Πασκάλ Μπρυκνέρ: Είμαστε σε πόλεμο

Ο Γάλλος δοκιμιογράφος παρουσίασε στην Αθήνα το νέο βιβλίο του και μίλησε για την ισλαμική απειλή στην Ευρώπη

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

«Κάθε ημέρα που ξυπνάμε στη Γαλλία φοβόμαστε ότι κάτι κακό θα μας συμβεί. Εδώ και καιρό, άλλωστε, ζούμε σε ένα μόνιμο καθεστώς φόβου». Μόλις πέντε εικοσιτετράωρα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, που στοίχισαν τη ζωή σε 129 πολίτες, ο διακεκριμένος Γάλλος φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Πασκάλ Μπρικνέρ (συγγραφέας και του περίφημου βιβλίου «Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα», που μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη από τον Ρομάν Πολάνσκι) βρέθηκε στην Αθήνα και μίλησε για όλα όσα τις τελευταίες ημέρες εκτυλίσσονται στη γενέτειρά του. Αγαπημένος του ελληνικού κοινού και πολυδιαβασμένος, ο Παριζιάνος δοκιμιογράφος (δικά του είναι και τα έργα «Η τυραννία της μεταμέλειας» και «Το παράδοξο του έρωτα») βρέθηκε χθες το μεσημέρι στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, όπου μίλησε στους δημοσιογράφους «ξεδιπλώνοντας» τις σκέψεις του.

Δεν υπάρχει «γιατί»

«Τον περασμένο Ιανουάριο, με την τραγική επίθεση στο περιοδικό “Charlie Hebdo”, όλοι πιστέψαμε πως αυτό συνέβη λόγω των σκίτσων που είχαν δημοσιευθεί εκεί και σατίριζαν τον Μωάμεθ. Η νέα αυτή επίθεση, όμως, με θύματα κατά κύριο λόγο νέους ανθρώπους, είναι κάτι διαφορετικό και καινούργιο. Δεν υπάρχει “γιατί”. Η ύπαρξή μας για εκείνους είναι σκάνδαλο. Θέλουν να “ξεφορτωθούν” την ανθρωπότητα» τόνισε.

«Νομίζω πως η γαλλική κυβέρνηση έχει πάρει τις σωστές αποφάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Είμαστε σε πόλεμο, όπως είπε και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Και είναι σημαντικό όλες οι χώρες να είναι ενωμένες προκειμένου να μπορέσουν να καταστρέψουν αυτό το τέρας» δήλωσε, τονίζοντας ότι αυτό που έζησε το Παρίσι ήταν μια γενική πρόβα ενός πολέμου που δεν έχει τελειώσει.

Ο σπουδαίος Γάλλος συγγραφέας, που επισκέπτεται την Ελλάδα με αφορμή την κυκλοφορία του νέου αυτοβιογραφικού βιβλίου του (εκδόσεις Πατάκη) με τίτλο «Ενας καλός γιος», υποστήριξε ότι το φαινόμενο «τρομοκρατία» δεν είναι άγνωστη λέξη για τους συμπατριώτες του. «Από το 1995, από την επίθεση στο μετρό του Παρισιού από Αλγερινούς ισλαμιστές, ζούμε σε μια μόνιμη κατάσταση φόβου. Ειδικά από τον περασμένο Ιανουάριο, η αστυνομία είναι αρκετά δημοφιλής στη γαλλική πρωτεύουσα. Η μάχη με την τρομοκρατία θα είναι μεγάλη και μακρόχρονη. Και πιστεύω ότι αυτό είναι μονάχα η αρχή» είπε και πρόσθεσε ότι «μπορεί στο παρελθόν να είχαμε Αραβική Ανοιξη, αλλά τώρα έχουμε αραβικό χειμώνα».

Σχολιάζοντας μάλιστα το γεγονός ότι πολλοί νέοι -μεταξύ αυτών και Γάλλοι- γίνονται τζιχαντιστές, ο Πασκάλ Μπρικνέρ ανέφερε ότι ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ο τζιχάντ, «όπως άλλωστε και πολλές ριζοσπαστικές ιδεολογίες, δίνει στους νέους τις απαντήσεις, προτού προλάβουν εκείνοι να θέσουν τις ερωτήσεις. Στο ερώτημα “Τι να κάνω στη ζωή μου;”, ο τζιχάντ δίνει άμεση σωτηρία». Οπως τόνισε, τα νέα παιδιά που μπαίνουν σήμερα στο ίντερνετ και έχουν τη δυνατότητα να μιλήσουν απευθείας με ένα από τα μέλη του ISIS – τους ασκείται τέτοιος ψυχολογικός πόλεμος που στρέφονται ακόμη και εναντίον των γονιών τους.

Χθες βράδυ, ο διακεκριμένος Γάλλος φιλόσοφος και δοκιμιογράφος συνομίλησε με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη στους φιλόξενους χώρους του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης.

Η σχέση με τον αντισημίτη πατέρα του

Σχολιάζοντας το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του, «Ενας καλός γιος», στο οποίο μιλά για την κακή σχέση που είχε με τον αντισημίτη πατέρα του, ο Μπρικνέρ αποκάλυψε πως η διαδικασία συγγραφής του για εκείνον ήταν ιδιαίτερα ντροπιαστική. «Περίμενα να φύγει από τη ζωή για να το εκδώσω, από σεβασμό σε εκείνον και στη μνήμη του. Παρά τις διαφωνίες που είχαμε, ήταν ο πατέρας μου, και χάρη σε εκείνον είμαι αυτός που είμαι σήμερα». Το βιβλίο, στο οποίο «ξετυλίγεται» το κουβάρι της ζωής του, είναι αφιερωμένο στον πατέρα του, διότι, όπως λέει και ο ίδιος, αποτελεί την ομολογία μιας αδιαφιλονίκητης αγάπης.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα