Ποιον κοροϊδεύει (τώρα) ο ΣΕΒ;

Ηταν από τους βασικούς υποστηρικτές των Μνημονίων και τώρα παραδέχεται την παταγώδη αποτυχία τους με στοιχεία

Κωλοτούμπα πρώτου μεγέθους από τον ΣΕΒ, που ξαφνικά εμφάνισε τη δήθεν αντιμνημονιακή… ρητορική του, τονίζοντας ότι η πολιτική της «εσωτερικής υποτίμησης», όπως εφαρμόστηκε στην πράξη, είχε ως αποτέλεσμα να προκαλέσει «μειωμένη απασχόληση και αντίστοιχα μειωμένες αποδοχές». Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Βιομηχάνων, μέσα από το εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων, προχωρά σε ένα έμμεσο mea culpa, αφού διαπιστώνει με στοιχεία την αποτυχία εφαρμογής των Μνημονίων στη χώρα. Σημαντική λεπτομέρεια που παραβλέπεται είναι ότι ο ίδιος ο ΣΕΒ αποτελεί έναν από τους βασικότερους λόγους που ήρθαν τα Μνημόνια στην Ελλάδα…

Θυμίζουμε ότι η ΓΣΕΕ έχει ουκ ολίγες φορές φωτογραφίσει τον ΣΕΒ ως «προνομιακό συνομιλητή» της τρόικας, όπως άλλωστε και τον ΣΕΤΕ (τουρισμός). Μάλιστα, έχει γίνει λόγος για παρεμβάσεις παρασκηνιακού τύπου, οι οποίες δεν διαψεύστηκαν και οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές προς το χειρότερο στην αγορά εργασίας στη χώρα. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων χρεώνουν τους εργοδότες για τις αλλαγές προς το χειρότερο που συντελέστηκαν στα «χρόνια των Μνημονίων», στις ομαδικές απολύσεις, στη μετενέργεια και για την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων έναντι των συλλογικών.

Σε κάθε περίπτωση, έστω και όψιμα, οι εργοδότες-βιομήχανοι διαπιστώνουν το λάθος τους και με στοιχεία δείχνουν πόσο έξω έπεσε αυτό το μοντέλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ετήσια αποζημίωση ανά μισθωτό στην Ελλάδα ήταν το 2014 κατά 35% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ε.Ε. των 28 κρατών-μελών. Αντίστοιχα, 27% χαμηλότερη ήταν η μέση ακαθάριστη προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο στην Ελλάδα, σε σχέση με την Ε.Ε. Μάλιστα, ο ΣΕΒ προτείνει τώρα να υπάρξει αύξηση των επενδύσεων, κυρίως στη βιομηχανία. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι έτσι θα βελτιωθεί η προστιθέμενη αξία ανά απασχολούμενο και παράλληλα θα δημιουργηθούν συνθήκες απεξάρτησης από τις εισαγωγές, που εγκλωβίζουν οικονομικούς πόρους σε χαμηλής προστιθέμενης αξίας δραστηριότητες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα