Καρκίνος στο πάγκρεας: Ενας «σιωπηλός δολοφόνος» ελλείψει συμπτωμάτων

Εχει χαρακτηριστεί ο «σιωπηλός δολοφόνος» και όχι άδικα, αφού ο καρκίνος του παγκρέατος μπορεί να είναι ο έβδομος πιο συχνός καρκίνος στην Ευρώπη, ωστόσο είναι από τους πλέον θανατηφόρους, καθώς μόλις το 2% έως 10% όσων διαγιγνώσκονται επιβιώνουν πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, ενώ μόνο το 20% των περιπτώσεων είναι χειρουργήσιμο. Την ίδια ώρα η συνολική μέση επιβίωση ενός ασθενούς με μεταστατικό παγκρεατικό καρκίνο είναι 4,6 μήνες!

Μάλιστα, τα ποσοστά θνησιμότητάς του αυξάνονται συνεχώς τη στιγμή που σε πολλούς άλλους καρκίνους τα ποσοστά θνησιμότητα μειώνονται. Υπολογίζεται ότι κάθε μέρα περίπου 926 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του παγκρέατος και 905 ασθενείς πεθαίνουν.

Σε μεγάλο ποσοστό αυτό συμβαίνει γιατί η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, γιατί η νόσος για πολλά χρόνια δεν δίνει συμπτώματα.

Μάλιστα, πρόσφατη διεθνή έρευνα έδειξε ότι το 60% του κοινού δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για τον καρκίνο του παγκρέατος.

Για όλους τους παραπάνω λόγους η ιατρική κοινότητα έχει καθιερώσει τη 13η Νοεμβρίου ως την Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο του Παγκρέατος, με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Στο πλαίσιο αυτό, φέτος ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Εθελοντών – Φίλων – Ιατρών (ΚΕΦΙ) ενημερώνει για τη νόσο μέσα από ιστοσελίδα www.pancreaticcancereurope.eu.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα