Διάγνωση καρκίνου με λίγο αίμα

Η νέα μέθοδος που ανιχνεύει τις νεοπλασίες με μια απλή εξέταση

Από την
Ελενα Στάθου

Μια πρωτοποριακή μέθοδος υπόσχεται την ανίχνευση νεοπλασιών με μία απλή εξέταση αίματος! Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Umea στη Σουηδία, σε συνεργασία με επιστήμονες από την Ολλανδία και τις ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν μια νέα μέθοδο ανίχνευσης, ταξινόμησης και εντοπισμού όγκων, αναλύοντας τα αιμοπετάλια σε ένα δείγμα αίματος ισοδύναμο με μία σταγόνα.

Οπως δήλωσε με ενθουσιασμό ο επικεφαλής της έρευνας Τζόνας Νίλσον, «το να είμαστε σε θέση να ανιχνεύσουμε τον καρκίνο σε πρώιμο στάδιο είναι ζωτικής σημασίας.

Εχουμε μελετήσει ότι η νέα μέθοδος βιοψίας με βάση το αίμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευσή του, η οποία στο μέλλον καθιστά μια επεμβατική δειγματοληψία κυτταρικού ιστού περιττή, στη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, για παράδειγμα. Κατά τη διάρκεια της έρευνάς μας εντοπίστηκαν σχεδόν όλες οι μορφές της ασθένειας, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι βιοψίες με βάση το αίμα δίνουν τεράστιες δυνατότητες για τη βελτίωση της έγκαιρης διάγνωσης της ασθένειας». 

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τα αιμοπετάλια του αίματος θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια ολοκληρωμένη και εύκολα προσβάσιμη πηγή δειγματοληψίας, με βάση το αίμα ως εκ τούτου να χρησιμοποιηθούν στη διάγνωση του καρκίνου, καθώς και στην επιλογή της μεθόδου θεραπείας.

Τα δείγματα

Για τη μελέτη οι επιστήμονες μελέτησαν τα δείγματα αίματος 283 ανθρώπων, εκ των οποίων 228 άνθρωποι είχαν κάποιας μορφής νεοπλασία, ενώ 55 δεν παρουσίαζαν κανένα ίχνος της ασθένειας. Συγκρίνοντας τα προφίλ δειγμάτων αίματος RNA οι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίσουν την παρουσία της ασθένειας με ακρίβεια 96% ανάμεσα στους ασθενείς.

Την ίδια ώρα μπόρεσαν να προσδιοριστούν και να ταξινομηθούν όλες οι περιπτώσεις, μεταξύ των 39 ασθενών της μελέτης, στην οποία είχε γίνει έγκαιρη διάγνωση ύπαρξης όγκων.

Στις επόμενες δοκιμές με την ίδια μέθοδο οι ερευνητές κατάφεραν να προσδιορίσουν την προέλευση των όγκων με το ως σήμερα αξεπέραστο ποσοστό ακριβείας 71% σε ασθενείς με διαγνωσμένο καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού, του παγκρέατος, του εγκεφάλου, του ήπατος, του παχέος εντέρου και του ορθού.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα