Φιλελληνικοί θησαυροί στο «σφυρί»

Δύο έργα ζωγραφικής, που αφύπνισαν την Ευρώπη στις αρχές του 1800, δημοπρατούνται από τον οίκο Sotheby’s

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η Ακρόπολη, οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και ο λόφος του Φιλοπάππου… βγαίνουν στο σφυρί! Η είδηση δεν αφορά την εκποίηση των πολιτιστικών μας μνημείων αλλά τη δημοπρασία δύο μνημειακών φιλελληνικών έργων, στα οποία απεικονίζονται οι πολιτιστικοί μας θησαυροί.

Πιο συγκεκριμένα, στις 16 Δεκεμβρίου στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας και στο πλαίσιο της δημοπρασίας με τίτλο «Ευρωπαϊκοί πίνακες του 19ου αιώνα» ο οίκος Sotheby’s παρουσιάζει προς πώληση δύο μοναδικά έργα, που αναμένεται να συγκεντρώσουν το ενδιαφέρον των συλλεκτών. Το μεν πρώτο είναι το έργο με τίτλο «Αποψη του Ναού του Δία και της Ακρόπολης» από τον Γάλλο καλλιτέχνη Lancelot Theodore Turpin de Crisse, το οποίο έχει τιμή εκτίμησης τα 209.000-279.000 ευρώ. Πρόκειται για ένα έργο που φιλοτεχνήθηκε το 1804.

Ο Turpin de Crisse ταξίδεψε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του κόμη Choiseul-Gouffier, ενός φιλέλληνα του οποίου η περιγραφή των ταξιδιών στην Ελλάδα μέσα από το βιβλίο «Voyage Pittoresque de la Grece» κέρδισε ένα ευρύ κοινό και πυροδότησε το κύμα φιλελληνισμού στην Ευρώπη. Ο εν λόγω πίνακας μάλιστα φιλοτεχνήθηκε όταν ο ζωγράφος ήταν μόλις 22 ετών.

Το δεύτερο έργο με φιλελληνικό περιεχόμενο είναι «Το Μνημείο του Φιλοπάππου στην Αθήνα» που ζωγράφισε ο Γάλλος καλλιτέχνης Louis-Francois Cassas με τιμή εκτίμησης τα 56.000-84.000 ευρώ. Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε το 1821 (κατά την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης) με νερομπογιά, υδροκομμιογραφία και μολύβι. Στο έργο πρωταγωνιστεί το αρχαίο ελληνικό μνημείο που ήταν αφιερωμένο στον Γάιο Ιούλιο Αντίοχο Επιφανή Φιλόπαππο, έναν άρχοντα από την Κομμαγηνή. Στο χαμηλότερο επίπεδο μπορεί κάποιος να διακρίνει τη ζωφόρο που αντιπροσωπεύει τον Φιλόπαππο ως πρόξενο να οδηγεί ένα άρμα με επικεφαλής Ρωμαίους ραβδούχους. Στο ανώτερο επίπεδο φαίνονται τα αγάλματα δύο ανδρών: του Αντιόχου Δ και του Φιλοπάππου. Το άγαλμα του τρίτου άνδρα που αγνοείται ανήκε στον Σέλευκο Νικάτορα.

Να σημειωθεί ότι η ελληνική τέχνη αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των συλλεκτών και τις επόμενες εβδομάδες. Σήμερα θα λάβει χώρα το Greek Sale του οίκου Bonhams με 107 προσφερόμενα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, ενώ στις 2 Δεκεμβρίου ο οίκος Sotheby’s στο πλαίσιο της δημοπρασίας με αριστουργήματα του 20ού αιώνα βγάζει στο σφυρί 15 δημιουργίες Ελλήνων καλλιτεχνών. Μεταξύ αυτών θα υπάρχουν και πίνακες των Νίκου Χατζηκυριάκου – Γκίκα, Αλέκου Φασιανού, Κωνσταντίνου Μαλέα, Γιώργου Ζογγολόπουλου και της Χρύσας Βαρδέα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα