Υπέκυψαν στον τρόμο του Ερντογάν

Το κόμμα του Τούρκου προέδρου έλαβε 49,5% στις χθεσινές εκλογές και 315 έδρες. Με 59 βουλευτές το κουρδικό HDP

Τι κάνει έναν λαό να εκλέγει (έστω κι έμμεσα) εκ νέου για ηγέτη του έναν πολιτικό που έχει «υπογράψει» κάμποσες φορές -και μάλιστα αυτοπροσώπως- την παλινδρόμηση της χώρας σε μεσαιωνικές πρακτικές; «Η Τουρκία ψηφίζει για το μέλλον του Ερντογάν στιγματισμένη από τη συριακή και την κουρδική κρίση».

Με αυτή τη φράση η ισπανική εφημερίδα «El Pais» έδινε τη δική της απάντηση στον παράλογο πλην όμως αναμενομένο εκλογικό θρίαμβο του Ερντογάν, λίγο μετά τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις στην Αγκυρα.

Με 315 βουλευτές

Το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) σημείωσε νίκη με ποσοστό 49,5%, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα με καταμετρημένες τις ψήφους σε πάνω από το 97% των εκλογικών τμημάτων στην Τουρκία. Κι ενώ το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης των Νταβούτογλου – Ερντογάν εκλέγει 315 βουλευτές, η δύναμη των κομμάτων της αντιπολίτευσης μειώθηκε αισθητά, με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) να «σκοράρει» 25,49% και 135 βουλευτές, το κουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) 10,52% και 59 βουλευτές και το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP) 12,01% και 41 βουλευτές.

Με άλλα λόγια; Ο Ερντογάν έπαιξε επιτυχώς, αν και άτεχνα, «τον άσο της ασφάλειας» στο πλαίσιο της στρατηγικής της έντασης, σε μια Τουρκία που φοβάται τόσο την αναζωπύρωση του Κουρδικού όσο και το «συριακό πρόβλημα».

Όπως είπε και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς « δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία». Η εσκεμμένη πόλωση ήταν εκείνη που οδήγησε στη διαμόρφωση του αποτελέσματος, όπως συμπλήρωσε η συμπρόεδρος Γιουκσεκνταγ.

Αν στις εμφανώς υποκινούμενες από τον φόβο τουρκικές ψήφους προσθέσουμε εκείνες του «επαρχιώτικου μικροαστισμού», μια και το AKP δεσμεύτηκε όχι μόνο να αυξήσει τον κατώτατο μισθό αλλά και να προσφέρει «γαμήλια βοήθεια» στους Τούρκους νεονύμφους, σε μια χώρα βαθιά συντηρητική, τότε η ανάκτηση της κυριαρχίας για τον πρόεδρο Ερντογάν στις κάλπες δεν φαντάζει τόσο παράλογη. «Εκλογές στην Τουρκία, από το αδιέξοδο στην κατάρρευση;» σημείωνε από τη μεριά της σε ερωτηματικό τόνο η διαδικτυακή έκδοση της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», ενώ η επίσης γαλλική «Liberation» μια ημέρα προτού οι Τούρκοι πάνε στις κάλπες είχε κυκλοφορήσει με το πολυσήμαντο πρωτοσέλιδο: «Εάν η Τουρκία σπάσει».

Κι ενώ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να παίρνει τη ρεβάνς του -μετά την προ μηνών απώλεια της αυτοδυναμίας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση των 550 βουλευτών-, στη νοτιοανατολική Τουρκία η κουρδική πλειοψηφία ταλαντεύεται ανάμεσα στον φόβο, στην οργή και την ανησυχία. Στο Ντιγιάρμπακιρ, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, ξέσπασαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ της αστυνομίας και Κούρδων διαδηλωτών. Το μόνο ρεαλιστικό ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι πως θα κυβερνήσει το AKP.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα