Σύνταγμα: Γκλίτσες εναντίων κλομπ!

Αγριες συγκρούσεις ΜΑΤ και διαδηλωτών στο παναγροτικό συλλαλητήριο χθες στην πλατεία Συντάγματος κατά των μέτρων

Με μεγάλη συμμετοχή αλλά και επεισοδιακές συγκρούσεις ανάμεσα σε ΜΑΤ και διαδηλωτές πραγματοποιήθηκε το παναγροτικό συλλαλητήριο χθες στο Σύνταγμα. Στο Σύνταγμα, έναντι της Βουλής, συγκεντρώθηκαν πάνω από 5.000 γεωργοί, κτηνοτρόφοι, αλιείς και πωλητές λαϊκών αγορών, από όλα τα μέρη της Ελλάδας, και κυρίως από την Κρήτη, την κεντρική και τη βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα νέα φορολογικά μέτρα και τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό.

Η ένταση ξεκίνησε όταν αντιπροσωπία των αγροτών κινήθηκε προς τη Βουλή για να επιδώσει ψήφισμα στον υπουργό Οικονομικών. Ξαφνικά, ωστόσο, ακούστηκε η… ιαχή «φύγαμε όλοι, ντου τώρα» και μια μεγάλη ομάδα διαδηλωτών έτρεξε προς την πλαϊνή είσοδο της Βουλής, επιχειρώντας να σπάσει τον κλοιό των ΜΑΤ και να μπει στο προαύλιο του Κοινοβουλίου!

Οι αστυνομικοί των ΜΑΤ, που έδειξαν να αιφνιδιάζονται από αυτήν την ενέργεια, πήραν άμεσα θέσεις μάχης και έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών για να απωθήσουν το πλήθος. Τότε, όμως, ξέσπασαν ακόμη πιο θερμές συγκρούσεις με τους αγρότες να επιτίθενται με… γκλίτσες, κουδούνες, νεράντζια ακόμη και πέτρες στους αστυνομικούς και τα ΜΑΤ να προσπαθούν να τους καταδιώξουν.

Για περίπου είκοσι λεπτά εκτυλίχθηκαν μάχες σώμα με σώμα, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν δύο διαδηλωτές και ένας αστυνομικός των ΜΑΤ. Παράλληλα, προσήχθησαν και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ δύο αγρότες, οι οποίοι ωστόσο λίγη ώρα αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι δίχως να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Επεισόδιο προκλήθηκε και όταν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πλησίασε τους αγρότες για να συνομιλήσει μαζί τους και εκείνοι εξαπέλυσαν φραστική επίθεση εναντίον του, με αποτέλεσμα ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας να επιστρέψει άρον άρον στη Βουλή.

«Δεν θέλουμε διάλογο μαζί τους από τη στιγμή που μας χτύπησαν και μας ψέκασαν» ανέφερε ο επικεφαλής της Επιτροπής Αγροτών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τονίζοντας ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Εν τω μεταξύ συλλαλητήρια πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της χώρας. Στην Πρέβεζα οι αγρότες έκλεισαν τον δρόμο με τα… τρακτέρ τους έξω από τη ΔΟΥ της πόλης και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον προϊστάμενο της Εφορίας.

Ο «Αλέξης» το… αρνάκι

Προτού ξεσπάσουν τα επεισόδια στο συλλαλητήριο, την… παράσταση είχε κλέψει ένα αρνάκι με φιόγκο στον λαιμό, το οποίο έφερε μαζί του ένας κτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα. Οι αγρότες που διαδήλωναν «βάφτισαν» το αρνάκι «Αλέξη».

Κινητοποιήσεις οργής στη Θεσσαλονίκη

Με πορεία διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη, που ξεκίνησε από την Καμάρα και κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου και επέδωσαν ψήφισμα στην υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, συμμετείχαν παραγωγοί λαϊκών αγορών της κεντρικής Μακεδονίας στη χθεσινή πανελλαδική-παναγροτική κινητοποίηση.

Οπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης Β. Μακρίδης, τα προωθούμενα μέτρα στον πρωτογενή τομέα είναι άδικα. «Πρόκειται για επικίνδυνη απόφαση της κυβέρνησης, αφού αναμένεται να οδηγήσει εκατοντάδες απασχολούμενους στον κλάδο να σταματήσουν την εργασία τους» σημείωσε ο κ. Μακρίδης.

Από τη μεριά της, η υφυπουργός δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση. Και σημείωσε: «Βρισκόμαστε σε συνεχείς διαπραγματεύσεις και διαβουλεύσεις με τους εταίρους, ώστε να επιτευχθεί η παραγωγική ανασυγκρότηση, χωρίς όμως να ζημιωθεί η αγροτική οικογένεια. Η πρόκληση είναι σίγουρα μεγάλη, αλλά υπάρχει ουσιαστική συνεννόηση, η οποία προμηνύει μόνο θετικές εξελίξεις».

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα