ΠΑΚΕΤΟ 2 με πλειστηριασμούς ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ

Στο απόσπασμα 300.000 νοικοκυριά μετά τις 15 Δεκεμβρίου, οι δανειστές θέλουν το όριο προστασίας στα 80.000

Οι δανειολήπτες που έως τις 15 Δεκεμβρίου θα έχουν αφήσει δάνειο απλήρωτο για πάνω από 30 μέρες θα πρέπει να το ρυθμίσουν με την τράπεζα σε διάστημα ενός μηνός, αλλιώς μπορεί να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί!

Αυτό προβλέπει ο νέος Κώδικας Δεοντολογίας των τραπεζών, ξυπνώντας τον εφιάλτη του πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας σε περίπου 300.000 νοικοκυριά, αν χαρακτηριστούν μη συνεργάσιμα από τις τράπεζες!
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δανειστές πιέζουν την κυβέρνηση να κατεβάσει το όριο προστασίας της πρώτης κατοικίας (του νόμου Κατσέλη) στα 80.000 ευρώ (αντικειμενική αξία), από 375.000 ευρώ που είναι σήμερα, κάτι που θα αφήσει έκθετους χιλιάδες δανειολήπτες.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας αναφέρει ρητά ότι «ο αποχαρακτηρισμός δανειοληπτών ως συνεργάσιμων μπορεί να έχει συνέπεια τον εκπλειστηρίασμα της μοναδικής κατοικίας τους με νομικές διαδικασίες που προτίθεται να κινήσει το ίδρυμα». Αυτό σημαίνει ότι η θηλιά στον λαιμό εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που αδυνατούν να καταβάλλουν τις δόσεις των δανείων, σφίγγει ακόμα περισσότερο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με «κόκκινα» δάνεια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες:

  • Στην πρώτη κατατάσσονται όσοι δεν έχουν να πληρώσουν, δηλώνουν χρεοκοπία και έχουν υπαχθεί στον νόμο Κατσέλη, που προστατεύει ακίνητα αξίας έως και 375.000 ευρώ. Οι πιέσεις της τρόικας για να πέσει το όριο αυτό είναι ασφυκτικές, ζητώντας να προστατευτούν μόνο τα νοικοκυριά που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι δανειστές στοχεύουν να πέσει το όριο προστασίας στα 80.000 ευρώ.
  • Στη δεύτερη κατηγορία ανήκουν όσοι έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο και μέχρι σήμερα προστατεύονται από τον νόμο για τους πλειστηριασμούς (για ακίνητα με αντικειμενική αξία έως 200.000 ευρώ).

Η τελευταία παράταση

Στο τέλος του χρόνου, όμως, λήγει και η τελευταία παράταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, κάτι που σημαίνει ότι γίνεται ορατός για χιλιάδες δανειολήπτες ο κίνδυνος να δουν το σπίτι τους να βγαίνει στο σφυρί.
Στη διαδικασία της ρύθμισης με την τράπεζα μπορούν να υπαχθούν δάνεια που θα βρεθούν ακόμα και σε καθυστέρηση έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015. Η πρώτη ενημερωτική επιστολή θα σταλεί στους οφειλέτες έως τις 30 Δεκεμβρίου 2015 και θα τους καλεί να αποδείξουν ότι είναι «συνεργάσιμοι». Σε αυτό το χρονικό διάστημα θα πρέπει να υποβάλουν στην τράπεζα όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τις αναλυτικές πληροφορίες για την οικονομική κατάστασή τους. Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης του οφειλέτη, η τράπεζα εντός 15 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας θα του στείλει προειδοποιητική αυτή τη φορά επιστολή. Εάν ο οφειλέτης απολέσει τον χαρακτηρισμό του «συνεργάσιμου», κινδυνεύει με πλειστηριασμό ακόμη και της μοναδικής κατοικίας του.

Μόνο βραχιολάκι δεν θα φορούν οι συνεργάσιμοι

Χαρτί και καλαμάρι θα πρέπει ένας οφειλέτης να γνωστοποιήσει όλα τα στοιχεία του στην τράπεζα, αν θέλει να χαρακτηριστεί «συνεργάσιμος» και να μην κινδυνέψει να δει το σπίτι του να βγαίνει σε πλειστηριασμό.
Σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας συνεργάσιμος θεωρείται ο δανειολήπτης που παρέχει πλήρη και επικαιροποιημένα στοιχεία επικοινωνίας στην τράπεζα (αριθμούς σταθερού, κινητού τηλεφώνου, e-mail, διεύθυνση κατοικίας και εργασίας). Δεν αρκεί όμως μόνο να παρέχει τα στοιχεία αλλά και να απαντάει για 15 ημέρες σε όλα τα τηλεφωνήματα που θα γίνουν από την τράπεζα.

Ο συνεργάσιμος επίσης ενημερώνει το πιστωτικό ίδρυμα λεπτομερώς για την τρέχουσα οικονομική του κατάσταση ή σχετικά με τη μεταβολή της οικονομικής του κατάστασης εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα μεταβολής της οικονομικής του κατάστασης ή εντός 15 εργάσιμων ημερών από την ημέρα που θα ζητηθούν ανάλογες πληροφορίες από την τράπεζα. Ακόμα κι αν σε αυτές τις 15 ημέρες δημιουργηθούν κάποια νέα δεδομένα, όπως για παράδειγμα μια κληρονομιά, μια απόλυση ή μια απώλεια κυριότητας περιουσιακών στοιχείων, ο δανειολήπτης είναι υποχρεωμένος να ενημερώσει άμεσα την τράπεζα.

Ακόμα θα πρέπει να συναινέσει σε διερεύνηση εναλλακτικής πρότασης αναδιάρθρωσης με την τράπεζα ή όποιον ενεργεί νομίμως για λογαριασμό της. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την πρόεδρο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη «κανείς συνεργάσιμος δανειολήπτης που έχει αντικειμενική αδυναμία αποπληρωμής των δανείων του δεν έχει να φοβάται τον πλειστηριασμό της κατοικίας του».

Ανοίγει η πύλη στο TAXISnet για τον φουσκωμένο ΕΝΦΙΑ

Ανοίγει σήμερα, εκτός απροόπτου, το σύστημα TAXISnet, το οποίο είχε κλείσει από την Παρασκευή, καθώς έπρεπε να περαστούν οι αλλαγές που έχουν να κάνουν με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ομως τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) δεν είναι σίγουρο ότι θα βρίσκονται από σήμερα στο Taxis, αφού στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι θα είναι όλα έτοιμα από την Τετάρτη, ενώ η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Καπέλο έως 60%

Περίπου 6.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ με «καπέλο» έως 60%. Το χαράτσι θα υπολογιστεί, όπως λένε οι λογιστές, με βάση τις εξωπραγματικές αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ισχύουν από το 2007, αλλά και με βάση ένα αυθαίρετο σύστημα κλιμάκωσης των «συντελεστών παλαιότητας».

Ο ΕΝΦΙΑ του έτους 2015 δεν θα έχει αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού σε σύγκριση με τον ΕΝΦΙΑ του 2014. Αυτό σημαίνει ότι και φέτος θα εφαρμοστεί για όλα τα κτίσματα παλαιότητας άνω του ενός έτους το ίδιο αυθαίρετο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, το οποίο ίσχυσε πέρυσι. Το σύστημα αυτό προβλέπει για όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα:
α) Τον προσδιορισμό του οφειλόμενου κύριου ΕΝΦΙΑ με βάση τις αντικειμενικές αξίες του 2007, οι οποίες ίσχυαν το έτος εκείνο για τα νεοανεγερθέντα διαμερίσματα (!).
β) Τον υπολογισμό του συντελεστή παλαιότητας των κτισμάτων με τέτοιο τρόπο, ώστε ο φόρος όχι μόνο να μη μειώνεται ανάλογα με την παλαιότητα, αλλά να αυξάνεται περαιτέρω για τα περισσότερα παλαιά κτίσματα!

Με αυτές τις αυθαιρεσίες του συστήματος υπολογισμού το υπουργείο Οικονομικών θα καταφέρει και φέτος να εισπράξει τον φόρο αυτό με «καπέλο» από 30% έως 60%.
Για το 2016 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης έχει προαναγγείλει την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν δικαιότερο φόρο, που θα επιβάλλεται στο σύνολο της περιουσίας και όχι ξεχωριστά σε κάθε ακίνητο. Ο νέος φόρος θα έχει τα χαρακτηριστικά του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) με μικρό αφορολόγητο όριο, στα 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη, «δεν είναι δυνατόν ένα ακίνητο κατασκευής του 1970 στη Νίκαια, εμπορικής αξίας 50.000 ευρώ, να πληρώνει ΕΝΦΙΑ και το ακίνητο ενός Ελληνα φορολογουμένου στο Λονδίνο αξίας 3.000.000 ευρώ να μην πληρώνει συμβολικά ένα ευρώ ΕΝΦΙΑ».

Στ. Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα