Ωρα μηδέν για «κόκκινα» δάνεια

Έρχεται τώρα από τις τράπεζες διπλό ξεκαθάρισμα εν όψει ανακεφαλοποίησης

Ιδιαίτερα θερμό προβλέπεται το επόμενο εικοσαήμερο για για όσους έχουν τραπεζικά δάνεια, καθώς οι τράπεζες θα πρέπει να προχωρήσουν σε διπλό ξεκαθάρισμα των «κόκκινων» δανείων, τα οποία ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ, προτού ληφθούν αποφάσεις για την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Το πρώτο ξεκαθάρισμα αφορά τα επιχειρηματικά δάνεια και το δεύτερο τα στεγαστικά, με τα πιστωτικά ιδρύματα να καλούνται να αποφασίσουν ποια από αυτά είναι εξυπηρετούμενα και για ποια θα πρέπει να γίνουν κατασχέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, από το σύνολο των «κόκκινων» δανείων, το 65% είναι μεγάλα επιχειρηματικά, το 30% στεγαστικά και δάνεια των μικρομεσαίων, ενώ το 5% είναι καταναλωτικά. Το μεγαλύτερο αγκάθι αποτελούν τα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αγγίζουν τα 65 δισ. ευρώ, και οι τράπεζες θα κληθούν να αποφασίσουν ποιες υπερχρεωμένες επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και ποιες όχι. Για όσες είναι βιώσιμες θα γίνει ρύθμιση χρεών, αναδιάρθρωση και αλλαγή μάνατζμεντ, το οποίο θα περιέλθει στον έλεγχο της τράπεζας.

Στον αντίποδα, όσες δεν είναι βιώσιμες θα ρευστοποιηθούν άμεσα, που σημαίνει εκποίηση περιουσιακών στοιχείων και απολύσεις εργαζομένων.
Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να γίνει και με τα στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες θα παράσχουν διευκολύνσεις αποπληρωμής για όσα δάνεια κριθούν εξυπηρετούμενα, ενώ για εκείνα που θεωρήσουν ότι δεν μπορούν να αποπληρωθούν ενδέχεται να προχωρήσουν ακόμη και σε κατασχέσεις των ακινήτων. 

Ρύθμιση
Χθες, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης επισήμανε ότι στο τέλος του μήνα θα κατατεθεί πιθανότατα στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια. Οπως είπε, η ρύθμιση θα αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια και τα «κόκκινα» δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το τέλος Οκτωβρίου αποτελεί ορόσημο για τις τέσσερις τράπεζες, καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εκτιμά ότι τότε θα γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της αξιολόγησής τους, με στόχο να έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του χρόνου η κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών που θα προκύψουν. Τον τρόπο της ανακεφαλαιοποίησης, και ειδικότερα τις επιλογές που θα ενθαρρύνουν την προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων, επεξεργάζεται το ΤΧΣ σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, την Τράπεζα της Ελλάδος, τους θεσμούς και τις ενδιαφερόμενες τράπεζες.
Εκτιμάται ότι για να καλυφθούν οι τράπεζες έχουν κάνει προβλέψεις περί τα 50 δισ. ευρώ, ενώ με την ανακεφαλαιοποίηση υπολογίζεται ότι θα ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους κατά 15 δισ. ευρώ, προκειμένου να αντέξουν στη διαγραφή ζημιών από «κόκκινα» δάνεια.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα