Ρωσικό παράθυρο για λύση στη Συρία

Η Μόσχα καλεί τώρα τη Δαμασκό να κάνει εκλογές. Αντιδρούν οι αντικαθεστωτικοί

Από τον Γιώργο Τραπεζιώτη

Κάποιοι έσπευσαν να μιλήσουν για «βήμα πίσω» από την πλευρά της Μόσχας. Ολοι αντιλαμβάνονται, όμως, ότι η Ρωσία συνεχίζει να αποτελεί τη μοναδική δύναμη που μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη εξεύρεσης βιώσιμης πολιτικής λύσης στον τετραετή εμφύλιο που μαίνεται στη Συρία – και, μάλιστα, τώρα, σε μια περίοδο κατά την οποία κορυφώνονται οι επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Παρά τα πικρόχολα -προφανώς δυτικής προέλευσης- σχόλια, πάντως, η ουσία είναι ότι η Μόσχα άνοιξε νέο παράθυρο πολιτικού διεξόδου στη χώρα της Μέσης Ανατολής. Κάλεσε τη Δαμασκό να προχωρήσει σε βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, ενώ διαμήνυσε διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ότι είναι «έτοιμη», αν απαιτηθεί, να βοηθήσει και τους αντικαθεστωτικούς του Ελεύθερου Συριακού Στρατού με επιδρομές κατά των τζιχαντιστών!

«Οι εξωτερικοί παίκτες δεν μπορούν να αποφασίσουν τίποτα για τους Σύρους. Θα πρέπει να τους υποχρεώσουμε να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για τη χώρα τους με το οποίο θα προστατεύονται τα συμφέροντα κάθε θρησκευτικής, εθνοτικής και πολιτικής ομάδας» δήλωσε ο Λαβρόφ μιλώντας στη ρωσική κρατική τηλεόραση και πρόσθεσε: «Φυσικά θα πρέπει να προετοιμαστούν τόσο για βουλευτικές όσο και για προεδρικές εκλογές». Ο Λαβρόφ, βέβαια, δεν παρέλειψε να καρφώσει όσους επιμένουν ότι στο πολιτικό κάδρο της «επόμενης μέρας» στη Συρία δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται ο Ασαντ. Ο Ρώσος υπουργός είπε με νόημα: «Και άλλες χώρες έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται καλύτερα την κατάσταση στη Συρία, παρά τη συνεχιζόμενη ρητορική τους εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ».

Από την πλευρά του, πάντως, και σύμφωνα με ρωσικές πηγές, ο Ασαντ φέρεται ότι δήλωσε πως «η εξάλειψη των τρομοκρατικών οργανώσεων» μπορεί να οδηγήσει σε μια πολιτική λύση, αν και τόνισε ότι η μάχη και η νίκη επί της «τρομοκρατίας» έρχονται πρώτες και μετά οι εκλογές. Οσο για τη συριακή αντιπολίτευση; Οι αντάρτες που μάχονται υπό τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό τόνισαν ότι η Ρωσία πρέπει πρώτα να σταματήσει να βομβαρδίζει τις θέσεις του προτού σπεύσει να προσφέρει την υποστήριξή της στη χώρα. Μάλιστα τόνισαν ότι η διεξαγωγή εκλογών στη Συρία δεν έχει άλλο στόχο από το να παραμείνει ο Ασαντ στην εξουσία.

Σοκ! Συνέθλιψαν με τανκ κρατούμενο

Σοκ προκάλεσε το Σαββατοκύριακο η νέα πρακτική εκτελέσεων κρατουμένων που φαίνεται ότι έχει υιοθετήσει το Ισλαμικό Κράτος. Μετά τους αιχμαλώτους που έκαψαν ζωντανούς σε κλουβιά ή αφού τους κρέμασαν ανάποδα, μετά τους αποκεφαλισμούς και τους πυροβολισμούς, τώρα οι τζιχαντιστές εκτελούν ανθρώπους συνθλίβοντάς τους με τανκ! Οι νέες φρικτές εικόνες που δημοσιεύθηκαν σε λογαριασμούς που διατηρούν στα social media φανατικοί μουσουλμάνοι δείχνουν έναν άνθρωπο με τη χαρακτηριστική πορτοκαλί στολή που φορούν οι τζιχαντιστές στους μελλοθάνατους να στέκεται μπροστά σε ένα τανκ. Στη συνέχεια το άρμα μάχης αρχίζει να κινείται και ακολούθως περνάει πάνω από τον άνδρα συνθλίβοντάς τον!

«Mea culpa» από τον Τ. Μπλερ για την εισβολή στο Ιράκ πριν από 12 χρόνια!

Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 12 έτη μέχρι να φτάσει η στιγμή ο Τόνι Μπλερ να παραδεχτεί αυτό που κατήγγειλαν για χρόνια οι διεθνείς οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων. Επρεπε να περάσουν σχεδόν 12 χρόνια ώστε ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας να ζητήσει «συγγνώμη» για τις «λάθος», όπως τις χαρακτήρισε, πληροφορίες των μυστικών υπηρεσιών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, αλλά και για τον αποτυχημένο σχεδιασμό των όσων ακολούθησαν μετά την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο CNN, ο Μπλερ παραδέχτηκε χωρίς περιστροφές πως η επέμβαση των δυνάμεων της συμμαχίας υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στο Ιράκ, το 2003, συνέβαλε στην άνοδο του Ισλαμικού Κράτους!

Πιο συγκεκριμένα, δε, στην ερώτηση που του έγινε για το αν ο πόλεμος στο Ιράκ αποτελεί τη «βασική αιτία» για την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους και των τζιχαντιστών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας απάντησε: «Πιστεύω ότι υπάρχουν στοιχεία αλήθειας σε αυτό». Πρόσθεσε, δε, πως «ασφαλώς δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως όσοι από εμάς απομακρύναμε τον (πρώην ηγέτη του Ιράκ) Σαντάμ (Χουσεΐν) το 2003 δεν φέρουμε καμία ευθύνη για την κατάσταση που επικρατεί το 2015».

Εκτός από «συγγνώμη» για τις «λάθος πληροφορίες» των μυστικών υπηρεσιών, ο Τόνι Μπλερ δεν μπήκε στη διαδικασία -για την ακρίβεια, αρνήθηκε- να ζητήσει συγγνώμη για την απομάκρυνση του Χουσεΐν από την εξουσία.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Βρετανία ήταν ανάμεσα στις χώρες της συμμαχίας οι ένοπλες δυνάμεις των οποίων εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα