Πρόβλεψη- λαιμητόμος στο νέο Μνημόνιο

Η μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης «σκοτώνει» τις συντάξεις- 2 δισ. ευρώ περισσότεροι φόροι στον Προϋπολογισμό του 2016

Ο Ευ.Τσακαλώτος μεταβαίνει στο Eurogroup με υπόσχεση για αυξημένα κατά 2 δισ.€ έσοδα τη νέα χρονιά παρά τα κενά στην είσπραξη του ΦΠΑ αλλά και τις καθυστερήσεις στις ιδιωτικοποιήσεις. Κίνδυνος για πρόσθετα μέτρα!

Από τον
Μάριο Ροζάκο
[email protected]

Τουλάχιστον 1,5 έως 2 δισ. ευρώ περισσότερα σε σύγκριση με φέτος πρέπει να είναι τα έσοδα που θα προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2016, το οποίο κατατίθεται αύριο στη Βουλή και θα περιλαμβάνεται στους φακέλους που θα έχει υπό μάλης ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο αυριανό Eurogroup.
Αυτό το εισπρακτικό άλμα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ την προσεχή χρονιά, ήταν ούτως ή άλλως απαιτητικό.

Οι διαπραγματεύσεις 

Ομως καθίσταται ακόμη πιο δύσκολο λόγω της «τρύπας» 4,1 δισ. ευρώ στην εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού κατά το οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου. Επιπροσθέτως, ο συνδυασμός των δύο παραμέτρων ανεβάζει με το «καλημέρα» το θερμόμετρο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, με τον κίνδυνο να θέσουν θέμα πρόσθετων μέτρων να είναι άμεσος.

Οι διαπραγματεύσεις για την πρώτη αξιολόγηση του τρίτου Μνημονίου αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τα μέσα Οκτωβρίου και να διεξαχθούν (για άλλη μία φορά) υπό ασφυκτική χρονική πίεση.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα