2012 όσο και το 2014, το Ελεγκτικό Συνέδριο διατύπωσε απόψεις επί του θέματος ταυτόσημες με αυτές του Συνηγόρου του Πολίτη.
Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε την ανεξάρτητη Αρχή ότι δεν προτίθεται να προβεί σε τροποποίηση της σχετικής συνταξιοδοτικής διάταξης, αφού το Ελεγκτικό Συνέδριο πριν από την ψήφισή της έκρινε ότι οι προθεσμίες που τίθενται είναι εύλογες και επαρκείς, για να κινηθεί με αίτηση του ενδιαφερομένου η σχετική διοικητική διαδικασία συνταξιοδότησης των συγκεκριμένων δημοσίων υπαλλήλων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα