Κι άλλα 15 έργα Ελλήνων στο σφυρί!

Δημοπρασία και του οίκου Sotheby’s (ύστερα από τον Bonhams) στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου! Πίνακες και από Ευρώπη, Β. Αφρική, Μ. Ανατολή, Ιράν και Τουρκία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Μπορεί εδώ και τρία περίπου χρόνια να έχει σταματήσει τις αμιγώς ελληνικές δημοπρασίες, όμως ο οίκος Sotheby’s (μετά τον οίκο Bonhams) δεν φαίνεται διατεθειμένος να «βγάλει» από το εικαστικό του… μενού τα έργα Ελλήνων καλλιτεχνών. Γι’ αυτό στη μεγάλη δημοπρασία τέχνης του 20ού αιώνα με τίτλο «A different perspective», η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Λονδίνο στις 2 Δεκεμβρίου, 15 έργα σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών «βγαίνουν» στο σφυρί. Στη συγκεκριμένη δημοπρασία προσφέρονται ακόμη έργα από την Ευρώπη, τη Βόρειο Αφρική, τη Μέση Ανατολή, το Ιράν αλλά και την Τουρκία.

«Πρόκειται για ένα συναρπαστικό σύνολο από δελεαστικά και πολυπόθητα έργα κορυφαίων σύγχρονων Ελλήνων καλλιτεχνών» σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου, Κωνσταντίνος Φράγκος. «Η δημοπρασία περιλαμβάνει 15 έργα Ελλήνων καλλιτεχνών, συμπεριλαμβανομένων των Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Θεόδωρου Στάμου, Γιώργου Μπουζιάνη, Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Περικλή Λύτρα, Λυκούργου Κογεβίνα, Γιώργου Ζογγολόπουλου και Χρύσας Βαρδέα».

Το ελληνικό έργο με την υψηλότερη τιμή εκτίμησης στην προσεχή μεγάλη δημοπρασία του οίκου είναι ο πίνακας του Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα «Φως μέσω του φυλλώματος», έργο το οποίο «βγαίνει» στο σφυρί με τιμή εκτίμησης τα 109.000 – 163.000 ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι δε πως η εν λόγω δημιουργία, που αποτελεί μια λυρική απεικόνιση του ελληνικού τοπίου, προσφέρεται πρώτη φορά στην παγκόσμια αγορά.

«Απειρο, Λευκάδα Σειρά 1»

Ακόμη, οι λάτρεις της ελληνικής τέχνης θα έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και ένα έργο του -αγαπημένου εικαστικού του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα- Θεόδωρου Στάμου. Πρόκειται για τον πίνακα «Απειρο, Λευκάδα Σειρά 1», το οποίο προσφέρεται στην τιμή των 40.600 – 68.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ανθρώπους του οίκου δημοπρασιών, ο πίνακας αποτελεί έναν από τους τρεις του καλλιτέχνη που ανήκουν σε Γερμανό συλλέκτη.

Ανάμεσα στις ελληνικές προσφερόμενες δημιουργίες περιλαμβάνεται και ο πίνακας του μεγαλύτερου εξπρεσιονιστή ζωγράφου στην Ελλάδα, του Γιώργου Μπουζιάνη, με τίτλο «Νεκρή φύση με λουλούδια». 

Η τιμή εκτίμησής του είναι 20.300 – 27.100 ευρώ. Στη δημοπρασία ακόμη οι φιλότεχνοι θα έχουν την ευκαιρία να προσθέσουν ένα μοναδικό έργο στη συλλογή τους, και αυτό δεν είναι άλλο από τον πίνακα του Αλέκου Φασιανού με τίτλο «Η επιστροφή». Πρόκειται για μια μνημειώδης δημιουργία που απεικονίζει τις γνωστές φιγούρες του καλλιτέχνη σε βαθύ μπλε χρώμα. Το έργο προσφέρεται σε τιμή 81.500 – 109.000 ευρώ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα