Βγήκαν στο σφυρί κι έμειναν στο ράφι

Μόλις τα μισά έργα πωλήθηκαν, (και αυτά σε χαμηλές τιμές) από τα 107 που δημοπρατήθηκαν χθες στον οίκο Bonhams

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Οι συλλέκτες γύρισαν την «πλάτη» στα ελληνικά έργα τέχνης που βγήκαν χθες στο «σφυρί» από τον οίκο Bonhams. Το καθιερωμένο «Greek Sale», στο οποίο δημοπρατούνται αριστουργήματα της ελληνικής τέχνης, πραγματοποιήθηκε στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας, το Λονδίνο, με πολλά από τα έργα να μένουν στα… αζήτητα και τα ρεκόρ να απουσιάζουν.

Ενδιαφέρον προκάλεσε στους κύκλους των φιλοτέχνων το γεγονός ότι σπουδαίες δημιουργίες μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών δεν κατάφεραν να πουληθούν, με τους συλλέκτες τελικώς να επιλέγουν πίνακες και δημιουργίες χαμηλότερης αξίας. Απ’ ό,τι φάνηκε, τελικώς τα προβλήματα στις συναλλαγές από τα capital controls επηρέασαν και τους συλλέκτες…

Και γλυπτά

Συνολικά, από τα 107 έργα ζωγραφικής και γλυπτικής που βγήκαν στο σφυρί, πουλήθηκαν μόλις τα μισά! Τα κορυφαία έργα της χθεσινής δημοπρασίας -πουλήθηκαν στην ίδια ακριβώς τιμή- ήταν δύο: ο πίνακας «Ερωτικό» του Γιάννη Μόραλη, που έπιασε την τιμή των 88.501 ευρώ -ένα ποσό ιδιαίτερα χαμηλό για ελληνική δημοπρασία, αν αναλογιστεί κανείς πως στο τελευταίο «Greek Sale» του οίκου, τον περασμένο Απρίλιο, κορυφαίο έργο είχε αναδειχθεί «Η Γυναίκα της Αταλάντης» του Γιάννη Τσαρούχη, η οποία είχε πουληθεί 403.795 ευρώ-, αλλά και η δημιουργία του Αλέκου Φασιανού «Μπροστά από τον τοίχο».

Στα αζήτητα έμεινε ο πίνακας -και το έργο με τη μεγαλύτερη τιμή εκτίμησης της δημοπρασίας (140.000 – 210.000 ευρώ)- «Εργαστήρι με Μεγάλο Παράθυρο» του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η δημιουργία, από τις πιο χαρακτηριστικές του εικαστικού, δεν τράβηξε το ενδιαφέρον των συλλεκτών.
Την ίδια τύχη είχαν η δημιουργία του Νίκου Εγγονόπουλου με τίτλο «Η Ελληνική Αρκαδία», η οποία δεν κατάφερε να συγκινήσει τους φιλοτέχνους, αλλά και ο πίνακας του Βασίλειου Χατζή «Μια ήρεμη σκηνή στην ακρογιαλιά».

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε επίσης και το γεγονός ότι δεν κατάφερε να πουληθεί ούτε ο δεύτερος σπουδαίος πίνακας του Γκίκα με τίτλο «Χωριό την άνοιξη». Αντιθέτως, ο «Λήσταρχος του Ολύμπου» του Φώτη Κόντογλου πουλήθηκε αντί 53.101 ευρώ.

Το εν λόγω έργο απεικονίζει έναν ληστή ο οποίος είχε εισβάλει στο μοναστήρι του Οσίου Λουκά την περίοδο που ζωγράφιζε εκεί ο Κόντογλου. Ο λήσταρχος είχε ζητήσει από τον καλλιτέχνη να τον ζωγραφίσει, εν συνεχεία πήρε το πορτρέτο του και έφυγε, ενώ ο καλλιτέχνης τον ζωγράφισε και πάλι όπως τον θυμόταν. Αντί 53.101 ευρώ αγοράστηκε από εύπορο συλλέκτη και ο πίνακας του Γιάννη Τσαρούχη «Ατιτλο».

Στο ποσό των 46.020 ευρώ πουλήθηκε και το «Τοπίο με τα Κυπαρίσσια» του Κωνσταντίνου Παρθένη, που αποπνέει μια ποιητική και ρομαντική ατμόσφαιρα, ενώ ο πίνακας του Νίκου Εγγονόπουλου με τίτλο «Οι Τρεις Σοφοί» «έπιασε» 67.261 ευρώ. 

Στο χθεσινό «Greek Sale», τα έργα του διεθνούς φήμης εικαστικού Τάκη αποδείχθηκε ότι είχαν μεγάλη… πέραση. Η δημιουργία του με τίτλο «Tableau» πουλήθηκε σε φιλότεχνο έναντι του ποσού των 61.951 ευρώ, ενώ το δεύτερο έργο με τίτλο «Λουλούδι» πουλήθηκε 44.250 ευρώ. Σε καλές τιμές πουλήθηκαν και το έργο του Θάνου Τσίγκου «Ανοιξη» (61.961 ευρώ), αλλά και η θαλασσογραφία του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο «Σκηνή λιμανιού» (38.940 ευρώ).

Αλλοι οκτώ καλλιτέχνες

Στην ίδια δημοπρασία του οίκου Bonhams συμπεριλήφθηκαν επίσης σπουδαίες δημιουργίες γνωστών καλλιτεχνών όπως: Θεόδωρου Ράλλη, Συμεών Σαββίδη, Μιχάλη Οικονόμου, Σπύρου Βασιλείου, Διαμαντή Διαμαντόπουλου, Γιάννη Σπυρόπουλου, Γιάννη Γαΐτη, Αλέξη Ακριθάκη.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα