Νέο σενάριο για περικοπές σε συντάξεις

Στο στόχαστρο όσοι λαμβάνουν 1.000 ευρώ και άνω για να καλυφθεί μέρος του δημοσιονομικού κενού των 2,2 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2016

Παιχνίδια στην πλάτη εκατομμυρίων συνταξιούχων παίζει η κυβέρνηση, καθώς αφήνει να διαρρεύσουν μειώσεις στη συνταξιοδοτική δαπάνη, μέσω αξιοποίησης της εισφοράς υπέρ ΕΟΠΥΥ, η οποία όμως δεν αρκεί για να βρεθούν τα 2,2 δισ. ευρώ που απαιτούνται έως το τέλος του 2016. Ετσι, αναμένεται να προκληθεί ντόμινο περικοπών στις συντάξεις, αρχικά σε συνταξιούχους πρώην εργαζομένους σε ΔΕΚΟ και τράπεζες και στη συνέχεια στων υπολοίπων.

Η νεότερη διαρροή είναι ότι θα αξιοποιηθεί η εισφορά 6% κύριων και επικουρικών συντάξεων υπέρ ΕΟΠΥΥ για να καλυφθεί το συγκεκριμένο δημοσιονομικό κενό. Από τον Ιούλιο του 2015 έως και το τέλος του 2016 εκτιμάται ότι η εισφορά υπέρ ΕΟΠΥΥ διευκολύνει τα ασφαλιστικά ταμεία κατά περίπου 1,3 δισ. ευρώ.

Η πρόταση αυτή εγείρει σε πρώτη φάση ενστάσεις από την πλευρά των θεσμών. Και αυτό γιατί ουσιαστικά πρόκειται για ταμειακή προσαρμογή, καθώς τα χρήματα που φεύγουν από τους συνταξιούχους υπέρ του ΕΟΠΥΥ… θα γυρίσουν πίσω στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι θεσμοί δηλαδή μπορεί να το δουν ως μια απλή λογιστική πράξη και όχι ως μείωση συνταξιοδοτικής δαπάνης και να μην το δεχτούν. Ακόμα και να το δεχτούν όμως, τα χρήματα δεν επαρκούν, καθώς υπολείπεται 1,3 δισ. Στην περίπτωση αυτή η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πιθανό να παρουσιάσει το επόμενο σχέδιο, που αφορά περικοπές συντάξεων.

Στις συζητήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει το υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σενάρια περικοπών στις συντάξεις, βάζοντας στην πρώτη γραμμή εκείνες που αθροιστικά υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Οι πιο πολλοί συνταξιούχοι που αναμένεται να θιχτούν από μια τέτοια παρέμβαση είναι όσοι εργάζονταν σε πρώην ΔΕΚΟ και τράπεζες, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς λαμβάνουν συντάξεις που κυμαίνονται στις κατηγορίες «μεσαίες και υψηλές».

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν για περικοπές θα συνδυαστούν με τις ευρύτερες παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Ετσι, εκτιμάται ότι μπορεί να ξεπεραστεί το… εμπόδιο του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), που πριν από μερικούς μήνες έκρινε αντισυνταγματικές ανάλογες περικοπές που πραγματοποιήθηκαν από το 2013 και μετά. Στο πλαίσιο αυτό, η προώθηση της ενοποίησης των κύριων και των επικουρικών συντάξεων και στη συνέχεια της αντίστοιχης ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων, υπό την ομπρέλα του ΙΚΑ, εκτιμάται ότι μπορεί να κάνουν το ΣτΕ να μην απορρίψει τις περικοπές που πρόκειται να αποφασιστούν.

ΟΓΑ: Πως αναγνωρίζονται πλασματικά έτη

Τη δυνατότητα των αγροτών να μπορούν να λαμβάνουν σύνταξη γήρατος στα 62 έτη, με 40 χρόνια προϋπηρεσίας, αξιοποιώντας και το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικών ετών, περιγράφει εγκύκλιος που εξέδωσε η διοίκηση του ΟΓΑ. Η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης με βάση αυτές τις διατάξεις είναι η 1η Οκτωβρίου 2014, μια και ο σχετικός νόμος δημοσιεύτηκε στις 8 Οκτωβρίου 2014.

Επισημαίνεται ότι οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση πρέπει να υποβάλλονται από τους αγρότες κατά τον μήνα που συμπληρώνεται το 62ο έτος της ηλικίας τους και όχι νωρίτερα, πάντα με την προϋπόθεση ότι ταυτόχρονα έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια προϋπηρεσίας.

Οι ασφαλισμένοι έχουν δικαίωμα αναγνώρισης έως επτά πλασματικών ετών ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους. Αυτοί είναι οι εξής:
* Ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας.
* Ο χρόνος προσωρινής κράτησης ή φυλάκισης για το αδίκημα της ανυπακοής ή ανυποταξίας στρατεύσιμων λόγω θρησκευτικών ή ιδεολογικών πεποιθήσεων.
* Ο πλασματικός χρόνος σπουδών.
* Ο χρόνος σπουδών.
* Ο χρόνος κενών διαστημάτων ασφάλισης.
* Ο χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών έως δύο έτη.
* Ο χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας, ο προβλεπόμενος από την ΕΓΣΣΕ.
* Ο χρόνος μαθητείας έως 2 έτη.
* Ο χρόνος συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας.
* Ο χρόνος από την απόκτηση πτυχίου έως και την απόκτηση άδειας άσκησης επαγγέλματος ασφαλισμένων του Τομέα Σύνταξης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΕΤΑΑ).
* Ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγέλματος πριν από την εγγραφή στα μητρώα των πρώην Ταμείων ΤΕΒΕ – ΤΣΑ – ΤΑΕ.
* Ο χρόνος απεργίας.
* Ο χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας έως 300 ημέρες και ο χρόνος επιδότησης λόγω τακτικής ανεργίας έως 300 ημέρες.

«Ακέφαλα» ΙΚΑ και ΟΑΕΕ

«Ακέφαλες» παραμένουν οι διοικήσεις των δύο μεγαλύτερων ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, λόγω των πρόωρων εκλογών, που οδήγησαν στον σχηματισμό νέας κυβέρνησης συνεργασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΕ, καθώς, μετά τη μετακίνηση του Τάσου Πετρόπουλου από τη θέση του διοικητή του οργανισμού στη θέση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, προκύπτει πρακτικό ζήτημα υπογραφής διοικητή για να καταβληθούν οι επόμενες συντάξεις.

Κάτι τέτοιο χρειάζεται είτε την τοποθέτηση νέου διοικητή στο συγκεκριμένο πόστο είτε νομοθετική ρύθμιση που θα εκχωρεί αρμοδιότητες στον υποδιοικητή. Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν να αποφασίζεται η τοποθέτηση νέου διοικητή αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή και της παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Στο ΙΚΑ, μετά την παραίτηση του διοικητή Γιάννη Θεωνά, χρέη διοικητή εκτελεί ο νυν υποδιοικητής, αρμόδιος για τις συντάξεις, Διονύσης Καλαματιανός. Ο κ. Θεωνάς παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, λίγους μήνες αφού είχε αναλάβει τη θέση του διοικητή του ΙΚΑ, παίρνοντας τη θέση από τον Ροβέρτο Σπυρόπουλο. Ο κ. Καλαματιανός έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία σε αυτόν τον διπλό ρόλο. Παρ’ όλα αυτά, η τυπική και ουσιαστική έλλειψη διοικητή στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας αποτελεί εμπόδιο στην προσπάθεια ενοποίησης των φορέων κύριας ασφάλισης, με επίκεντρο το ΙΚΑ.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα