Θολό δάνειο-πρόκληση της Εθνικής σε ραδιοφωνικό σταθμό

Η χρηματοδότηση των 960.000 ευρώ στον σταθμό Παραπολιτικά Fm τρεις μήνες προτού βγει στον αέρα (!!!) και η αδιανόητη συμφωνία αποπληρωμής (!!!) με διαφημιστικό  χρόνο

Tελικά, ακόμα και στις ημέρες μας, ακόμα και στις -για πολλοστή φορά προς ανακεφαλαιοποίηση- τράπεζες, «λεφτά υπάρχουν». Και μάλιστα, δανεικά και αερο-επιστρεφόμενα! Την ίδια στιγμή, τα μη δυνάμενα να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους νοικοκυριά ετοιμάζονται να απολέσουν και το τελευταίο αγαθό που τους απέμεινε, την πρώτη κατοικία τους.

Αντίστοιχα, υγιείς επιχειρήσεις, ακόμα και με ανύπαρκτο ή ελάχιστο δανεισμό, εκλιπαρούν για χρηματοδότηση και συναντούν κλειστές τις πόρτες των διάφορων γιάπηδων τραπεζιτών, οι οποίοι αφήνουν ορθάνοιχτες τις πόρτες στους διαπλεκόμενους μιντιάρχες αλλά και στους νεότευκτους wannabe παράγοντες! Στο τέλος της ημέρας αναρωτιούνται πού ήταν η «καπνοδόχος» και οι καταθέσεις έγιναν (φυσικά) «καπνός» από τις συστημικές τράπεζες.

Τι μπορεί να πει κανείς όταν, από τη μία, η ανακεφαλαιοποίηση βαδίζει στην κόψη του ξυραφιού και ο κόσμος τρέμει ότι θα χάσει τις καταθέσεις του, και, από την άλλη, η «μεγάλη μας φίλη», η Εθνική Τράπεζα, κρύβει τα σκουπίδια κάτω από το χαλί για να σώσει μιντιακά εγχειρήματα αμφίβολου προσανατολισμού και επιτυχίας, τα οποία δεν στηρίζονται καν από τους ίδιους τους μετόχους τους. Ποια; Η Εθνική Τράπεζα! Και πότε όλα αυτά; Οταν ο κόσμος μαζεύει τα λεφτά του και τα βάζει στα στρώματα, στους κήπους και όπου αλλού νιώθει πιο ασφαλής. Αν αυτό δεν είναι «αυτογκόλ» στη διάσωση των τραπεζών, τότε δεν έχει πάρει κανείς χαμπάρι τίποτα ούτε για την κρίση ούτε για τη φυγή των κεφαλαίων.

Γιατί μία απ’ τις περιπτώσεις που προκαλούν (που βγάζουν μάτι) δεν αντέχει στον οποιονδήποτε καλόπιστο σχολιασμό, όσο θετική διάθεση κι αν επιστρατεύσει οποιοσδήποτε καλοπροαίρετος.

Τα… καύσιμα!

Πρόκειται για την παρά φύσιν δανειακή ασέλγεια στην Εθνική Τράπεζα από την εταιρία ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ, ιδιοκτησίας του κ. Ι. Κουρτάκη, ενός νέου, φερέλπιδος δημοσιογράφου, που τα τελευταία τρία χρόνια έχει κάνει δυναμικό μπάσιμο στον χώρο των media, προκαλώντας ερωτηματικά για την πηγή προέλευσης των καυσίμων της απογείωσής του…

Η Εθνική Τράπεζα και η τότε διοίκηση Τουρκολιά (προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά), στις 4 Φεβρουαρίου 2014, υπέγραψαν με την ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ – ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ «σύμβαση πίστωσης με ανοιχτό (αλληλόχρεο) λογαριασμό», ποσού 960.000 €!

Ο κ. Τουρκολιάς μαζί με τους τότε στενούς συνεργάτες του, τον Π. Χριστοδούλου (ο οποίος το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου μεταπήδησε στη θέση του επικεφαλής των επιχειρήσεων του Β. Μαρινάκη, στενού φίλου του κ. Κουρτάκη), και τον Δ. Δημόπουλο, ισχυρό άνδρα στις χρηματοδοτήσεις (ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω και παρά την αλλαγή της διοικήσεως, παραμένει στη θέση του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου!) έκριναν ότι μια επιχείρηση που κάθε χρόνο δημοσιεύει ζημιές, με έναν ισολογισμό που «φωτογραφίζει» ανοίγματα, υποχρεώσεις και χρέη προς τρίτους, αλλά και προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κάλυπτε όλα τα κριτήρια για να χρηματοδοτηθεί σε μια τόσο δύσκολη για τη χώρα αλλά και για τον τραπεζικό τομέα περίοδο.

Φαίνεται όμως ότι ήταν «ψιλά γράμματα» οι οικονομικές καταστάσεις της εταιρίας για την Εθνική Τράπεζα, η οποία τη δανειοδότησε σε περίοδο όπου οι τράπεζες υποτίθεται πως είχαν κλείσει τις στρόφιγγες της χρηματοδότησης! Είχαν κλείσει όμως για τον μέσο υγιή επιχειρηματία, όχι για όσους ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το «μοντέλο»

Τέλος πάντων, το δάνειο δόθηκε, αλλά το εξωφρενικό ήταν η συνέχεια της χρηματοδοτικής αυτής σχέσης. Η ίδια η τράπεζα έμελλε να πληρώνει τις δόσεις του δάνειου του κ. Κουρτάκη!

Πώς γίνεται αυτό; Προσέξτε το αυτό, γιατί αποτελεί «μοντέλο σύγχρονης δανειοδότησης».

Στις 3 Ιουνίου 2015, δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την κήρυξη των capital controls, η Εθνική Τράπεζα, με άλλη διοίκηση και νέα επικεφαλής τη Λούκα Κατσέλη, υπογράφει «σύμβαση ενεχυρίασης απαίτησης» με την επιχείρηση του κ. Κουρτάκη. Ο στόχος; Να συμψηφίζονται οι δόσεις του δανείου της ΠΑΡΑ ΕΝΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ με έσοδα από διαφημίσεις που θα καταβάλλει η ίδια η τράπεζα στον όμιλο. Συγκεκριμένα, η τράπεζα, προς εξασφάλιση των απαιτήσεών της, λαμβάνει ως ενέχυρο κάθε υφιστάμενη ή μελλοντική (!!) απαίτηση έναντι του δανειολήπτη, αλλά και κάθε απαίτηση που απορρέει ή θα απορρεύσει (!!) από την τυχόν (;) ανάθεση διαφημιστικών εργασιών εκ μέρους της Εθνικής Τραπέζης ή εταιριών του ομίλου στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM 90,1.

Θα συμψηφίζει, δηλαδή, τις δόσεις του δανείου με την αξία των διαφημίσεων που αναγκαστικά δίνει η τράπεζα στην ίδια επιχείρηση! (Και μετά αναζητούμε φόρμουλα για τα κόκκινα δάνεια…)

Να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός είναι συνέχεια του ρ/σ του ΚΚΕ, 902 Αριστερά στα FM, ο οποίος πουλήθηκε «πακέτο» με τον ομώνυμο τηλεοπτικό από το ΚΚΕ (στο οποίο είχαν παραχωρηθεί οι συχνότητες για να μπορεί να εκφράζει χωρίς περιορισμούς τις πολιτικές θέσεις του) σε κυπριακή εταιρία αγνώστου ιδιοκτησίας.

Ο ρ/σ δεν εμφανίζεται στις επίσημες μετρήσεις ακροαματικότητας της ΕΙΙΡΑ (Ενωση Ιδιοκτητών Ρ/Σ). Και το πιο ενδιαφέρον; Ο ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ FM άρχισε να εκπέμπει υπό τη νέα ιδιοκτησία στις 28 Απριλίου 2014! Δηλαδή, τρεις μήνες περίπου μετά τη λήψη του δανείου!

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΕΠΕ του κ. Κουρτάκη χρηματοδοτήθηκε για να φτιάξει ρ/σ και θα εξοφλήσει το δάνειο με διαφημίσεις της χρηματοδότριας. Μόνο που, σε όλο αυτό το… απίστευτο γαϊτανάκι, πρωταγωνιστεί η Εθνική Τράπεζα. (Ειρήσθω εν παρόδω, θα ήταν χρήσιμο η τράπεζα να ενημερώσει τον πραγματικό μέτοχό της, τον Ελληνα φορολογούμενο, και για το ύψος του διαφημιστικού κονδυλίου που έλαβαν όλα τα μέσα του κ. Κουρτάκη, επί διοικήσεως Τουρκολιά.)

Τα «καυτά» ερωτήματα στη διοίκηση

Κάθε εχέφρων πολίτης θα μπορούσε να αναρωτηθεί με τι πρόσωπο η Εθνική Τράπεζα θα επικαλεστεί τη βοήθεια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τη στήριξη της κυβέρνησης και των ίδιων των μετόχων της, όταν προβαίνει σε τέτοιου είδους πρακτικές.

(Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη πρακτική έχει ακολουθηθεί σε πολλές αντίστοιχες περιπτώσεις.)

Θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθούν οι Δ/νσεις Προμηθειών, Μάρκετινγκ και Οικονομικών Υπηρεσιών της τράπεζας, στις οποίες έχει κοινοποιηθεί η σύμβαση, αλλά και η Δ/νση Χρηματοδοτήσεων για το αν συντρέχουν όλοι εκείνοι οι λόγοι που κάνουν μια τέτοια πρακτική συμβατή με τα συμφέροντα της τράπεζας.

Θα είχε επίσης ιδιαίτερη σημασία να πληροφορηθούμε αν υπάρχουν κι άλλες, αντίστοιχης λογικής, χρηματοδοτήσεις των ΜΜΕ από την Εθνική Τράπεζα.

Τέλος, θα ήταν σημαντικό να ενημερωθούμε για την πορεία εξοφλήσεως της χρηματοδότησης αυτής.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα