Το «κούρεμα» σε πλήρη εξέλιξη

Ενα από τα βασικά και εκτενέστερα κεφάλαια του θρίλερ που ζουν οι Ελληνες από την προδοσία του Μνημονίου και έπειτα αφορά τις τράπεζες. Η βιωσιμότητα των τραπεζών, η ευστάθεια του συστήματός τους, η κεφαλαιακή επάρκεια, οι ανακεφαλαιοποιήσεις, η στήριξη της ρευστότητάς τους από την ΕΚΤ και -πάνω απ' όλα- η ασφάλεια των καταθέσεων των αποταμιευτών βρέθηκαν στην ημερήσια διάταξη των εκβιαστών, των απατεώνων και των εχθρών της χώρας, που έδειχναν διαρκώς το... τυρί δίχως να μιλούν για τη φάκα.

Οι Ελληνες υπέστησαν τα πάνδεινα, πλήρωσαν (πολλοί με τη ζωή τους ή την υγεία τους) ξανά και ξανά από το υστέρημά τους, για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες και χαθούν οι αποταμιεύσεις όσων τις εμπιστεύτηκαν.

Το αποτέλεσμα είναι, φυσικά, αυτό που προέβλεπε εξαρχής η «δημοκρατία» και ανέμεναν όλοι όσοι έχουν υπ' όψιν τους όσα συνέβησαν σε χώρες που δέχτηκαν οικονομική επίθεση από διεθνή αρπακτικά και οι κυβερνήσεις τους υπέκυψαν στα κελεύσματα οργανισμών όπως το ΔΝΤ.

Οι καταθέσεις δεν χάθηκαν σε μία ημέρα, αλλά εξαϋλώθηκαν με την πάροδο λίγων μηνών. Ηρκεσαν δύο ή τρία χρόνια εφαρμογής ή απόπειρας εφαρμογής των «συνταγών που σκοτώνουν τους ασθενείς», για να αδειάσουν σχεδόν όλα τα βιβλιάρια των αποταμιευτών από εγγραφές καταθέσεων.

Οποιος αποπειραθεί να κάνει μια δική του έρευνα, απευθυνόμενος στον φιλικό, τον επαγγελματικό ή τον οικογενειακό κύκλο του, και ρωτήσει πόσα χρήματα απέμειναν στους λογαριασμούς των γνωστών, των συνεργατών και των συγγενών του θα συνειδητοποιήσει ότι το περιβόητο «κούρεμα» των καταθέσεων ήδη έχει γίνει.

Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που δεν ανήκουν στην κατηγορία των αετονύχηδων, έχει απολέσει ποσοστό καταθέσεων άνω του 60%. Κάθε μήνα τα θύματα της φοροεπιδρομής κάνουν αναλήψεις για να κάνουν ισόποσες καταθέσεις στον λογαριασμό της Εφορίας.

Και τώρα οι πολίτες μετρούν τα τελευταία κέρματά τους, για να τα καταβάλουν ως θυσία στον Μινώταυρο που εξαπέλυσαν εναντίον μας η τρόικα και οι ελληνόφωνοι συνεργάτες της. Ζητείται Θησεύς.